background img
banner
banner

Ανάστατοι οι έμποροι για τις κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων»

ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο διάστημα το θέμα των κατασχέσεων απαιτήσεων οφειλετών του δημοσίου «εις χείρας τρίτων», με τους εμπόρους να αντιδρούν στο… φόρτωμα της είσπραξης, εκτιμώντας ότι επέρχεται ρήξη μεταξύ συνεργατών και δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στην αγορά γεγονός που πλήττει ανεπανόρθωτα τη ρευστότητα.

Την διαμαρτυρία της για την επιβολή κατασχέσεως κινητών και απαιτήσεων οφειλετών του Δημοσίου εις χείρας τρίτου κάτι που αποτελεί μέσο διοικητικής εκτέλεσης για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων του Δημοσίου, εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.).

Όπως τονίζει, ΄΄προ ολίγων ημερών, περιήλθε στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας καταγγελία συναδέλφου εμπόρου, ο οποίος αναγκάζεται να διαδραματίσει ρόλο «εισπράκτορα οφειλών», κατά του προμηθευτή του, για λογαριασμό της Α.Α.Δ.Ε.. Πρόκειται αφενός για διαπόμπευση του οφειλέτη-προμηθευτή, γνωστοποιώντας σε τρίτους τις προσωπικές του οφειλές, και αφετέρου για ρήξη της συνεργασίας μεταξύ προμηθευτών και πελατών΄΄.

Για το θέμα παρεμβαίνει το μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) Λάμπης Παπαδόπουλος, αναφέροντας πως ΄΄μέχρι τώρα οι περιπτώσεις «εις χείρας τρίτων» αφορούσαν μόνο ενοίκια, τώρα όμως έχει να κάνει και με τους προμηθευτές που έχουν οφειλές. Κάπως έτσι παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα αφού η κατάσταση αυτή γίνεται γνωστή σε τρίτους και πλέον γίνεται γνωστό σε όλους τους πελάτες ότι ο προμηθευτής έχει οφειλές. Επιπλέον, με αυτό το καθεστώς επέρχεται ρήξη με τον προμηθευτή και από τη στιγμή που γίνεται γνωστό ότι χρωστάει δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας. Ουσιαστικά αυτός ο επαγγελματίας καταστρέφεται αφού δυσφημίζεται και κάποιοι δεν θα τον εμπιστευτούν΄΄.

Το μέτρο «στραγγαλίζει» την ρευστότητα

΄΄Απ’ ό,τι φαίνεται και παρά το γεγονός ότι επήλθαν αντιδράσεις, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη σε αυτό το μέτρο που είναι εις βάρος όλης της αγοράς και κυρίως βέβαια των μικρομεσαίων αφού είναι εμφανές πως κάποιοι λειτουργούν υπέρ των «μεγάλων»΄΄, σχολίασε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως ΄΄στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν σημαίνει μόνο μείωση της φορολογίας, αλλά και βοήθεια για τη διευθέτηση των συσσωρευμένων χρεών και επ’ ουδενί διαπόμπευση των επαγγελματιών΄΄.

΄΄Είναι λογικό το κράτος να επιδιώκει να εισπράξει οφειλόμενους φόρους, αλλά με αυτή την μέθοδο οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Διότι, όπως είναι πνιγμένες στα χρέη, θα βρεθούν σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Άρα, με μαθηματική ακρίβεια, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο΄΄, προσθέτει ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου, ενώ φορείς της αγοράς υποστηρίζουν ότι θα σκάσουν πολλά «κανόνια» αν εφαρμοστεί σε ευρεία έκταση το μέτρο της κατάσχεσης «εις χείρας τρίτων» και δεν φαίνεται να έχουν άδικο.

Τι ζητούν οι έμποροι

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος κάνει γνωστά τα αιτήματα που τέθηκαν από την Ομοσπονδία και είναι: Να σταματήσει η διαπόμπευση των οφειλετών του Δημοσίου. Να σταματήσει ο εξαναγκασμός συνυποχρέωσης – συνυπευθυνότητας του τρίτου ως οφειλέτης του ποσού για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση. Να σταματήσει η βεβαίωση της οφειλής σε βάρος του τρίτου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr