background img
banner
banner

Σύνδεση πέντε πόλεων εν όψει της επετείου 200 χρόνων από την Επανάσταση

ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ – ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Τις βάσεις για την δημιουργία ενός Δικτύου Πόλεων μέσω του οποίου θα συντονιστούν για την διοργάνωση εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έβαλαν την Παρασκευή το μεσημέρι στο δημαρχείο Τρίπολης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι πέντε πόλεων της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και του δήμου Αιγιαλείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Τρίπολης, Αιγιαλείας, Πύλου και Καλαμάτας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς με έδρα στην Ιστορία Αρχαιολογίας και Αρχαιομετρίας Καλαμάτας – που ετοιμάζει πρότζεκτ για το θέμα – Νικόλαος Ζαχαριάς, ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγιαλείας Μαρία Τσουκαλά. Τον δήμο Καλαβρύτων εκπροσώπησαν οι κ. Φούρας και Νασιώτης. Οι εκπρόσωποι και των πέντε πόλεων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, συμφώνησαν στο να συντονιστούν για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που θα αναδείξουν την συμβολή της Πελοποννήσου, καταθέτοντας σημαντικές προτάσεις και ιδέες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

΄΄Η συνάντηση έγινε σε κλίμα συνεργασίας, ακούσαμε και καταθέσαμε ενδιαφέρουσες ιδέες και θα παραμείνουμε σε κοινό βηματισμό με τους άλλους δήμους με σκοπό την προετοιμασία δράσεων που θα αναδείξουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι πόλεις της Πελοποννήσου στην Επανάσταση΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συσταθεί ολιγομελής επιτροπή αποτελούμενη από ιστορικούς και ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν την ιστορία και την κοινή συνισταμένη έτσι ώστε να διοργανωθούν εκδηλώσεις που το 2021 θα φέρουν την Πελοπόννησο στο επίκεντρο.

Είναι άλλωστε ιστορικά αποδεδειγμένο και επιστημονικά καταγεγραμμένο ότι σε καθεμιά από τις πέντε συμμετέχουσες πόλεις αντιστοιχίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα του Αγώνα της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων: Αίγιο – μυστική συνέλευση, Καλάβρυτα – απόφαση έναρξης, Καλαμάτα – απελευθέρωση, Τρίπολη – άλωση, Πύλος – ναυμαχία Ναυαρίνου.

Θετικοί όλοι για συνεργασία

Όσοι μετείχαν στη συνάντηση, εξέφρασαν τη βούλησή τους για συνεργασία με σκοπό την προβολή του ιστορικού ρόλου αυτών των πέντε πόλεων και τη διεκδίκηση ειδικού προγράμματος εκδηλώσεων, εν όψει του εθνικού εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων.

Άλλωστε, από την πρώτη μέρα της ανάληψης της θητείας του, ο νέος δήμαρχος περιέλαβε στα σχέδιά του την ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που διαδραμάτισε η Αιγιάλεια στην απελευθέρωση του Έθνους. Στις προγραμματικές δηλώσεις του κατά την ορκωμοσία του το Σάββατο, είπε: ΄΄Σε αυτό τον τόπο που πατάμε σήμερα, κρίνω ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, πέραν των αρχαίων μνημείων και για δύο γεγονότα. Πρώτον γιατί το τελευταίο σημείο της χώρας που έπεσε στους Τούρκους το 1463 είναι στην Αιγιάλεια και συγκεκριμένα το Κάστρο του Σαλμενίκου και δεύτερον γιατί στο Αίγιο άναψε η πρώτη φλόγα της Επανάστασης του 1821 με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας΄΄.

Πρόκληση για εθνική επανεκκίνηση ο εορτασμός

Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Η κ. Τσουκαλά, μιλώντας στo “protionline.gr” χαρακτήρισε ως «δυνατό χαρτί» για την Αιγιάλεια το ιστορικό γεγονός της Συνέλευσης της Βοστίτσας τονίζοντας πως ο στόχος αυτής της συνεργασίας για τον εορτασμό, είναι διττός. Όπως είπε, ΄΄ο ένας είναι για να γνωρίσει ο κόσμος τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι πόλεις της Πελοποννήσου στην απελευθέρωση του Έθνους. Ο άλλος είναι όχι για να επαναλάβουμε τα ίδια, αλλά γνωρίζοντας το παρελθόν μας να ξανασχεδιάσουμε την ιστορία μας και μέσα από την διαδρομή των 200 χρόνων να δούμε τι έχουμε καταφέρει, αν έχουμε αποβάλει τα κατάλοιπα της σκλαβιάς και πώς πορευόμαστε΄΄. ΄΄Συνεπώς, ο εορτασμός είναι μία πρόκληση για εθνική επανεκκίνηση΄΄, κατέληξε η κ. Τσουκαλά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr