background img
banner
banner

Βήμα – βήμα το πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων

Το ρηξικέλευθο σχέδιο της ανακύκλωσης, η εφαρμογή του οποίου ήδη έχει ξεκινήσει με σταθερά βήματα, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης – συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος.

Το όλο σχέδιο αποτελείται από επιμέρους προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση, οι πράσινες γωνιές στα σχολεία, το «Ραντεβού» στις κοινότητες με την παράδοση ανακυκλώσιμων ανά περιοχή, την επέκτασή του στο Αίγιο, τους κάδους γειτονιάς και το πράσινο σημείο, την καθιέρωση «ραντεβού» για ογκώδη αντικείμενα, κλαδοδέματα και αδρανή υλικά, την διαλογή ανά κατηγορία ανακυκλώσιμου, την αλλαγή διαχείρισης των απορριμμάτων στα καταστήματα και την καθιέρωση κινήτρων αλλά και ποινών για όσους δεν εφαρμόζουν την ανακύκλωση!

Πρωταγωνιστής ο ‘’Λαμποίκος’’

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου παρόντες ήταν αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων. Η εκπαιδευτικός – συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου ανέγνωσε την ιστορία του «Λαμποίκου», του ήρωα πάνω στον οποίο στηρίζεται η καμπάνια της ανακύκλωσης, έτσι όπως την συνέλαβε και την δημιούργησε η ίδια, ΄΄από την ανάγκη να ζούμε σε ένα δήμο καθαρό και σε μία σύγχρονη Αιγιάλεια που αξίζει να ζούμε΄΄, όπως η ίδια είπε. Επίσης, παρόντα ήταν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας δράσης, Αθηνά Σκανδάμη, Επαμεινώνδας Δούλος και Ανδρέας Μεσσήνης που μαζί με την κ. Ευσταθίου και βέβαια και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Καραΐσκο έχουν εργαστεί για την καμπάνια της ανακύκλωσης.

Ο κ. Καραΐσκος μίλησε για τους εθελοντές που ξεκινούν την εβδομάδα αυτή, αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού στον τομέα Καθαριότητας που πρόκειται να ξεκινήσει. Στάθηκε στην ανάγκη η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής και μόδα «να καταφέρουμε να ξεμάθουμε και να ξαναμάθουμε» όπως είπε. Μίλησε για την καμπάνια που έχει στόχο να είναι αδιάλειπτη, να έχει συνέχεια δράσης και να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Παρουσίασε το έντυπο που – όπως είπε – μπορούν όλοι να έχουν στην τσέπη τους και να γνωρίζουν το πώς ανακυκλώνουν. ΄΄Από σήμερα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε τα απορρίμματά μας και να μπαίνουμε σε διαδικασία επαναχρησιμοποίησης με τέτοιο τρόπο ώστε να πετάμε όσο το δυνατόν λιγότερα΄΄, είπε. ΄΄Η ενεργοποίηση των συμπολιτών μας είναι το μεγάλο στοίχημα. Όσο κι αν προσπαθούμε σαν δημοτική αρχή και σαν Υπηρεσία Καθαριότητας να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης, αν οι δημότες δεν πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα. Πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε΄΄.

Υποδομές που θα μειώσουν τη χρήση υλικών και κάδοι γειτονιάς

΄΄Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον εξοπλισμό στο δήμο μας δεν είναι καλύτερη. Βάσει των δυνατοτήτων που έχουμε σταδιακά, προσπαθώντας να κάνουμε κάποια βήματα στον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό μας, η διαδικασία θα γίνεται πιο σωστή και πιο ουσιαστική. Ένα σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα επενδύσουμε είναι η πρόληψη. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε στο δήμο υποδομές που θα μειώσουν τη χρήση υλικών που σε μεγάλη ποσότητα τα βρίσκουμε σε φρεάτια, θάλασσες και ποτάμια. Π.χ. θα βάλουμε πολλές βρύσες ώστε να μειώσουμε το πλαστικό μπουκαλάκι. Η διαλογή στην πηγή είναι ο τελικός μας στόχος, να εγκαταστήσουμε δηλαδή κάδους γειτονιάς στους οποίους ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βάζει διαχωρισμένα τα ανακυκλώσιμά του και μελλοντικά και το οργανικό υπόλειμμα. Δεν μπορεί να γίνει αύριο αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει σε κάποιες συνοικίες δοκιμαστικά, ώστε να μπορέσουμε να το αναπτύξουμε σε ένα βάθος ενάμιση χρόνου σε όλο το δήμο μας΄΄ είπε ο αντιδήμαρχος.

Ήδη συγκεντρώθηκαν 13 τόνοι ανακυκλώσιμα μέσω του «Ραντεβού»

Μιλώντας για το… πρώτο βήμα που ήδη έγινε, είπε: ΄΄Προσπαθήσαμε ανά περιοχή και καταφέραμε με το «Ραντεβού» με τις δυνατότητες που είχε η Υπηρεσία, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν, αυτές τις 11 μέρες έχουμε μαζέψει περίπου 13 τόνους ανακυκλώσιμο υλικό από εκεί που ήμασταν στο μηδέν. Φιλοδοξούμε ότι σε λιγότερο από 15 ημέρες θα έχουμε αναπροσδιορίσει τα δρομολόγια, θα τα έχουμε κάνει πιο ευέλικτα και πιο πολλά ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα το πρόγραμμα. Και βέβαια θα εντάξουμε και την πόλη του Αιγίου, αυτό θα επιδιώξουμε να γίνει Σαββατοκύριακα για να έχει μεγαλύτερη προσέλευση. Πάμε βήμα – βήμα παρατηρώντας τις συνθήκες με τα δεδομένα που έχουμε και την εμπειρία της Υπηρεσίας Καθαριότητας΄΄.

«Πράσινες γωνιές» στα σχολεία

΄΄Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ξεκινάμε με τις πράσινες γωνιές στα σχολεία ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά και να εφαρμόσουν την ανακύκλωση. Θα ενεργοποιήσουμε και τους συλλόγους γονέων. Πρόκειται για 6.000 παιδιά στα οποία θα δοθεί το ενημερωτικό έντυπο άρα 6.000 οικογένειες θα έχουν βασικές πληροφορίες για να είμαστε άμεσα πιο αποτελεσματικοί΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος.

Πενταψήφιο νούμερο για ογκώδη, κλαδοδέματα και αδρανή και δημιουργία «Πράσινου σημείου»

Σημείωσε ακόμη ότι το «Ραντεβού» δεν θα σταματήσει μόνο στο κομμάτι που έχει σχέση με την ανακύκλωση αλλά θα καθιερωθεί και «Τηλεφωνικό Ραντεβού» που θα έχει σχέση με τα κλαδοδέματα και τα ογκώδη.

΄΄Ήδη κινούμαστε ώστε σε λίγο καιρό να έχουμε έναν πενταψήφιο αριθμό που θα απαντά τηλεφωνητής και προγραμματισμένα θα ενημερώνονται ώστε να μπορούν να κατεβάζουν σε συγκεκριμένη ώρα τα αντικείμενα αυτά. Ανά γειτονιά θα ορίζεται και το κλάδεμα ώστε η Υπηρεσία Καθαριότητας να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα. Αντίστοιχες ενέργειες θα γίνουν και για τα αδρανή υλικά΄΄, ανέφερε ο κ. Καραΐσκος, προσθέτοντας: ΄΄Κάνουμε προσπάθειες ώστε να δημιουργήσουμε στο Αίγιο ένα κεντρικό σύγχρονο πράσινο σημείο. Προσπαθούμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα των «Πράσινων σημείων», εκεί θα συγκεντρώνονται υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν΄΄.

Αποκομιδή από τα καταστήματα με πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, ο αντιδήμαρχος είπε: ΄΄Αλλάζουμε εντελώς τη διαχείριση των απορριμμάτων και στα καταστήματα. Θα γίνεται με προγραμματισμένες επικοινωνίες, το χαρτί θα μαζεύεται ξεχωριστά, τα οργανικά ξεχωριστά, η διαλογή στην πηγή θα γίνει άμεσα στα εμπορικά κέντρα ώστε να αποφευχθεί η άσχημη εικόνα που υπάρχει καθώς κάθε μεσημέρι βλέπουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και σύμμεικτα απορρίμματα μαζί. Θα τηρηθεί ο Κανονισμός Καθαριότητας και θα υπάρξει συνεργασία το αργότερο σε 15 μέρες με τους Εμπορικούς Συλλόγους της περιοχής. Στις πλατείες μας για παράδειγμα δεν θα υπάρχουν κάδοι αλλά μόνο καλαθάκια. Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας οι καταστηματάρχες θα γνωρίζουν την ώρα που περνάει το αυτοκίνητο της αποκομιδής, γιατί έχει παρατηρηθεί να πλένονται οι κάδοι και μετά από πέντε λεπτά να εναποτίθενται απορρίμματα και να παραμένουν 24 ώρες…
Αυτό πρέπει να σταματήσει για λόγους υγιεινής και αισθητικής. Στα καταστήματα επίσης, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο ανταποδοτικότητας. Θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα «Πράσινα Καταστήματα» από το οποίο τα μαγαζιά θα έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα όπως π.χ. τα δημοτικά τέλη στα τετραγωνικά που καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματα. Πρόγραμμα θα υπάρξει και για τα εστιατόρια που θα έχουν κάδους οργανικούς πάλι με προγραμματισμένα ραντεβού΄΄.

Μέτρα ενάντια στην αφισοκόλληση

Ένα άλλο σημείο που θα δοθεί βαρύτητα είναι οι αφίσες και τα μπάνερς που πλημμυρίζουν την περιοχή, αφού θα ισχύσει ειδικός σχεδιασμός. Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, ΄΄θα τοποθετήσουμε συγκεκριμένα ταμπλό όπου μόνο εκεί θα μπορεί να τοποθετείται η αφίσα όχι στις κολόνες. Οι διοργανώτριες εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες εντός τριών ημερών από το πέρας της εκδήλωσης να μαζεύουν τις αφίσες και να τις εναποθέτουν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης΄΄.΄΄Το σλόγκαν μας είναι μία νέα αισθητική και μία νέα εικόνα. Πιστεύουμε ότι σε έναν τόσο ωραίο τόπο δεν μας αξίζει να υπάρχει η εικόνα ότι είμαστε μία περιοχή με ανθρώπους που δεν μπορούν να συντονιστούν στο αυτονόητο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολίτες χαρούμενους, χαμογελαστούς, που να ευχαριστιούνται την πόλη τους. Στο παρελθόν υπήρξαμε πρωτοπόροι σε πολλά, μπορούμε και σε αυτό. Έχουμε επισκεφθεί πολλές πόλεις Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη και έχουμε άποψη για το τι πρέπει να γίνει΄΄.

Επιβράβευση στους συνεπείς, ποινές στους αδιάφορους

΄΄Από εδώ και στο εξής, όποιος ανακυκλώνει θα ωφελείται και όποιος ρυπαίνει θα αναλαμβάνει και το κόστος. Αυτό πρέπει να γίνει για να μην αδικούμε όλους αυτούς που κάνουν προσπάθειες΄΄, είπαν τόσο ο κ. Καραΐσκος όσο και ο δήμαρχος. Μάλιστα, ο κ. Καλογερόπουλος έφερε ως παράδειγμα δύο προέδρους που ο ένας συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ανακυκλώσιμων και ο άλλος μηδενικό, λέγοντας: ΄΄Δεν είναι λογικό ο ένας να λάβει ως ανταπόδοση κάποια μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο μέλλον εφόσον προκύψει;΄΄. Ο δήμαρχος από την πλευρά του, τόνισε: ΄΄Πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο σχέδιο, ένα ρίσκο που πήραμε ως δημοτική αρχή, μη έχοντας όμως κι άλλη επιλογή. Ακούγοντας το παραμύθι σκεφτόμουν πώς θα διαμορφώσουμε τα τέλη για να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο το θέμα.
Από την στιγμή που ανέλαβα τη διαχείριση του δήμου έχουμε καταγράψει πολλές ιδέες κάποιες από τις οποίες γίνονται πραγματικότητα. Οι ιδέες πρέπει να είναι ρεαλιστικές διότι αφενός δεν έχουμε εργαλεία κι αφετέρου δεν έχουμε χρήματα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τους πολίτες με αλληβοήθεια, με απόλυτο σεβασμό των δύο μερών ούτως ώστε να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει αλληλοεξάρτηση. Εξαρτόμαστε από την ουσιαστική συνεισφορά όλων μας στην προσπάθεια που κάνουμε.
Για παράδειγμα κάποιοι πρόεδροι είπαν ότι δεν έχουμε κάποιον να μαζεύουν τα χαρτάκια από τους δρόμους. Βεβαίως αν οι άνθρωποι δεν πετούσαν χαρτάκια δεν θα χρειάζονταν κάποιοι να τα μαζεύουν. Σπαταλούνται χρήματα από την τσέπη των πολιτών προκειμένου να πετάξουν και μετά να τα μαζέψουν. Άρα πρέπει να στοχεύσουμε στην πηγή. Γι αυτό θα εφαρμόσουμε πολύ αυστηρά την πολιτική του ποιος ρυπαίνει και ποιος όχι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι στο τραπέζι. Όποιος και να επιλεγεί είτε για την επιβράβευση είτε για την ποινή αυτός θα έχει σχέση με την αντικειμενικότητα΄΄.

Καλογερόπουλος: Η ανακύκλωση είναι βασικός τρόπος να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη

΄΄Η μεγάλη μου αγωνία είναι πώς θα παντρέψω την ανάγκη με την επιβάρυνση στον οικονομικό τομέα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μοναδικός στόχος είναι να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων για να μειώσουμε το κόστος. Για να μην κόψουμε από δαπάνες που έχουν σχέση με πρωταρχικούς στόχους όπως η Παιδεία, η Υγεία, το Περιβάλλον, οι παροχές στους πολίτες ώστε να ζουν ευχάριστα και αρμονικά.

Η ανακύκλωση μας στοιχίζει πολύ λιγότερο από το σύμμεικτο απόρριμμα. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε αυτό που επικρατεί χρόνια τώρα στην περιοχή μας, την αδιαφορία και την ανευθυνότητα με επωνυμία και υπευθυνότητα. Μαζί θα προχωρήσουμε, σας καλούμε να βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη. Η ανακύκλωση είναι βασικός τρόπος να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και να αφήσουμε στα παιδιά μας νοοτροπία και περιβάλλον που θα μπορούν να υπερηφανεύονται΄΄, είπε ακόμη ο κ. Καλογερόπουλος.

Ερωτηθέντες δήμαρχος και αντιδήμαρχος για το εάν ο δήμος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά στο όλο εγχείρημα, είπαν: ΄΄Από τους 4.500 κάδους έχουν εξαφανιστεί οι 1.517. Κι έχουμε και 70 κάδους διαλυμένους. Έχουμε μόλις πέντε απορριμματοφόρα και δύο για την ανακύκλωση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αν καταφέρουμε όμως να παράγουμε λιγότερα απορρίμματα θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα.
Εμείς ξεκινήσαμε από εδώ ωστόσο στόχος μας είναι να εξελίξουμε τη διαδικασία και να πάρουμε κι άλλα οχήματα, μηχανήματα και κάδους.
Μπορούμε και μέσω προγραμμάτων να πάρουμε το υλικό που χρειάζεται, αρκεί βέβαια να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε έργο. Και με τον κ. Θεοδωρικάκο που έχουμε μιλήσει αλλά και με τα υπουργεία μας έγινε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα ανοίξουν προγράμματα ώστε να υποβάλλουμε φακέλους για να πάρουμε το υλικό που χρειάζεται΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr