background img
banner
banner

Τεράστια ευκαιρία προς τους νέους για το… πρώτο τους ένσημο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ «ΜΑΘΗΤΕΙΑ» – ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΙΓΙΟΥ

Οι μεγάλες δυνατότητες που δίνει ο θεσμός της «Μαθητείας» τόσο σε νέους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων όσο και στις επιχειρήσεις να απασχολήσουν προσωπικό, παρουσιάστηκαν κατά την χθεσινή άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσαν Εμπορικός, Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιαλείας και 1o ΕΠΑ.Λ Αιγίου. Τίτλος της ημερίδας, που έλαβε χώρα στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, ήταν «Το Μεταλυκειακό Έτος Μαθητείας- Δυνατότητες & Ευκαιρίες».

Σκοπός της ήταν η ενημέρωση των τοπικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να απασχολήσουν εργαζόμενους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ Αιγίου με το θεσμό της «Μαθητείας» στην επιχείρησή τους, καθώς και όλους τους άλλους φορείς, συλλόγους και νομικά πρόσωπα του Δήμου και δημοτικές επιχειρήσεις, που έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από την δράση αυτή. Βεβαίως, λόγω της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την ίδια ώρα, δεν κατέστη εφικτό να παραστούν εκπρόσωποι του δήμου Αιγιαλείας, ωστόσο χαιρετισμό που αναγνώστηκε απέστειλε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος. Να σημειωθεί ότι από τις δημοτικές υπηρεσίες, ως ώρας η ΔΕΥΑΑ είναι αυτή που έχει εκφράσει ενδιαφέρον ώστε να απασχολήσει άτομα μέσω του προγράμματος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.ΜΕ. Θόδωρος Στεφανίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιάλειας Μένιος Κουτρόπουλος. Ιδιαίτερα θετική ήταν η είδηση που έδωσε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αιγίου Χαράλαμπος Παναγιωτακόπουλος ότι το σχολείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Προμηθέας» μέσω του οποίου θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή αναβάθμισή του. Είναι γεγονός ότι το 1ο ΕΠΑ.Λ. είναι ένα σχολείο που μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και στην τοπική κοινωνία. Η πρόεδρος του Ε.Ε.Ε.Σ.Α. Μαίρη Χρονοπούλου και η γεν. γραμματέας Ντία Παναγοπούλου, αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα του προγράμματος που στόχο έχει αφενός να αναδείξει τις δυνατότητες της τοπικής Εκπαίδευσης αλλά και να δώσει τη δυνατότητα απασχόλησης προσωπικού στις επιχειρήσεις. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο καθηγητής ΕΠΑ.Λ. Αλέξης Χατζηαποστόλου, ενώ το θέμα «Το Μεταλυκειακό Έτος Μαθητείας – Δυνατότητες και Ευκαιρίες», ανέπτυξε ο Γεώργιος Ραβασόπουλος, Υπεύθυνος του προγράμματος «Μαθητείας» του νομού Αχαΐας από το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Μετάβαση από την εκπαίδευση στο επάγγελμα

Όπως έκανε γνωστό και προφορικά και διαμέσου διαφανειών ο κ. Ραβασόπουλος, ΄΄το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, προετοιμάζει το νέο απόφοιτο του Επαγγελματικού Λυκείου για την ομαλή μετάβασή του από την εκπαίδευση στο επάγγελμα, προσφέροντάς του εργασιακή εμπειρία και εξοικείωση με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η εκπαίδευση – μαθητεία έχει διάρκεια 9 μήνες και περιλαμβάνει πρόγραμμα εκπαίδευσης σε εργασιακό περιβάλλον και μαθητεία σε εργασιακό χώρο, διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις ημέρες (4 ημέρες από 7 ώρες) και μία ημέρα (7 ώρες) υποχρεωτική παρακολούθηση εργαστηριακών μαθημάτων στο ΕΠΑ.Λ.
Η Μαθητεία, πραγματοποιείται μετά από σύναψη Σύμβασης Μαθητείας μεταξύ του μαθητή, του εργοδότη που τον υποδέχεται, καθώς και του ΕΠΑ.Λ’’.

Η αποζημίωση και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του εργοδότη

Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση που ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας-Μαθητείας».

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει στον μαθητευόμενο μόνο τα ποσό των 9,35€/ημέρα εργασίας (6,12€ ημερομίσθιο + 3,23€ ασφαλιστικές εισφορές) και όλο το ποσό για τις άδειες που δικαιούται ο μαθητής. Πρακτικά το κόστος απασχόλησης για κάθε εργαζόμενο στην επιχείρηση ανέρχεται περίπου σε 144 ευρώ το μήνα.

Ο εργοδότης μετά την λήξη της σύμβασης των εννέα μηνών δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση προς τον μαθητευόμενο. Αν κατά την διάρκεια της Μαθητείας παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με τον μαθητή, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να κάνει καταγγελία της σύμβασης στον διευθυντή του ΕΠΑ.Λ, ενώ αν δεν βρεθεί κάποια λύση μεταξύ του Εργοδότη και του Μαθητή, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να κάνει διακοπή της σύμβασης και ο μαθητής χάνει το έτος Μαθητείας.

Πού απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι

Όποιος εργοδότης ενδιαφέρεται για να συμμετέχει στον θεσμό της «Μαθητείας» και να απασχολήσει εξειδικευμένο πτυχιούχο ενήλικο μαθητή του ΕΠΑ.Λ. Αιγίου, μπορεί να απευθυνθεί στην γραμματεία του Εμπορικού Εισαγωγικού & Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας, στο τηλέφωνο, 26910-25056, στην Γενική Γραμματέα του Συλλόγου Παναγοπούλου Ντία και στο τηλέφωνο, 26910-28507,καθώς επίσης και στο 1ο ΕΠΑ.Λ Αιγίου, τηλέφωνο, 26910-23917 και στο 26910-21876.

Κάθε επιχείρηση μπορεί να απασχολήσει από έναν και πάνω μαθητευόμενους σε συνάρτηση με τα άτομα που απασχολεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr