background img
banner
banner

Την Τετάρτη το πρώτο… ραντεβού με την ανακύκλωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ «ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει εντός της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα, το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για τα απορρίμματα. Μεθαύριο Τετάρτη τίθεται σε εφαρμογή το «ραντεβού» με το αυτοκίνητο της ανακύκλωσης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η γιγαντιαία προσπάθεια καθαρισμού της Αιγιάλειας από τα συσσωρευμένα απορρίμματα, με το βάρος να μετακυλίεται πλέον και στις κοινότητες.

Βασικό ζητούμενο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, είναι η αφύπνιση και ενεργή συμμετοχή όλων των δημοτών ώστε να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος που δεν είναι άλλος από την μείωση των απορριμμάτων με την εφαρμογή της ανακύκλωσης.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα αρχίζει πλέον και καθαρίζεται η Αιγιάλεια, ενώ και οι κοινότητες που είχαν μείνει… πίσω, πήραν κι αυτές σειρά. Παράλληλα, προχωρά και η επιχείρηση καθαρισμού των κάδων και απολύμανσης των σημείων που βρίσκονται, καθώς παρά την αποκομιδή, η δυσοσμία από την παραμονή των απορριμμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε, όπως άλλωστε και ο κίνδυνος πρόκλησης μολύνσεων.

Όπως μετέφερε στo “protionline.gr” ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ΄΄μέχρι στιγμής έχουν καθαριστεί περισσότεροι από 500 κάδοι και αντίστοιχα σημεία πέριξ αυτών, ενώ η απολύμανση δεν θα σταματήσει, αντιθέτως θα συνεχιστεί από το ειδικό μηχάνημα του δήμου και θα πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα΄΄.

Υπολογίζεται δε πως ο όγκος των απορριμμάτων που «σηκώνονται» καθημερινά φτάνουν τους 150-160 τόνους από την Αιγιάλεια και στην παρούσα φάση μεταφέρονται εξ ολοκλήρου στο εργοστάσιο της Κοζάνης.

Αναγκαίο να επιστραφούν οι εξαφανισμένοι κάδοι!

Ένα ακόμη πρόβλημα (στα τόσα πολλά) που καλείται να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή, είναι η έλλειψη κάδων απορριμμάτων! Εξαιτίας της μη αποκομιδής, πολλοί δημότες εξαφάνισαν τους κάδους ώστε να μην συσσωρεύονται σκουπίδια έξω από τα σπίτια τους. Πλέον όμως, η έλλειψη κάδων δημιουργεί προβλήματα. ΄΄Οι κάδοι έχουν… φύγει από τις θέσεις τους και δεν μπορούμε να μπούμε στην κανονικότητα της αποκομιδής με απορριμματοφόρα. Παρακαλούμε τους πολίτες που γνωρίζουν πού βρίσκονται οι κάδοι να τους επιστρέψουν στα σημεία που είχαν τοποθετηθεί αρχικά΄΄, τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι ο δήμος έχει… ξεμείνει στην ουσία μόνο με πέντε απορριμματοφόρα.

Να σημειωθεί ότι στόχος είναι η απόσυρση των μπλε κάδων, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως μέχρι τώρα η ανακύκλωση δεν εφαρμόζεται. ΄΄Στέλνουμε ό,τι συγκεντρώνεται στους μπλε κάδους, στο ΚΔΑΥ Πάτρας και μας τα στέλνουν πίσω και πληρώνουμε και πρόστιμο, αφού ρίπτεται μέσα κάθε λογής σκουπίδι και όχι μόνο ανακυκλώσιμα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημιουργούμε τις λεγόμενες «πράσινες γωνιές» ανακύκλωσης, διότι, δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε μάθει να ανακυκλώνουμε και δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα΄΄, είπε ο κ. Καραΐσκος.

Στόχος να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που αποστέλλεται στην Κοζάνη

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου όμως δίνεται το… πρώτο ραντεβού, αφού εγκαινιάζεται το πρόγραμμα της ανακύκλωσης με το αυτοκίνητο να περνά σε συγκεκριμένες ώρες από τις κοινότητες του δήμου. Όπως εξήγησε ο κ. Καραΐσκος, ΄΄θα ορίσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα γίνεται γνωστό στην εκάστοτε κοινότητα μέσω του προέδρου αλλά και θα ανακοινώνεται και από τον δήμο, ούτως ώστε οι δημότες αν γνωρίζουν την ημέρα και τις ώρες που το αυτοκίνητο θα προσέρχεται και θα δέχεται τα ανακυκλώσιμά τους. Θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες κοινότητες του δήμου, π.χ. Ακράτα, Λόγγο, Διακοπτό κ.λπ., ενώ στη συνέχεια το μέτρο θα επεκταθεί και στο Αίγιο. Μάλιστα τη Δευτέρα (σήμερα) θα έχουμε μία συνάντηση και με τους προέδρους Δημοτικής Κοινότητας και τοπικών κοινοτήτων του Αιγίου, ώστε άμεσα το πρόγραμμα να εφαρμοστεί και στο Αίγιο. Στοχεύουμε στη μείωση των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται ώστε να μειωθούν τα φορτία προς Κοζάνη, καθώς η μεταφορά είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και ο δήμος μας αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Θα ακολουθήσει η ανακύκλωση σε τέσσερα ρεύματα, με διαλογή στην πηγή, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων΄΄.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του μήνα θα γίνει μεγάλη καμπάνια ανακύκλωσης με συμμετοχή πολλών φορέων και διενέργεια σχετικών δρώμενων σε όλη την Αιγιάλεια.

Βούληση της δημοτικής αρχής, έτσι όπως έχει εκφραστεί από τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, είναι ότι ο δήμος χρειάζεται και θα έχει αρωγούς, συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους πολίτες σε κάθε βήμα προς την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης. ΄΄Μόνο με καθολική συμμετοχή των πολιτών της Αιγιάλειας θα πετύχουμε την εφαρμογή του εκπονημένου σχεδίου και θα πετύχουμε άμεσα τα αποτελέσματα που προσδοκούμε. Μόνο με συμπόρευση, συμμετοχή και συνεργασία δεν θα ζήσουμε άλλο καλοκαίρι σαν αυτό του 2019΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr