background img
banner
banner

Μεγάλο το «άνοιγμα» στον δήμο για την άρδευση

ΛΙΓΑ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΑ – ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ – ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΑ

Σαφή πρόθεση μεταβίβασης της αρμοδιότητας της άρδευσης προς την ΔΕΥΑΑ υπάρχει όπως φαίνεται στον δήμο, με τις συζητήσεις επ’ αυτού να πυκνώνουν, πλην όμως το εγχείρημα μόνο απλό δεν θα μπορούσε να είναι. Η επιτυχημένη και πρωτοποριακή σε ορισμένους τομείς διαχείριση της ΔΕΥΑΑ στην ύδρευση κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η μεταφορά και της άρδευσης στην Υπηρεσία θα κάνει την κατάσταση της απόκλισης εσόδων – εξόδων πιο διαχειρίσιμη…

Ο δήμος προσπαθεί να συντηρεί με… νύχια και με δόντια το κομμάτι της άρδευσης στα χωριά, ωστόσο οι δαπάνες είναι πολύ μεγαλύτερες των εσόδων με αποτέλεσμα να δαπανάται ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για τους σκοπούς της.

Γεωτρήσεις και υδρονομείς (45 τον αριθμό) που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο για την αρδευτική περίοδο, ανεβάζουν το κόστος σε μία εποχή που επιχειρείται μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων στον δήμο, ούτως ώστε να μην οδηγηθεί σε χρεωκοπία…

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «άνοιγμα» για το 2018 ήταν στις 309.860 ευρώ, ενώ το 2019 φτάνει τις 136.328 ευρώ μέχρι τις 31/8. Επίσης, το 2017 ήταν στις 650.000 ευρώ ενώ το 2016 στο 1.304.811 ευρώ! Ειδικότερα, το 2016 για την άρδευση ο δήμος έπρεπε να λάβει 151.438 ευρώ. Έλαβε όμως 95.410 ευρώ και πλήρωσε 1.400.213 ευρώ. Το 2017 βεβαιώθηκαν 151.363 ευρώ, εισπράχθηκαν 81.229 ευρώ και οι δαπάνες του δήμου για την άρδευση έφτασαν τις 731.615 ευρώ. Το 2018 τα βεβαιωθέντα ήταν 137.490 ευρώ, εισπράχθηκαν μόλις 82.890 ευρώ και πληρώθηκαν 392.751 ευρώ. Τέλος, το 2019 βεβαιώθηκαν 132.684 ευρώ, έχουν εισπραχθεί 58.882 και πληρώθηκαν 195.210 ευρώ.

Σημειώνεται ότι κάθε υδρονομέας κοστίζει στο δήμο περίπου 780 ευρώ μηνιαίως για πέντε έως έξι μήνες εργασίας με την αρδευτική περίοδο να ξεκινά στις 15 Μαρτίου. Και βέβαια, το γεγονός ότι η ύδρευση των χωριών από τον δήμο δεν έχει οργανωθεί όπως θα έπρεπε είναι κάτι που τον επιβαρύνει οικονομικά και άρα όλους τους δημότες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει έλεγχος της κατανάλωσης σε συνάρτηση με την ιδιοκτησία του καθενός και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να μιλά κανείς για άρδευση με σύγχρονα μέσα όταν αυτή γίνεται με χωμάτινα ανοιχτά αυλάκια…

Η κατάσταση επηρεάζει και την ύδρευση – Το διυλιστήριο Σελινούντα θα δώσει λύσεις

Το γεγονός αυτό επιβαρύνει και την άρδευση καθώς μειώνει τα αποθέματα νερού. Είναι σαφές πως η ασύδοτη κατανάλωση ύδατος προς άρδευση επηρεάζει την ύδρευση αφού το νερό αυτής θα ήταν φθηνότερο αν υπήρχαν μεγαλύτερα αποθέματα…

Στον τομέα αυτό όμως τα βήματα που έχει κάνει η ΔΕΥΑΑ δίνουν σημαντικές λύσεις.

Ένα εξ αυτών και το Διυλιστήριο που προτίθεται να δημιουργήσει στον ποταμό Σελινούντα, βρισκόμενη εν αναμονή της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, κάτι που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τελειώνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Από εκεί και πέρα, αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης που φαίνεται πως βρίσκεται σε… καλό δρόμο. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού και μπαίνει στη φάση της τελικής υλοποίησης από τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.

Πρόκειται για έργο πνοής που όχι μόνο θα λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης του Αιγίου αλλά και των οικισμών ανατολικά και δυτικά της Αιγιαλείας, αλλά θα αποφέρει παράλληλα και ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τη ΔΕΥΑ από τη μέχρι σήμερα δαπάνη των γεωτρήσεων που ουσιαστικά θα επιφέρει και τη σταδιακή μείωση του τιμολογίου νερού σε όλους τους κατοίκους. Από την υλοποίηση και λειτουργία του συνολικού έργου που χαρακτηρίζεται εμβληματικό έργο ύδρευσης , θα εξασφαλιστεί όχι μόνο η επαρκής ποσότητα αλλά και ποιότητα νερού για τον καταναλωτή αλλά και επιπλέον θα επιλυθεί κατά ορθολογικό τρόπο η διαχείριση και η προστασία του υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής ,με την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του Σελινούντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 20.658.295 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΙΜΟΣ Ι.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr