background img
banner
banner

Η «Πολιορκία» την Δευτέρα στο Αίγιο

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ «ΑΠΟΛΛΩΝΑ»

Από τον σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, της πρώτης σύγχρονης ιστορικής ταινίας με θέμα την Ελληνική Επανάσταση “ΕΞΟΔΟΣ 1826”, η δεύτερη, νέα ταινία “ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ “ έρχεται στο Αίγιο για μία μοναδική επετειακή προβολή υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., αφιερωμένη στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, το απόγευμα της Δευτέρας στις 5μ.μ. στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων».

Η «Πολιορκία», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, το Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών. Εισιτήριο 5 ευρώ – μαθητές – φοιτητές 3 ευρώ.

Πέντε λόγοι να δουν οι μαθητές την ταινία

Η καλύτερη σκηνή: Με το γέλιο των πολεμιστών κόντρα στον πόλεμο. Μια υπέροχη σκηνή, όπου δυο λέξεις γίνονται αφορμή για ξεσπάσουν σε γέλια και να χαλαρώσουν οι πρωταγωνιστές της ζωής, σ’ ένα διάλειμμα του ύστατου αγώνα απέναντι στο θάνατο. Μια εικόνα που δείχνει πως γλεντά ο Έλληνας το θάνατο, δυνατή εννοιολογικά αλλά και καλλιτεχνικά. Όπως το γλέντι των μελλοθάνατων πριν τους εκτελέσουν οι ναζί, κάτι σαν τον επιβλητικό ανωγειανό πηδηχτό των Κρητών πάνω απ’ το μνήμα. Κάτι που θα θυμάσαι από τη νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα «Πολιορκία» που βγήκε στις αίθουσες την περασμένη Τετάρτη.

Η Ελλάδα παντού! Η οικογένεια που βαδίζει ενωμένη, πραγματικά και συμβολικά, μέσα σ’ ένα τοπίο άκρως ελληνικό με το λαδί των ελαιών («η παρθένα ελιά το λόφο ανηφορίζοντας, ούτε μια φωνή στα κουρασμένα σύννεφα», αναφορά στον Ελύτη), για τη Μονή της Παναγίας Δοβρά, λίγες ώρες πριν οι Τούρκοι την πυρπολήσουν και την καταστρέψουν, οδεύοντας για το ολοκαύτωμα της Νάουσας. Η ταινία του Θεσσαλονικιού Βασίλη Τσικάρα, έχει Ελλάδα μέσα της όχι γιατί έχει σε πρώτο πλάνο μορφές μοναχών, όχι γιατί εμφορείται από αξίες της φυλής όπως πατρίδα, πίστη, οικογένεια, αλλά γιατί ακόμη και η φωτογραφία κυριαρχείται από τις αποχρώσεις της ελληνικής υπαίθρου.

Τα διλήμματα: Εκεί δίνει τη μεγάλη μάχη, εκεί εμφανίζονται τα διλήμματα σε ένα ατελείωτο συνειδησιακό πηγαινέλα, όπου τελικώς πάντα πρυτανεύει «το σωστό, το χρέος, το καθήκον». Γιατί, όπως λέει ο αφηγητής (αντισυνταγματάρχης Δουράτσος, ένας από τους ήρωες που αντιμετώπισαν τη γερμανική εισβολή στο Ρούπελ το 1941), «Πιο πάνω ακόμη κι από εμάς υπάρχει το σωστό. Το χρέος και το καθήκον». Είναι η φράση με την οποία ξεκινά η ταινία, θα μπορούσε να είναι σχόλιο στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα που κρίνεται η συμφωνία των Πρεσπών. Διαχρονική ως θέση ή ως δίλημμα, ιδίως όταν αυτοί που καλούνται να αποφασίσουν αναμετρώνται όχι με το εφήμερο αλλά με την ιστορία και το διηνεκές. Όταν αγγίζουν τα ιερά και τα όσια του ελληνισμού, αλλά και κάθε πατρίδας. Κάτι που, επίσης, θα θυμάσαι. Ανεξίτηλα.

Τα διλήμματα είναι το μείζον θέμα της ταινίας. Κάθε φορά που ο άνθρωπος κινδυνεύει, σκέφτεται ενστικτωδώς πως θα καταφέρει να σωθεί. Δηλαδή να συνεχίσει να ζει. Στις οριακές στιγμές, όταν δοκιμάζονται οι αντοχές, οι άνθρωποι αρχών μένουν πιστοί σ’ αυτές. Προτιμούν τη θυσία και τον αγώνα μέχρι τέλους. Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη τέτοια παραδείγματα, ιστορίες που θα μπορούσαν να «θρέψουν» το Χόλυγουντ αλλά και κάθε μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο.

Η μουσική επένδυση: Η καταπληκτική ατμοσφαιρική μουσική της Έφης Ράτσου είναι ένας λόγος από μόνος του για να πας να δεις την ταινία. Ατμοσφαιρική, ποιητική και υποβλητική σε κάθε σκηνή δίνει στην ταινία το βάρος που απαιτείται.

Μάθημα ιστορίας: Εάν σε όλα αυτά προσθέταμε την προσφορά των συντελεστών του για να γίνει η ταινία, το γεγονός ότι η ταινία είναι… «γέννημα – θρέμμα» Θεσσαλονικιά (!) αλλά και το ότι μια ανεξάρτητη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή σήμερα (και μάλιστα αυτής της τεχνικής και καλλιτεχνικής ποιότητας) είναι ένα μικρό θαύμα, τότε πρέπει να πούμε μπράβο στον Βασίλη Τσικάρα και τους συνεργάτες του. Γιατί τολμούν και πετυχαίνουν να κάνουν ταινία με θεματογραφία μη δημοφιλή στην κινηματογραφική πραγματικότητα της χώρας. Κόντρα στο κυρίαρχο, κόντρα στο πνεύμα. Με καλλιτεχνική αρτιότητα και με αποτέλεσμα ζηλευτό σε όλους τους τομείς. Μια ταινία – μάθημα ιστορίας για μικρούς και μεγάλους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΞΟΔΟΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr