background img
banner
banner

«Ξεκολλάει» το έργο της ανάπλασης της Παναγίας Τρυπητής

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Να.. ξεφύγει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας τείνει το έργο της ανάπλασης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής. Οι διαδικασίες που «κόλλησαν» κυρίως λόγω εκλογών, φαίνεται πως ξεμπλοκάρουν και μένει πλέον να υπογράψουν την συμβασιοποίηση όλοι οι εταίροι του προγράμματος INTERREG μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το μεγαλόπνοο έργο.

Η αναμονή και η απραξία των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Ιερό Προσκύνημα έχει κλείσει από τον Απρίλιο και η Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής έχει εγκατασταθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, αφήνοντας… άδειο και μη επισκέψιμο το «σπίτι» της Παναγίας στην παραλία Αιγίου, έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια μερίδας πολιτών, ωστόσο αυτό έγινε μετά από υπόδειξη της περιφερειακής αρχής, καθώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα. Πλην όμως, μεσολάβησαν οι εκλογές και ανατράπηκε χρονικά το πλάνο, με την χρηματοδότηση ωστόσο να εξακολουθεί να υπάρχει και να προορίζεται γι’ αυτό το σκοπό.

Ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο υπήρχε η διαβεβαίωση πως η σύμβαση εκτέλεσης του έργου θα υπογραφόταν τον Μάιο και η έναρξη των εργασιών θα γινόταν τον Σεπτέμβριο όμως οι εξελίξεις δεν προχώρησαν όπως θα αναμενόταν.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, συνεργάτες του νέου περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη ανέφεραν πως «κακώς ο ναός έκλεισε τόσο νωρίς, αφού υπήρχαν σαφείς εκκρεμότητες», αποδίδοντας την προτροπή για επίσπευση της εκκένωσης του προσκυνήματος σε προεκλογική σκοπιμότητα της προηγούμενης ηγεσίας της Περιφέρειας.

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ

Σε κάθε περίπτωση πάντως η χρηματοδότηση του έργου με 1,2 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη μέσω του προγράμματος «INTERREG Ελλάδα – Ιταλία», ενώ το έργο θα εκτελεστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, θα περιλαμβάνει δε εργασίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, κατασκευή εξωτερικού ανελκυστήρα και κάλυψη υψομετρικών διαφορών προς εξυπηρέτηση ΑμΕΑ και ηλικιωμένων ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Περιφερειάρχης και προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων υπέγραψαν την συμβασιοποίηση

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες από το protionline.gr ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ο οποίος μετέφερε τις πληροφορίες που έχει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί φαίνεται πως ξεμπλόκαρε. Όπως είπε, ΄΄το όλο θέμα βρίσκεται στα χέρια της κ. Κουμούση καθώς το έργο διαχειρίζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων που έλαβε και την πίστωση. Είχαμε μία καθυστέρηση στην όλη εξέλιξη διότι μεσολάβησαν οι εκλογές. Μία εβδομάδα προ των εκλογών έπρεπε να υπογραφεί ένα έγγραφο που λέγεται «συμβασιοποίηση». Μεσολάβησαν όμως οι εκλογές, ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων. Τελικά, πριν από δέκα ημέρες με πληροφόρησαν ότι ο νέος Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης και η κ. Κουμούση υπέγραψαν στο σχετικό έγγραφο, το έστειλαν στα Ιωάννινα προκειμένου να υπογραφεί από τους εταίρους του INTERREG και από εκεί στην Ιταλία για να υπογραφεί από τους εκεί εταίρους του προγράμματος. Πλέον όμως μπήκαμε στην τελική φάση των τυπικών διαδικασιών.

Μόλις τελειώσουν οι υπογραφές του εγγράφου αυτού, η κ. Κουμούση έχει την ευχέρεια να αρχίσει αμέσως το έργο. Ζητώ συγγνώμη που μεταφέραμε νωρίς την εικόνα, ξέρω πως κάποιοι παραπονιούνται, αλλά τότε μας είπαν πως πρέπει αμέσως να εκκενώσουμε το προσκύνημα γιατί το έργο θα προχωρήσει κι έτσι κάναμε’’…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr