background img
banner
banner

Διαφωνία για τη θέση του Πάρκου

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Καίρια θέματα που αφορούν την περιοχή και άπτονται της αρμοδιότητας των μηχανικών, μετέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών και Εργοληπτών Δ.Ε. Αιγιάλειας και Καλαβρύτων στον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του, την περασμένη Τρίτη. Συμπερασματικά, διεφάνη η ανάγκη σημαντικών «τομών» και παρεμβάσεων πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, βασικές προϋποθέσεις και βάσεις για να δοθεί στον δήμο αναπτυξιακή προοπτική.

Διαχειρίσιμο το ποσό που απαιτείται για τον αποχαρακτηρισμό των κατολισθήσιμων

Το χρονίζον θέμα των κατολισθήσιμων οικισμών δεν θα μπορούσε να μην είναι πρώτο στην ατζέντα των μηχανικών. Όπως μετέφερε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, ΄΄αυτό που αναφέραμε στον δήμαρχο είναι ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το θέμα αυτό πρέπει να λήξει. Ο δήμος να προκηρύξει διαγωνισμό για την εκπόνηση των γεωλογικών μελετών που χρειάζονται ούτως ώστε να σταλούν στην Περιφέρεια και να γίνει ο αποχαρακτηρισμός των κατολισθήσιμων οικισμών΄΄.

Ο δήμαρχος φαίνεται πως είδε θετικά το θέμα, ενώ από πλευράς του Συλλόγου ενημερώθηκε για τις ως τώρα κινήσεις του και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και με τους γεωλόγους. Σημειώνεται ότι, από τη στιγμή που βάσει του νέου νόμου αποχαρακτηρισμό και κατ’ επέκταση και μελέτες χρειάζονται για τις δύο από τις τέσσερις κατηγορίες των οικισμών, δηλαδή για τους κατολισθήσιμους και τους θεομηνιόπληκτους που είναι περίπου 18 και όχι για τους μικρούς και μη βιώσιμους, το κόστος θα πρέπει να κυμαίνεται στις 70.000 ευρώ.

Καθορισμός ειδικών όρων δόμησης για την διατήρηση παραδοσιακής μορφής οικισμών

Σημαντική ήταν και η πρόταση του Συλλόγου για τον καθορισμό ειδικών όρων δόμησης σε όλους τους οικισμούς και κυρίως τους ορεινούς, ούτως ώστε να διατηρηθεί η παραδοσιακή μορφή των κτιρίων σε αυτούς, δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί πολλές αλλοιώσεις.

Πρόταση για προσεισμικό έλεγχο σχολικών κτιρίων

Ένα ακόμη πολύ σοβαρό θέμα που συζητήθηκε ήταν η πρόθεση του Συλλόγου Μηχανικών που και παλιότερα είχε εκφραστεί, για να προχωρήσουν οι μηχανικοί σε προσεισμικό έλεγχο των παλιών σχολικών κτιρίων, αφιλοκερδώς. ΄΄Διαμένουμε σε μία περιοχή που είναι σεισμογενής και πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά. Γι’ αυτό προσφερόμαστε να διενεργήσουμε προσεισμικούς ελέγχους στα παλιά κτίρια σχολείων, προκειμένου να καταγράψουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να προτείνουμε τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην τύχη΄΄, σχολίασε ο κ. Ταξιαρχόπουλος.

Διαφωνούν με την  θέση του ΓΠΣ για το επιχειρηματικό πάρκο

Στο… τραπέζι έπεσε και το θέμα της προτεινόμενης δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στο Αίγιο, με το Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών να εκφράζει σαφή αντίθετη άποψη ως προς την προτεινόμενη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και προσφάτως από το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας θέση γι’ αυτό. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο απεσύρθη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Μηχανικών, η εισήγηση σε κάποια σημεία το αναφέρει ως «επιχειρηματικό πάρκο», ενώ σε κάποια άλλα «βιοτεχνικό πάρκο» και αλλού «βιομηχανική περιοχή». ΄΄Είμαστε υπέρ της δημιουργίας οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου, ωστόσο άποψή μας είναι ότι δεν μπορεί να χωροθετείται από ένα πεπαλαιωμένο ΓΠΣ που έχει εκπονηθεί το 1984. Όλο αυτό το διάστημα έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην περιοχή που προσδιορίζει. Εξάλλου, αυτό προβλέπεται και από τον νόμο, ότι δηλαδή το ΓΠΣ ανά πενταετία πρέπει να αναπροσαρμόζεται. Θα πρέπει εξάλλου θα ληφθεί υπόψη ότι η απόσταση του χώρου που το ΓΠΣ «θέλει» επιχειρηματικό πάρκο, με το Νοσοκομείο Αιγίου είναι μόλις 600- 700 μέτρα. Επίσης, από την Κουλούρα ή τον οικισμό Μεσσηνέζη απέχει μόλις 600 μέτρα. Κρίνουμε ακατάλληλη την εν λόγω θέση και λόγω της μορφολογίας του εδάφους, αφού αν θα γίνει εκεί θα εμποδίσει την μελλοντική επέκταση της πόλης, δεσμεύοντας μία ολόκληρη περιοχή που βαίνει οικιστικά αναπτυσσόμενη. Επιπλέον, σε όλες τις πόλεις, ανάλογα πάρκα και ΒΙΠΕ βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα από τον οικιστικό ιστό. Ακόμη, λόγω του ότι μορφολογικά βρίσκεται πιο ψηλά, όλα τα απόβλητα των φουγάρων των επιχειρήσεων θα «πνίγουν» την πόλη και βέβαια το νοσοκομείο που είναι τόσο κοντά΄΄, σημείωσε ο κ. Ταξιαρχόπουλος.

Χαρτογράφηση της περιοχής με χωροταξικό σχεδιασμό

Η πρόταση του Συλλόγου Μηχανικών είναι κάτι που είχε εκφραστεί και παλιότερα, ότι όλη η Αιγιάλεια πρέπει να χαρτογραφηθεί και να γίνει ένας χωροταξικός σχεδιασμός που θα προσδιορίζει το πού θα γίνει το επιχειρηματικό πάρκο, προκειμένου όλες οι επιχειρήσεις να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο. Προτείνεται έτσι η δημιουργία ζωνών που θα προορίζονται για οικισμούς, για κοινόχρηστους χώρους, για αιγιαλό και παραλία. ΄΄Κάπως έτσι θα ξεπεραστούν όλα τα χωροταξικά προβλήματα΄΄, κατέληξε ο κ. Ταξιαρχόπουλος, ο οποίος είπε πως η συνάντηση με τον δήμαρχο έγινε σε καλό κλίμα προσβλέποντας και σε περαιτέρω συνεργασία για το καλό του δήμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr