background img
banner
banner

Δίκτυο πόλεων της Πελοποννήσου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ενεργό ρόλο στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 προτίθεται να έχει ο δήμος Αιγιαλείας, με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις να εκτιμάται ότι θα φέρουν την Πελοπόννησο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος κινείται σε πλαίσιο συνεργασίας με δημάρχους άλλων πόλεων, προσανατολιζόμενοι στην δημιουργία ενός δικτύου πόλεων, μέσω του οποίου θα συντονιστούν για την διοργάνωση εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων.

Στο δίκτυο αυτό που για την ώρα κινείται άτυπα, θα συμμετάσχουν οι δήμοι Αιγιαλείας, Καλαβρύτων, Τρίπολης, Καλαμάτας και Πύλου, ενώ για σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί μία πρώτη συνάντηση των δημάρχων, που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη.

Παρών θα είναι βέβαια και ο δήμαρχος Αιγιαλείας, εξηγώντας στο “protionline.gr” πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία που θα φέρει την Πελοπόννησο στο επίκεντρο, δικαιωματικά άλλωστε, αφού η πρώτη προεπαναστατική πράξη σημειώθηκε στο Αίγιο και πρόκειται για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και η πρώτη απελευθερωτική πράξη στο Ναυαρίνο. ΄΄Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να ενεργοποιηθούμε άμεσα και να επισπεύσουμε τον σχεδιασμό εν όψει του εορτασμού΄΄, σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος.

Στόχος η ανάδειξη του ρόλου που  διαδραμάτισε η Αιγιάλεια

Άλλωστε, από την πρώτη μέρα της ανάληψης της θητείας του, ο νέος δήμαρχος περιέλαβε στα σχέδιά του την ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που διαδραμάτισε η Αιγιάλεια στην απελευθέρωση του Έθνους. Στις προγραμματικές δηλώσεις του κατά την ορκωμοσία του το Σάββατο, είπε: ΄΄Σε αυτό τον τόπο που πατάμε σήμερα, κρίνω ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, πέραν των αρχαίων μνημείων και για δύο γεγονότα. Πρώτον γιατί το τελευταίο σημείο της χώρας που έπεσε στους Τούρκους το 1463 είναι στην Αιγιάλεια και συγκεκριμένα το Κάστρο του Σαλμενίκου και δεύτερον γιατί στο Αίγιο άναψε η πρώτη φλόγα της Επανάστασης του 1821 με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας΄΄.

Ενεργοποίηση της Περιφέρειας

Γενικότερα πάντως, και σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας θα υπάρξει συντονισμός και προετοιμασία για την διοργάνωση εκδηλώσεων αφού στην Πάτρα έχει προγραμματιστεί ενημερωτική εκδήλωση από την Ιερά Σύνοδο. Επίσης, ο νέος Περφερειάρχης όρισε ως Εντεταλμένο Σύμβουλο / Βοηθό Περιφερειάρχη, τον Ανδρέα Φίλια, με αντικείμενο τον Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Συμμετοχή και της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Τέλος, η… επιμονή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, είχε ως αποτέλεσμα να προστεθεί στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου, εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση και στα Καλάβρυτα, στην πόλη δηλαδή όπου υψώθηκε το Λάβαρο της Επανάστασης. Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουνίου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, έγινε δεκτή η εισήγηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, που είναι και πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, κατόπιν σχετικού αιτήματος Αμβροσίου, ώστε να συμπεριληφθεί και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Προγραμματίστηκε έτσι εκδήλωση στα Καλάβρυτα στις 21 Μαρτίου 2021.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr