background img
banner
banner

Η Έλενα Καλασνίκοβα κοσμεί με την παρουσία της τον αθλητισμό της Αιγιάλειας

Η ΡΩΣΙΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΣΕΡΙΦΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Aπό τον φετινό Ιανουάριο μία απο τις μεγαλύτερες αθλήτριες χάντμπολ (και όχι μόνο) που αγωνίσθηκαν ποτέ στην Ελλάδα, ανήκει στο δυναμικό του Σεριφάτου Αιγίου. Η πρώην διεθνής Ρωσίδα (1.83) τερματοφύλακας Έλενα Καλασνίκοβα αντικατέστησε στον πάγκο της γυναικείας ομάδας τον Γιώργο Τούρκια, που αποχώρησε για προσωπικούς λόγους, αναλαμβάνοντας παράλληλα την οργάνωση των ακαδημιών. Υπερασπίστηκε μάλιστα και την εστία της ομάδας σε αρκετά παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Α2, αφού παρά τα 47 της χρόνια βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Η Καλασνίκοβα είναι επίσης καθηγήτρια Φυσικής αγωγής, πτυχιούχος του Κρατικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου του Ροστόβ και γνωρίζει Ελληνικά, Αγγλικά και Ρώσικα. Γεννήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από Ρώσους γονείς και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης μετακόμισαν στο Ροστόβ της Ρωσίας. Από το πλούσιο βιογραφικό της ξεχωρίζουν:
n χρυσό μετάλλιο το 1991 με την Εθνική ομάδα Σοβιετικής Ένωσης στο WORLD YOUTH CHAMPIONSHIP
n αθλήτρια της Εθνικής ομάδας γυναικών Ρωσίας (1992-1995)
n αθλήτρια της AUTOMOBILIST BAKU (USSR) με την οποία κατέλαβε την 3η θέση στο πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης (1986-1991)
n πρωταθλήτρια με την SPARTAK KIEV (UKRAINE) (1992-1993)
* αθλήτρια της ROSTSELMASH ROSTOV με την οποία κατέλαβε την 3η θέση στο πρωτάθλημα της Ρωσίας (1993-1995)
n πρωταθλήτρια με την DUSLO SALA (SLOVAKIA) (1995-1996)
n αθλήτρια της CORNEXI (HUNGARY) με την οποία κατέλαβε την 2η θέση (1996-2000)
n αθλήτρια της AGU ADYIF (RUSSIA) με την οποία κατέλαβε την 3η θέση (2000-2004)
n πρωταθλήτρια & κυπελλούχος με την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ (2004-2011)
n πρωταθλήτρια & κυπελλούχος με την ΟΡΜΗ LOUX Πάτρας (2011-2012)
n πρωταθλήτρια & κυπελλούχος με την ΝΕΑ Ιωνία (2012-2014)
n αθλήτρια της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΡΤΑΣ (2014-2018)

Όσο αφορά στο Πρωτάθλημα Ελλάδας γυναικείας χειροσφαίρισης, αυτό ξεκίνησε το 1982 και τα πέντε πρώτα χρόνια διεξήχθη με τη μορφή Πανελληνίου Πρωταθλήματος σε δύο φάσεις, την προκριματική με ομίλους συγκροτημένους βάσει γεωγραφικών κριτηρίων και την τελική πανελλήνια φάση όπου αναδεικνυόταν ο πρωταθλητής.
Την αγωνιστική περίοδο 1986-87 διεξήχθη πρώτη φορά ως πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής με τη συμμετοχή έξι συλλόγων (Αθηναϊκός, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών, Άρης Νίκαιας, Γ.Ε. Βέροιας, Β.Α.Ο. και Έσπερος Πάτρας). Από την περίοδο 1993-94 έλαβε τη σημερινή του ονομασία, “Α1 Εθνική Κατηγορία”. Τους περισσότερους τίτλους έχει κατακτήσει η Αναγέννηση Άρτας (12), ενώ κάτοχος του τίτλου για το 2019 είναι ο ΠΑΟΚ.

Στην Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας της 80 (Όρθια δεξιά)

Έλενα, πότε ήρθες για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε ποιες ομάδες έχεις αγωνιστεί;

Ήρθα στην Αναγέννηση Άρτας το 2004, λάτρεψα την χώρα σας και από τότε δεν ξανάφυγα ποτέ! Πλέον στο Ροστόβ και στη Ρωσία γενικότερα, πηγαίνω μόνο για διακοπές. Ήταν τότε και η μεγάλη χρονιά για τη χώρα με τους Ολυμπιακούς αγώνες και την κατάκτηση του Euro από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία και όλος ο κόσμος μιλούσε για την Ελλάδα. Αγωνίστηκα στην Α1 δύο χρόνια με τη Νέα Ιωνία, μια χρονιά στην Πάτρα με την Ορμή Λουξ και για δέκα ολόκληρα χρόνια με την Αναγέννηση Άρτας.

Πως προέκυψε το Αίγιο και το Σεριφάτο;

Πέρυσι είχα πάρει την απόφαση να σταματήσω. Το έλεγα κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 3-4 χρόνια αλλά όλο κάτι γινόταν και συνέχιζα. Ανέλαβα τον Σεπτέμβρη προσωρινά την ακαδημίες στην ομάδα της Άρτας, αλλά εξέταζα και άλλες προτάσεις μεταξύ των οποίων και εκείνη του Σεριφάτου. Είχα μιλήσει με τον κ. Παπασταύρου, που από την πρώτη φορά που επικοινωνήσαμε μου έδωσε να καταλάβω ότι ήθελε πολύ να αναλάβω την ομάδα και τελικά τον Γενάρη πήρα την απόφαση να έρθω στο Αίγιο. Τώρα, επτά μήνες μετά, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ήταν μία πολύ σωστή απόφαση από μέρους μου.

Τι κλίμα συνάντησες στην ομάδα και πως είναι η ζωή εδώ;

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα συναντούσα τόσο όμορφο κλίμα και ανθρώπους που αγαπούν τόσο πολύ το άθλημα. Στον πρόεδρο πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει να φέρει τα παιδιά κοντά στο χάντμπολ. Τον ευχαριστώ για όλα, όπως και τρεις ακόμη ανθρώπους μέσα από την ομάδα που με έχουν “σκλαβώσει” με την συμπεριφορά τους και είναι πάντα δίπλα μου σε ότι αφορά, και την ομάδα και εμένα προσωπικά. Τον αντιπρόεδρο Γιώργο Παπανικολάου με τη σύζυγό του Γιάννα και την γ. γραμματέα Θεοδώρα Ραλλίδη. Στο Αίγιο είναι πολύ όμορφα, λατρεύω τη θάλασσα και τον ήλιο και όταν λυθεί και το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια, θα είναι όλα ιδανικά.

Μπορεί να πρωταγωνιστήσει φέτος το Σεριφάτο; Υπάρχουν κορίτσια με προοπτικές εξέλιξης;

Είμαι βέβαιη ότι θα πάμε καλύτερα από πέρυσι. Η ομάδα θα ενισχυθεί και με έμπειρες παίκτριες ενώ θα προωθηθούν και κάποια κορίτσια από τις ακαδημίες. Υπάρχουν πολλά παιδιά με ταλέντο, κορίτσια και αγόρια και εδώ θα πρέπει να σταθώ στην αξιέπαινη απόφαση του πρόεδρου να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ευρώ όλο τον χρόνο! Αυτό δεν νομίζω ότι γίνεται αλλού και σε κανένα άθλημα και δείχνει την αγάπη του Κώστα Παπασταύρου για αυτό που κάνει. Μάλιστα, όταν ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία έχουμε προγραμματίσει να τα επισκεφθούμε όλα και να μιλήσουμε στα παιδιά για το χάντμπολ! Σε συνδιασμό με την ημέρα αθλητισμού και το street Handball που θα διοργανώσουμε πιθανότατα τον Οκτώβριο, ευελπιστούμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των παιδιών στις ακαδημίες. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για το χάντμπολ στην Αιγιάλεια. Στο Σεριφάτο βρήκα μία οργάνωση που δύσκολα συναντάς ακόμη και σε ομάδες της Α1. Ειλικρινά ήταν κάτι που δεν περίμενα ότι θα συναντήσω σε έναν σύλλογο που καλλιεργεί το άθλημα λίγα χρόνια, σε σχέση με παραδοσιακές δυνάμεις του χάντμπολ στην Ελλάδα. Με θέληση και πολύ δουλειά θα πάμε ακόμη καλύτερα.

Σε ποιο επίπεδο είναι το γυναικείο χάντμπολ στην Ελλάδα;

Το χάντμπολ γενικότερα δεν είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και νομίζω ότι θα πρέπει να βοηθηθεί περισσότερο από τους φορείς και κυρίως από την πολιτεία. Γιατί δυναμική και προοπτικές έχει, αλλά δεν υπάρχουν γήπεδα και το ενδιαφέρον που του αξίζει σαν άθλημα. Σε κάποιες πόλεις που οι ομάδες πρωταγωνιστούν για χρόνια, σε άνδρες και γυναίκες, είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα γιατί οι ομάδες έφεραν τίτλους και διακρίσεις και “ανάγκασαν” κατά κάποιο τρόπο τους τοπικούς φορείς να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στο Αίγιο υπάρχει μεγάλη προοπτική και αν γινόταν ένας χώρος, ένα μικρό γήπεδο αποκλειστικά για το χάντμπολ το άθλημα θα μπορούσε να “εκτοξευθεί” τα επόμενα χρόνια. Και να φέρει μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις στην πόλη και την περιοχή γενικότερα. Θέλει μεγάλη στήριξη όμως για να γίνει πράξη το όραμα όλων όσοι αγαπούν το άθλημα…

Μετά από μεγάλη εκτός έδρας νίκη του Σεριφάτου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Από τουρνουά beach handball στην Κέρκυρα


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr