background img
banner
banner

Η Μαρία Τσουκαλά μιλάει για το 1ο Φεστιβάλ Πριμαρόλια

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Προτού καλά – καλά αναλάβει επίσημα την προεδρία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας, η Μαρία Τσουκαλά, επανερχόμενη ουσιαστικά σε ένα πόστο από το οποίο «έχτισε» και δημιούργησε για τον πολιτισμό και τον τόπο, συνεχίζει να «επενδύει» στους νέους ανθρώπους, βαδίζοντας μαζί τους στα μονοπάτια της εξωστρέφειας που θα καταστήσουν την Αιγιάλεια αναγνωρίσιμη για την ιστορία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους της και για όλα όσα πρεσβεύει. Και πώς να μην «αγκαλιάσει» η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. το 1ο Φεστιβάλ «Πριμαρόλια» που διοργανώνεται στο Αίγιο από τις 5 ως τις 20 Οκτωβρίου το οποίο αποσκοπεί την ανάδειξη του πολιτισμού της μαύρης σταφίδας σε συνδυασμό με το παρόν και το μέλλον.

Η κ. Τσουκαλά μιλά στο “protionline.gr” για την διοργάνωση που επιθυμία όλων είναι να γίνει θεσμός, την σπουδαιότητά της για την περιοχή, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τον προγραμματισμό της Δημοτικής Επιχείρησης για τις επόμενες δράσεις με κυριότερη αυτή του Πάρκου των Χριστουγέννων που φέτος θα χαρακτηρίζεται από το επίκαιρο θέμα της ανακύκλωσης!

Ποιοι εμπνεύστηκαν, ποιοι δημιούργησαν τα «Πριμαρόλια» και ποιος ο ρόλος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στο Φεστιβάλ;

Τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Πριμαρόλια ΑΜΚΕ οραματίστηκαν και δημιούργησαν το σχέδιο της διοργάνωσης. Πρόκειται για τους Σωτήρη Μπόλη, Βασίλη Ψαρρά και Νάνσυ Χαριτωνίδου οι οποίοι επεξεργάζονται το σχέδιο εδώ και ένα εξάμηνο όταν εγώ δεν είχα αρμοδιότητα στην ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Ήταν μία πολύ καλή ιδέα για την ανάδειξη του πολιτισμού της μαύρης κορινθιακής σταφίδας που αμέσως αγκάλιασαν δήμος Αιγιαλείας και ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., διοργανώνοντας το 1 ο Φεστιβάλ Πριμαρόλια, από τις 5 ως τις 20 Οκτωβρίου, στο Αίγιο. Όταν αναλάβαμε εμείς το μάθαμε, το είδαμε, έτσι κι αλλιώς εγώ το παρακολουθούσα πως τα παιδιά ετοιμάζονται για όλο αυτό και θεωρήσαμε σωστό και εγώ και ο δήμαρχος να το αγκαλιάσουμε και να το βάλουμε υπό την αιγίδα του δήμου και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και να βοηθήσουμε την όλη διοργάνωση.

Μάλιστα, ανοίγοντας για πρώτη φορά το εμβληματικό διατηρητέο κτίριο ιδιοκτησίας Κανελλόπουλου–Κριτσωταλάκη, θα φιλοξενηθεί εκεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλα στον κήπο μου» καθώς και μια σειρά πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων. Η έκθεση σύγχρονης τέχνης είναι καλά οργανωμένη, οι συντελεστές έχουν έρθει σε επαφή με τους θεσμούς, καθώς και με τους δύο Βρετανούς καλλιτέχνες που είναι στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τον Άγγελο Αντωνόπουλο που είναι καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών που είχε παραβρεθεί παλιότερα και στο “Εν συρμό” με τους φοιτητές του και με άλλους καθηγητές κι άλλους καλλιτέχνες.

Ποιος είναι ο σκοπός του Φεστιβάλ; Θα γίνει θεσμός;

Ο σκοπός και ο στόχος είναι να διασυνδεθεί το λιμάνι του Αιγίου που υπήρξε μεγάλο εξαγωγικό εμπόριο στον 19ο αιώνα με το λιμάνι του Λονδίνου που ήταν ένας από τους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς που έφευγε η μαύρη σταφίδα, δηλαδή η κύρια εμπορική συνεργασία της εποχής και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην απ’ ευθείας επαφή με το λιμάνι. Μελλοντικά, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θα ήθελε να συνεχίσει να στηρίζει αυτό, γιατί αφενός είναι μια τόσο επιτυχημένη διοργάνωση που πιστεύω ακράδαντα πως θα γίνει θεσμός και αφετέρου από τις επαφές που έχω την περίοδο αυτή, κάνοντας κινητοποίηση, στέλνοντας προσκλήσεις, και ενημερώνοντας κόσμο, διαπιστώνω ότι όλοι το δέχονται με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, περισσότερο από ό,τι περίμενα.

Τι προσδοκά ο δήμος από την διοργάνωση;

Ο δήμος προσδοκά πολλά από αυτό και στηρίζοντας και δημιουργώντας κάποιους θεσμούς με τους οποίους ενώνει τον πρωτογενή τομέα, σε αυτή την περίπτωση την παραγωγή της σταφίδας που είναι και τοπικό προϊόν, προσπαθεί να το συνδέσει με τον πολιτισμό έτσι ώστε η περιοχή να αυξήσει την αναγνωσιμότητα της και φυσικά να δημιουργήσει ένα αξιόλογο τουριστικό αποτύπωμα στο χάρτη της Ελλάδας και όχι μόνο. Είναι ένας θεσμός που δένει την ιστορία της περιοχής με το σήμερα και θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ήδη το έχουμε προωθήσει στα σχολεία της περιοχής και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφθούν την έκθεση, με κατεύθυνση από την κ. Χαριτωνίδου που την επιμελείται. Σκοπεύουμε, του χρόνου να κάνουμε εργασία με σταφίδα κάνοντας και μάθημα ιστορίας της περιοχής, γιατί νομίζω πως υπάρχει έλλειψη γνώσης στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλεια για αυτό το θέμα και περαιτέρω γιατί αυτά τα κτήρια που κοσμούν την παραλιακή ζώνη, η νέα γενιά θαρρώ πως δεν ξέρει καν τι αντιπροσωπεύουν.

Επίσης, μέσα από όλο αυτό, προσδοκούμε να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και αυτών των παλαιών κτηρίων. Εξάλλου, διακαής πόθος και δικός μου μα και άλλων ανθρώπων είναι αυτά τα κτήρια και η ευρύτερη αυτή ζώνη να γίνει ζώνη τέχνης και πολιτισμού.

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση;

Οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία θα συνομιλήσουν με τον τόπο και θα δημιουργήσουν νέα καλλιτεχνικά έργα. Η έκθεση εστιάζει στη μεταφορική έννοια του κήπου. Δανείζεται τον τίτλο της από την ποίηση της Αμερικανίδας Emily Dickinson και τον ομώνυμο στίχο της, ιδωμένο ως τόπο συνάντησης και συνάθροισης αισθήσεων, συστατικών, αντικειμένων, ιδεών – ένα σημείο σύζευξης ύλης και νοήματος, παρελθόντος και μέλλοντος. Η νέα αυτή εικαστική σπορά ανθρώπων, ιδεών, συναντήσεων πραγματοποιείται στην παραλιακή ζώνη της πόλης, που κατά τον Μεσαίωνα ονομαζόταν Βοστίτσα, δηλαδή Κηπούπολη, δίνοντας το όνομά της στην περίφημη τοπική μαύρη σταφίδα «Vostizza».

Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία Rob Kesseler, Agalis Manessi, Άγγελος Αντωνόπουλος, Λουκάς Μεσσηνέζης, Γιάννης Μπρούζος, Κώστας Παππάς, Μαρία Τσάγκαρη, Βασίλης Ψαρράς εμπνέονται από τον τόπο, τον σπόρο και την ιστορία του και τον προσεγγίζουν διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά με μια σειρά νέων έργων (εικόνες από μικροσκόπιο, μικτές εγκαταστάσεις, film, performance για κάμερα, ηχητικά γλυπτά, κεραμικά), σχεδιασμένων και υλοποιημένων ειδικά για τον χώρο και τη θεματική της έκθεσης.

Η έκθεση – σε επιμέλεια της Νάνσυ Χαριτωνίδου – αποκτά έναν τοποειδικό χαρακτήρα καθώς αναπτύσσεται μέσα σε ένα διατηρητέο και αναπαλαιωμένο κτίριο, μια από τις παλιές σταφιδαποθήκες που κουβαλούν τη βιομηχανική ιστορία της πόλης αλλά και τον νεότερο πολιτισμό της. Το κτίριο χτίστηκε το 1900 ως σταφιδαποθήκη, γραφείο και κατοικία μεγάλου σταφιδεμπόρου, ενώ το 1985 υπήρξε σημείο έμπνευσης για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο για τις σκηνές του Σινέ Πάνθεον στον “Μελισσοκόμο” του.

Ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν και υποστηρίζουν το Φεστιβάλ;

Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν τους Βασίλη Ψαρρά, Σωτήρη Μπόλη, Νάνσυ Χαριτωνίδου που είχαν αυτή την ιδέα και την δουλεύουν εδώ και καιρό, τους δίνουμε όλη την στήριξή μας γιατί αξίζει. Ευχαριστούμε τους χορηγούς και αυτοί είναι πάρα πολλοί όπως η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η Ολυμπία Οδός, η Cavino και το Επιμελητήριο Αχαΐας που το είδε με πολύ ενδιαφέρον.

Καλούμε όλους τους Αιγιαλείς, όλη την τοπική κοινωνία να στηρίξει την διοργάνωση, να την κάνει κτήμα της και να απολαύσει όλα όσα θα περιλαμβάνει. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται αυτό το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, ανοίγοντας το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Πριμαρόλια (5-20 Οκτωβρίου) και πρέπει να είμαστε όλοι εκεί!

 

Ποιον άλλο σχεδιασμό πραγματοποιείτε αυτό το διάστημα στην ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.;

Έχουμε μπει πολύ δυνατά στον σχεδιασμό του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου, είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο, έχουμε βγάλει τα σχέδια, έχουμε κάνει αρκετές επαφές και θα υπάρξουν και νέες συνεργασίες με φορείς αλλά και με ιδιώτες της περιοχής μας, όπως για παράδειγμα είχα μια πρώτη επαφή με τον κύριο Ηλιόπουλο και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω συνάντηση με την κυρία Ευσταθίου και με αρκετούς ακόμα συγγραφείς. Το πάρκο φέτος θα έχει κυρίαρχο θέμα την ανακύκλωση και το σεβασμό στο περιβάλλον και αυτό το μήνυμα θα μας το στέλνουν οι κλασικοί ήρωες των παραμυθιών, με αυτούς που μεγάλωσε η δική μας και η προηγούμενη γενιά, μα και που μεγάλωσε και αυτή η γενιά. Γνωστοί πρωταγωνιστές των παραμυθιών θα μας στέλνουν μηνύματα ισχυρά ώστε να μας αλλάξουμε νοοτροπία να αποκτήσουμε την συνείδηση των υποχρεώσεων που έχουμε και εμείς.

Έχουμε έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και με τους αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος και Τουρισμού και προσδοκούμε το φετινό Πάρκο, έτσι όπως το επανασχεδιάζουμε και κάνουμε μία δυναμική επανεκκίνηση, να αποκτήσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, επισκεψιμότητα διότι, μην ξεχνάμε, ότι είναι το μοναδικό πάρκο που απευθύνεται με πολύ σεβασμό στα παιδιά και εστιάζει στο να ενεργοποιήσει την δημιουργικότητά τους, να γράψουν παραμύθια, να ζωγραφίσουν κ.λπ. και δεν είναι ένα απλό ψυχαγωγικό λούνα πάρκ.

Είναι ένα πεδίο δράσης και δημιουργίας από το οποίο θα «κερδίσουμε» πολλά μικροί και μεγάλοι!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr