background img
banner
banner

Δεκτή από το υπουργείο η παραίτηση του Μητροπολίτου

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ ΤΟ «ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ» ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ Μ.Μ.Ε.

Εγκατεστημένος στο νέο του σπίτι, το επονομαζόμενο “Χάνι της Βοστίτσας”, ο και επίσημα… πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 18/9 τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης της περιοχής, παρουσιάζοντας το επανεκδιδόμενο βιβλίο για τον «Άγιο Νικόλαο εν Βουναίνοις» που αποτελεί την τελευταία έκδοσή του ως Μητροπολίτου. Παράλληλα, μίλησε για την νέα του ζωή, το «θολό τοπίο» της διάδοχης κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε την πικρία του για την νέα τροπή που λαμβάνει η κατάσταση με την αποχριστιανοποίηση της χώρας, φέρνοντας απτά παραδείγματα.

Ο Μητροπολίτης έκανε γνωστό ότι την περασμένη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού Παιδείας που κάνει δεκτή την παραίτησή του από την Μητρόπολη, πράγμα που σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έπαψε να είναι Μητροπολίτης και επίσημα. Ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια καθώς και για την αγάπη και το σεβασμό που έχουν δείξει προς την Εκκλησία. Άλλωστε, οι σχέσεις του με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν πάντοτε πολύ καλές. Ως ένδειξη της ευχαρίστησής του, περιποιήθηκε μάλιστα ο ίδιος τους καλεσμένους του, προσφέροντας χειροποίητο καφέ, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένος να αποκαλύψει το μυστικό της επιτυχίας του!

«Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουναίνοις» η τελευταία έκδοση

Ο κ. Αμβρόσιος ανέφερε πως σκοπός της συνέντευξης Τύπου ήταν η παρουσίαση του βιβλίου, «Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουναίνοις» του Πρωτοπρεσβύτερου της Ιεράς Μητροπόλεως πατρός Χρήστου Τσάκαλου, ο οποίος ήταν παρών, όπως άλλωστε και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Ιωακείμ Βενιανάκης. Ο Μητροπολίτης διανέμει το βιβλίο σαν το σαν αποχαιρετιστήριο μήνυμα για ευλογία στους Αιγιώτες, στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Διανέμεται δωρεάν και αποτελεί δική του προσφορά εις μνήμην των γονέων του. ΄΄Σκοπός είναι να γνωρίσουν πιο πολλοί Αιγιώτες τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Νικόλαο στη θάλασσα και το Βουλωμένο Αιγίου. Άγνωστος μέχρι πρόπερσι που ο Θεός με έναν δικό του θαυματουργικό τρόπο μου τον εγνώρισε. Είναι ο Άγιος που τον έδεσαν σε ένα δέντρο, τον θανάτωσαν και έμεινε στο δέντρο 90 χρόνια άθικτος, μέσα σε ένα δάσος. Ούτε τα ζώα ούτε τα όρνια τον πείραξαν. Και όχι μόνο αυτό. Το δέντρο αυτό κάθε χρόνο βγάζει αυτό το θαυματουργό υγρό. Η μνήμη του είναι 9 Μαΐου, κάθε χρόνο βγαίνει το αίμα του. Το έχουν εξετάσει στο χημείο και έχει συστατικά αίματος. Αυτό κάνει θαύματα. Το υγρό βγαίνει από το δέντρο και σε άλλες ημέρες του χρόνου. Όταν είχαν πάει από το Βερίνο οι μοναχές βγήκε το υγρό σε μία μοναχή. Και βέβαια υπάρχει το θαύμα του Αγίου σε μία Αιγιώτισσα που είχε τύφλωση και μόλις της ψέκασα τα μάτια της και της διάβασα μία ευχή έγινε καλά΄΄, ανέφερε ο Μητροπολίτης.

Πικρία γιατί η Ελλάδα αποχριστιανίζεται

Για άλλη μία φορά δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. ΄΄Αποχριστιανίζεται η Ελλάδα, όσοι θα είναι πιστοί στο Θεό θα σώσουν την ψυχή τους. Φεύγω με τη χάρη του Θεού, είμαι ήσυχος, έκανα την προσπάθειά μου, εθυσίασα τον εαυτό μου, τώρα θα κοιτάξω λίγο να περάσω θεοπρεπώς τα υπόλοιπα χρόνια μου και από εκεί και πέρα να βοηθώ με την προσευχή μου γιατί με την διοίκηση έχω απογοητευτεί΄΄, είπε ο κ. Αμβρόσιος, αναφερόμενος σε ένα πρόσφατο παράδειγμα με τους χειρισμούς της Ιεράς Συνόδου σε λεγόμενα Ιεράρχη. ΄΄Ο τόπος μας δεν πάει καλά και το μόλυσμα μπήκε μέσα στην Εκκλησία. Δεν έχει νόημα η παρουσία μου, ρίχνω τουφεκιές στον αέρα, οπότε αποσυρόμενος και προσευχόμενος θα ζητήσω από τον Θεό να αλλάξει η κατάσταση που πολύ με έχει πληγώσει΄΄, πρόσθεσε ακόμη.

Το θαύμα του Τιμίου Σταυρού… απάντηση στους άθεους

Μίλησε ακόμη για το θαύμα του Τιμίου Σταυρού όπου το αλεύρι και το νερό γίνονται προζύμι, με ένα θαύμα φέτος που φανερώνει την αληθινή δύναμη της πίστης. Συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος στο Διακοπτό την επομένη της ευλογίας του αλεύρου και της μετατροπής του σε ζύμη, ο εφημέριος Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ιωακειμίδης, διαπίστωσε έκθαμβος πως σε ένα από τα δοχεία που είχε τοποθετηθεί, η ζύμη είχε φουσκώσει τόσο πολύ, ώστε είχε χυθε’ο έξω απ αυτό, επάνω στο τραπέζι! Πλην όμως, η ζύμη τώρα είχε σχηματίσει το σημείο του Σταυρού!

Ο Μητροπολίτης σχολίασε πως είναι ευτυχείς όσοι το κατανοούν και δυστυχείς όσοι πολεμούν τον Θεό, αναφερόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνο Μάρκου που ενοχλήθηκε από τη φράση «νίκας τοις Βασιλεύσιν κατά Βαρβάρων δωρούμενος» του σχετικού ύμνου, ο οποίος έσπευσε να… διορθώσει τον Μητροπολίτη κατά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, λέγοντας «νίκας τοις ευσεβέσει. ΄΄Οι άθεοι απλώς είναι τυφλοί! Ζώντας στο σκοτάδι της αθεΐας, δεν βλέπουν τα θαύματα της μεγαλοσύνης του Κυρίου μας!΄΄, σχολίασε ο κ. Αμβρόσιος.

Πώς δημιουργήθηκε το γηροκομείο για τους σχολάζοντες ιερείς

Αναφορικά με την ζωή του στο νέο χώρο, σημείωσε: ΄΄Ο Αρχιερεύς όταν φεύγει πρέπει να αντιμετωπίσει τη ζωή από το Α. Εάν δεν έχει δώσει σημασία στα χρήματα, όπως εγώ που δεν έχω περιουσιακά στοιχεία (παρότι μου δώρισαν τα δώρισα στην Μητρόπολη), έπρεπε να βρω ένα σπίτι να μείνω και να καλύπτω τις ανάγκες μου. Ο μισθός ήταν 1.600 τώρα θα γίνει 1.200, δεν φτάνει να ζήσεις αξιοπρεπώς. Λογικό θα ήταν να πάω σε ένα Μοναστήρι. Πλην όμως ο τρόπος ζωής μου δεν θα συμβάδιζε με αυτό π.χ. κοιμάμαι μετά τις 12.00 τη νύχτα άρα δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω. Με φώτισε ο Θεός και έφτιαξα αυτό το σπίτι το οποίο θα μείνει ως γηροκομείο για σχολάζοντες ιερείς και κάποιους κληρικούς. Το ονόμασα «Το Χάνι της Βοστίτσας», και είναι ένα σπίτι για γερακόντας κληρικούς και αντί για το άλλο γηροκομείο θα είμαι εδώ΄΄.

Αναφορικά με το πώς «στήθηκε», είπε: ΄΄Είχαμε κάνει ένα πάρκο με φωτοβολταϊκά, από αυτό το έσοδο χτίστηκε αυτό το σπίτι και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζω μία αξιοπρεπή διαβίωση. Επίσης, είχαμε ένα οικόπεδο στα Καλάβρυτα και οι γείτονες το αγόρασαν για αυλή. Από τα χρήματα της πώλησης, που έγινε για να μην τους χαλάσουμε χατίρι, έγινε η αγορά του οικοπέδου που ανεγέρθη το «Χάνι». Βέβαια δεν ήταν προγραμματισμένο, ήρθε στην πορεία΄΄. Να σημειωθεί ότι το κτίριο είναι τριώροφο (διώροφο με αξιοποιημένο υπόγειο) και διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, ιματιοθήκη, μεγάλο χώρο υποδοχή και γραφείο, εκκλησάκι εσωτερικά και βιβλιοθήκη, ενώ διαθέτει εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Ο Μητροπολίτης ανέφερε πως είναι ευτύχημα και ευλογία που είναι δίπλα ο Άγιος Νεκτάριος και συνορεύει και η Παναγία Τρυπητή.

Δεν τοποθετείται για νέο Μητροπολίτη

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με το πότε θα γίνει η εκλογή νέου Μητροπολίτη είπε πως δεν γνωρίζει και ότι ακούγονται διάφορα ονόματα. Σημείωσε ακόμη πως δεν έχει κάνει κάποια υπόδειξη και πως κι ο Μητροπολίτης Άρτης υπέδειξε διάδοχό του τον Πρωτοσύγκελό του και δεν έγινε δεκτή η πρόταση. Σημείωσε πάντως ΄΄πως έχει γίνει αναφορά στο όνομα του π. Ιερωνύμου Κάρμα είναι στη Σύνοδο γραμματεύς, δεν έχω μιλήσει καθόλου ακούω αλλά δεν τοποθετούμαι΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr