background img
banner
banner

«Ναι» στο διαδίκτυο ως «εργαλείο» «όχι» ως παιχνίδι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Με μικρή συμμετοχή, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον της, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 15 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου ενημερωτική ημερίδα από το δίκτυο CSI Institute, σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας, με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, με την υποστήριξη της COSMOTE. Στα συμπεράσματα της ημερίδας, η διαπίστωση ότι λέμε «ναι» στο διαδίκτυο αλλά ως «εργαλείο» και σε καμία περίπτωση δεν το αντιμετωπίζουμε ως παιχνίδι…

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση της οικογένειας στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου, το CSI Institute, με την υποστήριξη της COSMOTE, διοργανώνει μία σειρά από ενημερωτικές ημερίδες για γονείς και παιδιά, σε 10 Δήμους της Ελλάδας.

Οι ευκαιρίες που φέρνει το διαδίκτυο, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο ψηφιακό περιβάλλον, κυρίως για τα παιδιά, αναδείχθηκαν ως οι βασικές επιμορφωτικές ανάγκες του κοινού, βάσει του οποίου διαμορφώθηκε η θεματολογία του κύκλου των ενημερωτικών ημερίδων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι πολίτες του Δήμου Αιγιαλείας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την έμπειρη επιστημονική ομάδα του CSI Institute για θέματα ορθής χρήσης της τεχνολογίας, ασφαλούς πλοήγησης, καθώς και για τη διαχείριση πιθανών διαδικτυακών απειλών.

Ομιλητές της ημερίδας, ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α., Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Εμμανουήλ Σφακιανάκης, που για άλλη μία φορά καθήλωσε με την εισήγησή του και η Κλινική Εγκληματολόγος, Σύμβουλος Οικογένειας και Υποστήριξης θυμάτων Καλλιόπη Ιωάννου που παρουσίασε την κατάσταση ως έχει σήμερα, δίδοντας χρήσιμες πληροφορίες στο κοινό.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι το θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου συνιστά τεράστιας σημασίας, μείζον ζήτημα. Όπως είπε, ‘‘στον δήμο μας, αντιλαμβανόμενοι τις σύγχρονες προκλήσεις της ηλεκτρονικής εποχής και, θέτοντας ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου και διαχείρισης θεμάτων που σχετίζονται με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το «CSI Institute», εκλεκτά μέλη του οποίου αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή τιμή να έχουμε μαζί μας΄΄.

Σκοπός και ταυτότητα του CSI Institute

Τον Απρίλιο του 2017 ο Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, έδωσε σάρκα και οστά σε ένα όραμα πολλών ετών. Σε μία δύσκολη, χρονικά, περίοδο για την Ελλάδα, βρήκε ανθρώπους που ασπάστηκαν το όραμα του, και έγινε πραγματικότητα.

Το CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια») αποτελεί μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, και ο σκοπός του προβλέπεται ρητά ως μη κερδοσκοπικός.
Το Σωματείο προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και την εκπαίδευση, την ενεργοποίηση και την επιστημονική έρευνα στο τομέα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου. Στόχος είναι η συμβολή στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και εν γένει στην έμπρακτη ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου αλλά και χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, το CSIi επιθυμεί να συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ιδεών και ταλέντων στο πεδίο του διαδικτύου και της τεχνολογίας, ενδεικτικά μέσω δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματική χρήση, διοργάνωσης διαγωνισμών για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), παροχής πλατφόρμας δράσης σε καταρτισμένους επαγγελματίες ανά κλάδο, ώστε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο να δημοσιοποιούν παρεμβάσεις και προτάσεις με σκοπό την επίλυση ή τη βελτίωση προβλημάτων από την Πολιτεία.

Ένας ακόμα στόχος είναι η μαζική ενεργοποίηση των πολιτών και η ομαδική αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, ενδεικτικά μέσω της καταγραφής και διερεύνησης κακόβουλων λογισμικών, ενημέρωσης του κοινού για εξειδικευμένους κινδύνους και τρόπους αποφυγής και επίλυσης προβλημάτων, καθώς η δημιουργία τηλεφωνικής – διαδικτυακής γραμμής υποστήριξης πολιτών και σελίδων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκλόνισε ο τρόπος που «ψαρεύουν» τα θύματά τους

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν βίντεο που συγκλόνισαν τους παριστάμενους και είχαν να κάνουν με την δράση παιδεραστών στο διαδίκτυο και με τον τρόπο που «ψαρεύουν» τα θύματά τους. Μάλιστα, ο κ. Σφακιανάκης είπε πως δεν τάσσεται ενάντια στα παιχνίδια του διαδικτύου, τονίζοντας πως τα παιδιά μπορούν να παίζουν με χρονικό όριο και μέτρο, αλλά στο chat είτε μέσα από τα παιχνίδια είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανέφερε μάλιστα πως οι γονείς δεν πρέπει να εκθέτουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο με προκλητικές φωτογραφίες. Έκανε δε γνωστό πως τα εγκλήματα στο διαδίκτυο παραμένουν στην ουσία ατιμώρητα αφού βάσει του ποινικού κώδικα δεν θεωρούνται κακουργήματα.

Επίσης, ο κ. Σφακιανάκης ξεκαθάρισε πως ό,τι αναρτούμε στο διαδίκτυο μένει για πάντα καθώς επίσης και πως ό,τι διαβάζουμε δεν σημαίνει πως είναι αληθές. Σημείωσε ακόμη πως στο διαδίκτυο αν χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία είμαστε απόλυτα προστατευμένοι. Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στα τηλεφωνήματα που λαμβάνει καθημερινά το Ινστιτούτο κατόπιν… εορτής από ανθρώπους απελπισμένους που ζητούν βοήθεια απειλούμενοι από την έκθεσή τους στο διαδίκτυο, με κάποιους μάλιστα να έχουν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται και την αυτοκτονία…
Αναφορά έγινε ακόμη στους κινδύνους ανταλλαγής μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου, καθώς υπάρχει πλήθος καταγγελιών όπου έφηβοι εκβιάζονται με λεκτικό ή φωτογραφικό υλικό καθώς και στο cyber bullying.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr