background img
banner
banner

Αλλαγής χρήσεων γης για να «θεραπευτούν» περιοχές και ακίνητα

ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε αλλαγή χρήσεων γης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αιγίου προχωρά ο δήμος Αιγιαλείας, έχοντας περιθώριο μόλις έως το τέλος του χρόνου μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο προεδρικό Διάταγμα των χρήσεων γης το οποίο προσδιορίζει το εύρος και περιεχόμενο των κατηγοριών χρήσεως, που θα εφαρμόζονται εφεξής από τον πολεοδομικό σχεδιασμό για την οργάνωση και λειτουργία των οικιστικών κέντρων.

Στην προχθεσινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας έλαβε κατά πλειοψηφία την σχετική απόφαση, ανοίγοντας έτσι τον πιο… σύντομο και λιγότερο δαπανηρό δρόμο ώστε να δοθεί αναπτυξιακή προοπτική σε τοποθεσίες και ακίνητα.

΄΄Μέσω των τροποποιήσεων που έγιναν σε νόμους από πέρυσι το Δεκέμβριο, είδαμε πως μπορούμε να «θεραπεύσουμε» σημεία και στην περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 1986 ο καθένας εγκαθιστούσε ό,τι ήθελε και όπου ήθελε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμοί στην σύγχρονη καθημερινότητα ή να μην δίνονται περιθώρια ανάπτυξης.
Γι’ αυτό κατόπιν έρευνας, εστιάσαμε σε πέντε σημεία στο Αίγιο που πρέπει να αλλάξουν οι χρήσεις γης΄΄, ανέφερε στo “protionline.gr” ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Λεωνίδας Καράμπελας.

Να σημειωθεί ότι επί του θέματος, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών και Εργοληπτών Δ.Ε. Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, τονίζοντας πως η εισήγηση της Πολεοδομίας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και κρίνοντας πως πρέπει να γίνουν οι εν λόγω αλλαγές. Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει από την άνοιξη από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου, έγιναν προχθές αποδεκτές και διαμορφώθηκαν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και με βάση υφιστάμενες χρήσεις

 

Τα πέντε σημεία

  • Το πρώτο σημείο που αποφασίστηκε αλλαγή χρήσης γης είναι στην παραλία Αιγίου, δεδομένου ότι από το 1986 που εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αιγίου, η χρήση γης στην παραλία Αιγίου που επιτρέπεται είναι η «αμιγής κατοικία», πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να λειτουργούν καταστήματα και να λαμβάνουν χώρα άλλες δράσεις. Ωστόσο, οι υφιστάμενες χρήσεις που είναι εγκατεστημένες αποτελούν κυρίως χρήσεις αναψυχής, ψυχαγωγίας και τουρισμού, χρήσεις που δεν συνάδουν με τις κατηγορίες δραστηριοτήτων που προβλέπονται στην «αμιγή κατοικία». Έτσι η χρήση γης μετατρέπεται σε «τουρισμός- αναψυχή» με την προσθήκη της κατηγορίας «εκπαίδευση», χαρακτηρισμοί βεβαίως που περιλαμβάνουν και τις κατοικίες.
  • Το δεύτερο σημείο είναι η περιοχή εκατέρωθεν της οδού Ζωοδ. Πηγής από οδό Φιλοποίμενος μέχρι Μιαούλη, για την οποία η χρήση γης επίσης προβλέπει «αμιγή κατοικία». Στην εν λόγω περιοχή όμως υπάρχουν χρήσεις όπως επαγγελματικά εργαστήρια, αποθήκες κ.λπ. Άρα, η νέα χρήση γης ορίστηκε ως «γενική κατοικία» περιλαμβάνοντας εκτός από σπίτια και κοινωνική πρόνοια και εκπαίδευση, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση τοπικής κλίμακας, γραφεία, εστίαση κ.ά.
  • Το τρίτο σημείο αφορά την περιοχή των οδών Αγ. Ανδρέου, Φιλοποίμενος και Εισοδίων εκεί όπου η χρήση γης είχε οριστεί ως «αμιγής κατοικία», πλην όμως έχει χρήση από εστιατόρια, καφετέριες, πρακτορεία ΟΠΑΠ κ.λπ. Ορίστηκε έτσι ως «γενική κατοικία» περιλαμβάνοντας τις ισχύουσες χρήσεις.
  • Τέταρτο σημείο αλλαγής χρήσεων γης είναι η παραλία Μυρτιάς όπου βρίσκονται οι πρώην βιομηχανίες Χαρτοποιία και ΕΤΕΛ εξαιτίας των οποίων το 1986 ως χρήση γης ορίστηκε η κατηγορία «βιοτεχνία». Από τότε όμως έχουν αλλάξει αρκετά όπως η δημιουργία ΤΕΙ (νυν πανεπιστημιακό τμήμα), το Πολύκεντρο κ.ά. Προκειμένου να εναρμονιστεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με την υφιστάμενη κατάσταση για τον χώρο που καταλαμβάνει η Χαρτοποιία προτάθηκε η αλλαγή χρήσης από «βιοτεχνία» σε «κοινωφελείς λειτουργίες», περιλαμβάνοντας κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητικές, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση και περίθαλψη. Στον υπόλοιπο χώρο η χρήση γης γίνεται «γενική κατοικία».
  • Τέλος, το πέμπτο σημείο αλλαγής χρήσεων γης είναι η περιοχή του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλ Μέγαρης» (Παλαιό Νοσοκομείο Αιγίου) όπου η χρήση γης που είχε καθοριστεί ήταν «Αστικό Πράσινο – Ελεύθεροι χώροι». Στην περιοχή βέβαια στεγάζονται και λειτουργούν δημοτικές υπηρεσίες, σπίτια και καταστήματα. Έτσι ο χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου χαρακτηρίζεται ως χρήση γης «Κοινωφελών Λειτουργιών» και ο χώρος που καταλαμβάνεται από υπηρεσίες, κατοικίες και δραστηριότητες επί των οδών Νικ. Πλαστήρα και Κανελλοπούλου ορίζεται ως «Γενική Κατοικία».

Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr