background img
banner
banner

Καταρρέει μέρα με τη μέρα το ετοιμόρροπο κτίριο της Ασ. Φωτήλα | ΦΩΤΟ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ… ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΕΛΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ

Ως μία… ωρολογιακή βόμβα που είναι θέμα χρόνου να… εκραγεί, στέκει πάνω από τα κεφάλια των διερχόμενων, το ετοιμόρροπο κτίσμα της οδού Ασημάκη Φωτήλα και Ταξιαρχών, που μπορεί κατά το ένα μέρος του να έχει υποστηλωθεί από την ιδιοκτήτριά του τράπεζα, το υπόλοιπο όμως που ανήκει στον δήμο Αιγιαλείας… χάνει κάθε μέρα και ένα τμήμα του και ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα είναι κάτι παραπάνω από ορατός…

Το γεγονός ότι το κτίσμα καταρρέει κάθε μέρα… πέτρα – πέτρα, επισήμαναν στo “protionline.gr” περίοικοι και επαγγελματίες, βλέποντας πως η πρόσοψη στέκεται χωρίς υπόβαθρο και τονίζοντας πως εάν καταρρεύσει κάποια στιγμή στο δρόμο τότε θα χαθούν ανθρώπινες ζωές, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της πόλης, απ’ όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.

Ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέου

Σημειώνεται ότι πριν το σεισμό του 1995 το εν λόγω κτίριο χρησιμοποιείτο από επιχείρηση υδραυλικών και κατάστημα, όμως ο καταστροφικός σεισμός του προκάλεσε τεράστιες ζημιές. Το 1996 το τότε κτίριο ιδιοκτησίας Τρίψα και κληροδοτήματος κοινότητας Χρυσαμπέλων της οδού Ασ. Φωτήλα 22-24, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο, διότι εκτιμήθηκε ότι αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάσωση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης, και αποτελεί αξιόλογο δείγμα της πολεοδομικής εξέλιξης στο χώρο, σημαντικό για την μελέτη της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, όπως ανέφερε η τόπε απόφαση. Έκτοτε και για πολλά – πολλά χρόνια δεν έγινε η παραμικρή παρέμβαση, πλην της τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων που μάλιστα στένεψαν το δρόμο, με σκοπό να προστατεύσουν τους διερχόμενους.

Αποκατάσταση του τμήματος που ανήκει στην τράπεζα

Το 2011, το Τμήμα Μελετών Νεώτερων Μνημείων του υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενέκρινε τη διατήρηση μόνο της όψης του ισόγειου τμήματος των κτιρίων, που περιλαμβάνει τη στοά με το σταυροθόλιο σε βάθος 5 μέτρων, καθότι η διατήρηση ολόκληρης της όψης θα απαιτούσε μείζονες επεμβάσεις, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τη διατήρηση του σταυροθόλιου, ενώ αποφασίστηκε να καθαιρεθεί το υπόλοιπο τμήμα των κτιρίων, προς βορρά μεταγενέστερη προσθήκη και τα προς δυσμάς προκτίσματα.

Στο μεταξύ το μισό κτίριο είχε περιέλθει στην κατοχή της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και το υπόλοιπο με τις αλλαγές στον νόμο της αυτοδιοίκησης, στον δήμο Αιγιαλείας υπό την διαχείριση του Κουβέλειου Κληροδοτήματος. Μάλιστα, η Αχαϊκή τράπεζα προχώρησε σε επισκευή του κτίσματος που της αναλογούσε ώστε να στεγαστεί εκεί το κατάστημά της στο Αίγιο, κάτι που ωστόσο δεν προχώρησε λόγω του αδιεξόδου, με αποτέλεσμα να περάσει στην διαχείριση της Εθνικής Τράπεζας και να ακολουθήσει η καθαίρεση του μη διατηρητέου τμήματος.

Η αυτοψία της Πολεοδομίας έβγαλε… επικινδυνότητα

Ο σεισμός της 7ης Νοεμβρίου 2014 αποτέλεσε μία… υπενθύμιση για την επικινδυνότητα του κτιρίου ιδιοκτησίας του δήμου, καθώς άρχισε να καταρρέει… Έκτοτε δεν έγινε το παραμικρό να επισκευάσει ή να συντηρήσει το τμήμα αυτό προς την πλ. Αγ. Λαύρας. Το τελευταίο διάστημα, όπως μεταφέρθηκε στην «Π» από επαγγελματίες της περιοχής, η συχνότητα με την οποία αποκολλούνται τμήματα στο κτίσμα, είναι πιο μεγάλη. Κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε η Πολεοδομία Αιγίου μετά από αίτηση πολιτών, διαπιστώθηκαν τα εξής: Απόκλιση των τοίχων από την κατακόρυφο, διαμπερείς ρωγμές στις όψεις του κτιρίου, αποδόμηση μάζας τοιχοποιίας, κατάρρευση τμήματος τοίχων και κατάρρευση τμήματος στέγης…

Μετά και από αυτό, η Πολεοδομία κάλεσε την Διαχειριστική Επιτροπή του Κουβέλειου Κληροδοτήματος για τις άμεσες ενέργειές της, προκειμένου για την άρση της επικινδυνότητας του τμήματος του κτιρίου ιδιοκτησίας τους, υπενθυμίζοντας πάντως πως για κάθε επέμβαση στο κτίριο θα πρέπει να γνωμοδοτήσει πρωτίστως η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Εκείνο που ζητούν οι άνθρωποι που περνούν καθημερινά από το σημείο, κάποιοι από τους οποίους έχουν καταφύγει και στον Εισαγγελέα ζητώντας παρέμβαση, είναι να γίνει κάτι το συντομότερο προτού οι συνέπειες είναι ανεπανόρθωτες και βαρύνουν πολίτες αλλά και τον ίδιο το δήμο…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr