background img
banner
banner

Η συμβολή της Π.Ε.Σ. και της σταφίδας στην οικονομία της χώρας

ΣΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου από την εφημερίδα Πελοπόννησος και στην συνεδρία για την «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, συμμετείχε η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών.

Η κορυφαία συνεταιριστική εταιρεία της Πελοποννήσου και όχι μόνο, έδωσε το στίγμα της σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει στην οικονομία, με τις εμπορικές της δραστηριότητες, τις εξαγωγές και την επένδυσή στην έρευνα που συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Κατά την συνεδρία για την «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» συζητήθηκε ο ρόλος της περιφερειακής/τοπικής διοίκησης στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την σχετική εισήγηση για την Π.Ε.Σ. έκανε ο Υπεύθυνος Εξαγωγών της εταιρείας Χρήστος Σταυρόπουλος, μιλώντας για την «συμβολή της Κορινθιακής σταφίδας στην οικονομία της χώρας μας και στην τοπική κοινωνία και τη συμβολή της Π.Ε.Σ.». Συμμετείχαν ακόμη κι άλλοι εκλεκτοί ομιλητές, Έλληνες και ξένοι, και βέβαια και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στην συμβολή της Κορινθιακής σταφίδας διαχρονικά στην οικονομία της χώρας και βεβαίως στον ρόλο που διαδραματίζει η Π.Ε.Σ. τα τελευταία χρόνια και στην τοπική κοινωνία, η οποία δεν ενδιαφέρεται ως οργάνωση μόνο γι’ αυτό που κάνει πολύ καλά, δηλαδή την εμπορική δραστηριότητα, μα επιπρόσθετα και βασικά για την μακροημέρευση του προϊόντος. «Για να μπορεί το προϊόν να έχει μέλλον», όπως χαρακτηριστικά είπε, θεωρώντας πως μόνο μέσω της έρευνας και της καινοτομίας θα μπορεί να δώσει μια πνοή φρεσκάδας και να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, δείχνοντας πως η σταφίδα είναι ένα από τα τρόφιμα που αναδεικνύουν την διατροφική αξία, κάνοντας την ένα υπερτρόφιμο που θα κεντρίσει παγκοσμίως το ενδιαφέρον.

Μεταφέρθηκαν τα αιτήματα των παραγωγών της περιοχής

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της μεγάλης συνεταιριστικής εταιρείας της Αιγιάλειας, που κατέχει ηγετική θέση στις εξαγωγές, αφού είναι ο βασικός εξαγωγέας της χώρας στην σταφίδα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%, αναφέρθηκαν και στα αιτήματα που αντιπροσωπεύουν τον σταφιδοπαραγωγό. Πρώτο στην ατζέντα ήταν το αίτημα της αναμπέλωσης, κάνοντας γνωστό ότι η παραγωγή ολισθαίνει και παρουσιάζοντας το στοιχείο ότι ενώ στο πρόσφατο παρελθόν καλλιεργούνταν 150.000 στρέμματα μαύρης κορινθιακής σταφίδας, πλέον καλλιεργούνται μόλις 90.000 στρέμματα. Το αίτημα, όπως διατυπώθηκε και στον υπουργό, ήταν να εντάξει την αναμπέλωση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα όμοιο με αυτό των οινοποιήσιμων αμπελώνων.

Διατυπώθηκαν επίσης κι άλλα αιτήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και σχετίζονται και με την βελτίωση της φορολόγησης. Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους παριστάμενους, εν όψει του νέου νόμου, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr