background img
banner
banner

Η ανακύκλωση πρέπει να είναι στην καθημερινότητά μας

-Της ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ*-

Η προχθεσινή εικόνα της κινητοποίησης για την κλιματική αλλαγή ήταν μία εικόνα θετική και ευοίωνη που έδειξε ότι κάτι αλλάζει.

Χρόνια τώρα συζητάμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις απειλές που δέχεται ο πλανήτης, ή για την ακρίβεια τις απειλές που εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοί του διαμορφώνουμε γι’ αυτόν. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είδαμε να λαμβάνονται δραστικά μέτρα κατά της ανθρώπινης δραστηριότητας που καταστρέφει το περιβάλλον. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να βιώνουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα
που στο πέρασμά τους αφανίζουν ανθρώπους και περιουσίες.

Ισως αυτό το ξύπνημα των αρμοδίων να το πετύχει ο παγκόσμιος κοινωνικός ξεσηκωμός.

Να προκαλέσει τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων στην αναζήτηση ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου που θα προστατεύει ότι έχει απομείνει πλέον, στο περιβάλλον. Η πράσινη ανάπτυξη φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο προς αυτή την κατεύθυνση και η ευλογημένη χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις για να κάνει αυτό το βήμα.

Αλλά αυτό το βήμα θα πρέπει να είναι κοινό και ταυτόχρονο για την πολιτεία και τους πολίτες. Του βήματος αυτού πρέπει να προηγηθεί μία συμμαχία σε πλατιά βάση μακριά από κομματικές γραμμές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις. Αυτό το βήμα θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη και ισόρροπη ανάπτυξη η οποία και θέσεις εργασίας θα εξασφαλίσει και οικολογική σφραγίδα θα φέρει. Συνεχείς μελέτες δείχνουν ότι ήδη χρησιμοποιούμε περισσότερους πόρους απ’ όσους αναπαράγει η φύση (ανανεώσιμοι πόροι), ενώ παράγουμε και περισσότερα απόβλητα απ’ όσα μπορεί να απορροφήσει το οικοσύστημα.

Επομένως μέχρι να συντονιστούμε σε αυτόν τον κοινό και σωτήριο βηματισμό εμείς οι απλοί πολίτες θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο και στάση ζωής. Και γι’ αυτό αρκούν απλές επιλογές στην καθημερινότητά μας.

Ενδεικτικά σημειώνω την ανακύκλωση που η πόλη μας έχει μείνει αρκετά πίσω. Κι αυτό δεν είναι ευθύνη μόνον της Δημοτικής Αρχής. Είναι ευθύνη όλων μας. Εμείς με τη συμπεριφορά μας και την υιοθέτηση της συστηματικής ανακύκλωσης θα επιβάλλουμε στους αρμοδίους να πράξουν τα δέοντα ώστε το πρόγραμμα αυτό να εφαρμοστεί πλήρως και με τους προβλεπόμενους κανόνες.
Αν αναλογιστούμε πόσο ανακουφίζουμε το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ίδια μας τη ζωή, με το να κάνουμε σωστή διαλογή των οικιακών μας σκουπιδιών και να εναποθέτουμε στον κάδο ανακύκλωσης αυτά που πρέπει, το χέρι μας θα κάνει μηχανικά και αυτόματα την κίνηση του διαχωρισμού.

Η ανακύκλωση πρέπει να είναι στην καθημερινότητά μας, όπως ο πρωινός καφές ή οι άλλες μας ανάγκες τις οποίες υπηρετούμε με απόλυτη συνέπεια.

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και πολιτευτής της Ν.Δ..


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr