background img
banner
banner

Κτηματολόγιο: Μόλις στο 10-12% οι δηλώσεις στην Αιγιάλεια

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ –ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την κατάθεση δηλώσεων ιδιοκτησίας εκπνέει για την Αιγιάλεια στις 8 Οκτωβρίου, η προσέλευση ως ώρας είναι πάρα πολύ μικρή και κυμαίνεται χαμηλότερα και από τον μέσο όρο πανελλαδικά. Έτσι εκτιμάται ότι μέχρι τώρα στο Κτηματολογικό Γραφείο Αιγίου έχει κατατεθεί το 10-12% του συνόλου, ποσοστό ιδιαίτερα μικρό, με τους περισσότερους πολίτες να αναμένουν προφανώς την παράταση, αν και μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι απολύτως βέβαιο…

Η διαδικασία από πλευράς γραφείου προχωρά ομαλά και μόλις μία ημέρα δεν λειτούργησε (την περασμένη Δευτέρα) εξαιτίας ενός μικρού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις του κτιρίου που στεγάζεται, που ωστόσο δεν δημιούργησε προβλήματα. Εκείνο όμως που προξενεί εντύπωση είναι η πολύ μικρή ανταπόκριση των ιδιοκτητών που προφανώς επηρεάζονται και από την οικονομική τους κατάσταση και δεν προχωρούν τις διαδικασίες. Στην ουσία ωστόσο δεν θα πρέπει να επαναπαύονται, αφού τα πρόστιμα ισχύουν και κανείς δεν ξέρει πότε θα εφαρμοστούν.
Πανελλαδικά πάντως και στα σημεία που ήδη έχουν κλείσει οι προθεσμίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» η συμμετοχή δηλώσεων ιδιοκτησίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με το ποσοστό να φτάνει μόλις το 25,37%.

Οι παρατάσεις

Στην περίπτωση της Αιγιάλειας, ως γνωστόν, έχουν ήδη δοθεί διαδοχικές παρατάσεις και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα δοθούν κι άλλες ως το τέλος του έτους.
Στην περίπτωση των ορεινών κοινοτήτων ωστόσο η 30ή Σεπτεμβρίου μάλλον θα είναι η καταληκτική, δεδομένου ότι ήδη έχουν δοθεί τρεις παρατάσεις και η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη περίπτωση οι αιτήσεις κατατίθενται στο Κτηματολογικό Γραφείο Αιγίου και στην δεύτερη στο αντίστοιχο της Πάτρας.

Συνέπειες

Σημειώνεται ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν κάνουν εμπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Προβλέπεται από τη νομοθεσία και είναι ανοιχτό το θέμα η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία η επιβολής προστίμου, να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Το ΥΠΕΝ, με αφορμή το γεγονός ότι δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ εξάμηνες παρατάσεις δηλώσεων ιδιοκτησίας για περιοχές 14 νομών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν ισχύει γενική παράταση για όλη τη χώρα τονίζοντας ότι «οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία».

Επίσης σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ υπογραμμίστηκε ότι «οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ούτως ώστε να λάβουν τη προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση».

Πάντως εδώ και 10 χρόνια δεν έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις και δεν έχουν ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες.

Τα πρόστιμα

Ο υπολογισμός του προστίμου εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος και τη θέση (εντός –εκτός οικισμού) του ακινήτου. Αναλυτικά για κάθε δικαίωμα είναι τα εξής: α) Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής. Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 70 €. Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 120 €. Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 150 €. Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 €. Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 100 €. Για διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 €. Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) – Πρόστιμο 50 €. β) Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή. Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 70 €. Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 100 €. Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα – Πρόστιμο 200 €. Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κλπ ) – Πρόστιμο 70 €.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr