background img
banner
banner

Ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ – Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

«Ζεστά» φαίνεται πως έχει πάρει το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων σκυλιών η δημοτική αρχή, αφού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ξεκίνησε ενημερωτικές επαφές και σχεδιασμό για το πώς θα χειριστεί το ζήτημα.

Η πρώτη διερευνητική προσέγγιση ήταν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του θέματος μέσα από διαδημοτική συνεργασία. Ο σχεδιασμός ωστόσο υπάρχει και το πρώτο… βήμα έγινε με την συγκρότηση της πενταμελούς Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η συγκρότηση της πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, Δήμου Αιγιαλείας, με πρόεδρο τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Φραγκονικολόπουλο. Έτσι την επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη: 1. Τον Δημοτικό Σύμβουλο Αιγιαλείας κ. Φραγκονικολόπουλο Γεώργιο του Ανδρέα, ως Πρόεδρο πενταμελούς Επιτροπής. 2. Τον ιδιώτη κτηνίατρο κ. Μιχάλη Παπαδημητρίου του Νικολάου 3. Την εθελόντρια κ. Βασιλική Αθανασίου του Αργυρίου μέλος του φιλοζωικού συλλόγου Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια» 4. Την Πρόεδρο του φιλοζωικού συλλόγου Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια» κ. Διονυσία Σοφιανοπούλου του Χρήστου. 5. Τον εκπαιδευτή σκύλων κ. Ιωάννη Κριβέρη του Παναγιώτη.

Το φθινόπωρο «έφερε» νέα αδέσποτα

Το τέλος του καλοκαιριού βρήκε την Αιγιάλεια με μεγάλο αριθμό νέων αδέσποτων που ήρθαν να προστεθούν στα υπάρχοντα που περιφέρονται σε δρόμους και πλατείες. Η αιτία δεν είναι άλλη από την… ευκολία με την οποία κάποιοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους στο σημείο που πήγαν διακοπές με σκοπό να τα… ξεφορτωθούν… Κι αυτά που βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς τους συμβαίνει, περιφέρονται πεινασμένα και εκτεθειμένα σε κινδύνους…

Η Πάτρα κάνει ενέργειες για δημιουργία δημοτικού καταφυγίου

Η πρώτη κίνηση του νέου δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου ήταν να συζητήσει το θέμα με τον συνάδελφό του της Πάτρας Κώστα Πελετίδη, καθώς στον γειτονικό δήμο ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων, εξετάζοντας την προοπτική να έχει διαδημοτικό χαρακτήρα και να καλύπτει όλους τους δήμους της Αχαΐας. Βεβαίως, όπως εξηγεί στο protionline.gr ο κ. Φραγκονικολόπουλος, ΄΄δεν πρόκειται για έναν χώρο που θα φυλάσσονται εκεί τα αδέσποτα για όλη τους τη ζωή. Θα έχει έναν μεταβατικό χαρακτήρα αφού θα φιλοξενούνται εκεί μετά την στείρωση ή τη θεραπεία που θα υφίστανται, κάτι που λείπει από την περιοχή ευρύτερα. Αμέσως μετά, τα ζώα θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον όπως ο νόμος ορίζει΄΄.

΄΄Προσωπικά πιστεύω πως το πρόβλημα των αδέσποτων είναι εφάμιλλο με αυτό των απορριμμάτων. Δεν μπορούμε σε μία σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία να έχουμε τα ζώα στο δρόμο, είναι μία κατάσταση δυσάρεστη και για τα ίδια και για τους ανθρώπους και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί λύση΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Φραγκονικολόπουλος.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής αδέσποτων μίλησε για την προσπάθεια του δήμου Πατρέων, λέγοντας πως ήδη έχει εξευρεθεί ο χώρος ενώ σε αυτό θα προσφέρει τις υπηρεσίες του συμβεβλημένος με τον δήμο κτηνίατρος. Επίσης, έχει εξευρεθεί και το μέσο με το οποίο θα μεταφέρονται τα αδέσποτα καθώς και ο υπάλληλος που θα αναλάβει την υποχρέωση αυτή ο οποίος θα είναι ειδικά εκπαιδευμένος. Να σημειωθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις των ανθρώπων του δήμου Αιγιαλείας με τον δήμο Πατρέων προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, ωστόσο ακόμη δεν είναι κάτι δεδομένο, παρόλα αυτά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα «έλυνε τα χέρια» του δήμου Αιγιαλείας, δεδομένου ότι δεν διαθέτει χώρο για να φιλοξενούνται προσωρινά τα αδέσποτα.

Στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης οι σκέψεις του δήμου για το καταφύγιο Ακράτας

Ως γνωστόν, το καταφύγιο της Ακράτας λειτουργεί άτυπα και μη έχοντας άλλο χώρο, χωρίς να δύναται να φιλοξενήσει άλλα ζώα, με τον δήμο να αναλαμβάνει τη σίτιση των ζώων και το μεγάλο βάρος να πέφτει στον Φιλοζωικό Σύλλογο και τους εθελοντές του. Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας κ. Σία Σοφιανοπούλου, ΄΄αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο υπάρχουν περί τα 120 περιφραγμένα σκυλιά αλλά και περίπου 40 στον περιβάλλοντα χώρο΄΄. Παράλληλα, η πρόεδρος αναφέρθηκε στην εκπεφρασμένη πρόθεση του δημάρχου να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στο καταφύγιο της Ακράτας ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις και να λειτουργεί εντός των πλαισίων που ο νόμος ορίζει. ΄΄Γενικότερα βλέπουμε μία καλή διάθεση από μέρους της νέας δημοτικής αρχής κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Φαίνεται πως ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και τις υποχρεώσεις του δήμου. Ο κόσμος βέβαια ακόμη δεν έχει ενημέρωση. Πιστεύει ότι ο δήμος αλλά και ο Φιλοζωικός Σύλλογος είναι υποχρεωμένοι να… πάρουν τα αδέσποτα και να μην τα ξαναδούν μπροστά τους. Ο νόμος ωστόσο είναι σαφής. Τα ζώα στειρώνονται, εμβολιάζονται, τσιπάρονται, περιθάλπονται εφόσον χρειαστεί και επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Κάπως έτσι δεν πολλαπλασιάζονται και τα αδέσποτα μειώνονται μέχρι να εκλείψει το φαινόμενο, κάτι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο στη χώρα που ζούμε…΄΄, σημειώνει η πρόεδρος του Φιλοζωικού.

Για την ώρα, οι παρεμβάσεις που γίνονται στο καταφύγιο είναι εκ μέρους των εθελοντριών του Φιλοζωικού, κάτι που έγινε τόσο την προπροηγούμενη Κυριακή όσο και χθες, με επιδιορθώσεις στα πλέγματα. Εντός της εβδομάδας πάντως πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η Πενταμελής Επιτροπή Αδέσποτων, ενώ είναι εμφανής η πρόθεση του δημάρχου να γίνουν σταθερά βήματα και όχι… ημίμετρα. Το ιδανικό για τον Φιλοζωικό Σύλλογο θα ήταν η δημιουργία μίας διαδημοτικής κλινικής με κτηνίατρο κάτι που ωστόσο στην παρούσα φάση φαίνεται δύσκολο καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν εκμεταλλεύτηκε προγράμματα που έτρεχαν γι’ αυτούς τους σκοπούς…


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr