background img
banner
banner

Οι δυσκολίες με την άρδευση στη ΔΕΥΑ

ΤΑ “ΠΡΩΤΑ” ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΕΒ

Τάξη στην… αταξία χρόνων ως προς την άρδευση, με δυσμενή αποτελέσματα για τον δήμο, τους δημότες αλλά και το παραγόμενο έργο, επιχειρεί να βάλει ο δήμος Αιγιαλείας. Η «ανάθεση» του… νοικοκυρέματος δεν θα μπορούσε να μην γίνει σε μία υπηρεσία που αποτελεί το πλέον υγιές «κομμάτι» του δήμου Αιγιαλείας που έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται πολύ καλά στα δύσκολα, την διαρκώς αναπτυσσόμενη ΔΕΥΑΑ.

Την χρονική περίοδο που ο δήμος σε οικονομικό επίπεδο λειτουργεί οριακά λόγω αυξημένων εξόδων για τα απορρίμματα και πενιχρών χρηματοδοτήσεων, δεν θα μπορούσε να… υποστηρίξει άλλο την ασυδοσία που επικρατεί στον τομέα της άρδευσης, καθώς είναι αποδεδειγμένο πλέον πως υπάρχουν πάρα πολύ συνεπείς δημότες ως προς τους υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο για την άρδευση, υπάρχουν όμως κι άλλοι με δεκάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα που αρδεύονται εδώ και χρόνια, πλην όμως δεν καταβάλουν ούτε ευρώ…

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της αποκατάστασης της αδικίας, η πρώτη σκέψη του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου ήταν ο έλεγχος και η εφαρμογή των όσων ορίζει ο κανονισμός, διαπιστώνοντας ωστόσο πως την οργάνωση της άρδευσης μόνο η… έμπειρη ΔΕΥΑΑ μπορεί να αναλάβει.

Θεώρησε δε σαφές πως με τρία άτομα διοικητικό προσωπικό, η υπηρεσία Άρδευσης του δήμου ήταν αδύνατον να φέρει εις πέρας το εγχείρημα εξυγίανσης της άρδευσης.
Η αλλαγή κρίθηκε επιβεβλημένη δεδομένου ότι, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος ανέφερε, ο δήμος έχει έξοδα 400.000 ευρώ και εισπράττει τα μισά. Υπάρχει βέβαια και η παλαιότερη απόπειρα καταγραφής του δημοτικού αρδευτικού δικτύου που προσήλθαν 567 χρήστες του δικτύου και καταγράφηκαν μόλις 1.614 αγροτεμάχια έκτασης 4.774 στρεμμάτων…

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «άνοιγμα» για το 2018 ήταν στις 309.860 ευρώ, ενώ το 2019 φτάνει τις 136.328 ευρώ μέχρι τις 31/8. Επίσης, το 2017 ήταν στις 650.000 ευρώ ενώ το 2016 στο 1.304.811 ευρώ! Ειδικότερα, το 2016 για την άρδευση ο δήμος έπρεπε να λάβει 151.438 ευρώ. Έλαβε όμως 95.410 ευρώ και πλήρωσε 1.400.213 ευρώ. Το 2017 βεβαιώθηκαν 151.363 ευρώ, εισπράχθηκαν 81.229 ευρώ και οι δαπάνες του δήμου για την άρδευση έφτασαν τις 731.615 ευρώ. Το 2018 τα βεβαιωθέντα ήταν 137.490 ευρώ, εισπράχθηκαν μόλις 82.890 ευρώ και πληρώθηκαν 392.751 ευρώ.

Τέλος, το 2019 βεβαιώθηκαν 132.684 ευρώ, έχουν εισπραχθεί 58.882 και πληρώθηκαν 195.210 ευρώ.

Θα δηλώσουν όλοι τι αρδεύουν

Βεβαίως, το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο ούτε για την «έμπειρη» ΔΕΥΑΑ που καλείται να αναλάβει αυτό το δύσκολο κομμάτι χωρίς ακόμα οι υπηρεσίες της να γνωρίζουν τι παραλαμβάνουν. Ήδη βέβαια, η υπηρεσία έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, προκειμένου η ανάληψη της διαχείρισης να γίνει ομαλά και σε όλα τα επίπεδα. Σαν πρώτο «βήμα», οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ βλέπουν την δημιουργία ενός Γραφείου στο οποίο όλοι θα κληθούν να δηλώσουν τι αρδεύουν. Στην περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει δεν θα μπορεί να αρδεύει τις εκτάσεις του. Κάπως έτσι σκοπεύουν να προστατεύσουν τους νόμιμους και συνεπείς από αυτούς που επί σειρά ετών πότιζαν χωρίς να πληρώνουν και βέβαια να καταστήσουν υγιή την υπηρεσία. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα τιμολογιακή πολιτική στην άρδευση.

Βασική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των υποδομών

Το δημοτικό δίκτυο άρδευσης ανήκει στην αποκλειστική ιδιοκτησία του Δήμου Αιγιαλείας και πλέον περνά στην ΔΕΥΑΑ. Άρα, η επισκευή και η συντήρηση των εγκαταστάσεων του δικτύου θα αποτελεί πλέον ευθύνη της ΔΕΥΑΑ, η οποία πλέον θα είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου ανάλογα με τις εμφανιζόμενες ανάγκες, την επάρκεια νερού και τις οικονομικές του δυνατότητες.

Πέρα από την αρμοδιότητα της τιμολόγησης και της είσπραξης της άρδευσης, η ΔΕΥΑΑ θα είναι αυτή που θα αναλάβει να οργανώσει και να εκσυγχρονίσει το απαρχαιωμένο δίκτυο και αυτό παρατήρησε πολύ εύστοχα ο έμπειρος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, ΄΄πέρα από την ανάγκη καλύτερης διοικητικής οργάνωσης, η άρδευση απαιτεί να μπει σε σύγχρονα μονοπάτια. Δηλαδή δεν μπορούμε να μιλάμε για μία τέτοια αλλαγή εφόσον δεν υπάρξει μέριμνα για να καταργηθούν τα χωμάτινα αυλάκια και το πότισμα με τον υδρονομέα τη νύχτα με τους φακούς. Πρέπει να υιοθετηθούν σύγχρονοι τρόποι άρδευσης μέσα από ένα καλύτερο σύστημα που και το περιβάλλον θα προστατεύει χωρίς να υπάρχει απώλεια νερού και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα αρδεύονται και θα αποδίδουν καλύτερα΄΄.

Αρδευτικός Οργανισμός και ΤΟΕΒ θα παραμείνουν εκτός δήμου

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μεταφορά της αρμοδιότητας της άρδευσης στην ΔΕΥΑΑ δεν αφορά τον Αρδευτικό Οργανισμό Σελινούντα και τους ΤΟΕΒ που λειτουργούν αυτόνομα. Βεβαίως, υπάρχουν και ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) που επιθυμούν να αναλάβει ο δήμος τη διαχείρισή τους, γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Επίσης, υπάρχουν ΤΟΕΒ στον δήμο που οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά στην ΔΕΗ με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία τους εις βάρος των δημοτών που θα έπρεπε να εξυπηρετούν.

Οι Τ.Ο.Ε.Β. και οι Γ.Ο.Ε.Β., αποτελούν τα κατά νόμο υπεύθυνα όργανα (άρ.12 του ν.δ.3881/1958, ΦΕΚ 181/Α) που έχουν αντικείμενο τη διαχείριση (δηλαδή διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση) των εγγειοβελτιωτικών έργων (Εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν τα φράγματα, οι αρδευτικές διώρυγες, οι στραγγιστικές τάφροι, τα αντλιοστάσια, μικρά τεχνικά, αγροτική οδοποιία κ.ά.) της περιοχής δικαιοδοσίας τους και διανέμουν το αρδευτικό νερό στους αγρότες. Στην Αιγιάλεια, οι ΤΟΕΒ που λειτουργούν είναι: Ακράτας, Αρραβωνίτσας, Ζήριας, Καλαμιά, Καμαρών, Κραθίου, Μαρμάρων, Ν. Ερινεού, Πλατάνου, Πορρωβίτσας και Πούντας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι ΤΟΕΒ αναβαθμίζονται, όπως π.χ. αυτός της Αγ. Τριάδος Δ.Ε. Ακράτας για τον οποίο είχε εγκριθεί χρηματοδότηση 2,2 εκ. ευρώ για την εκτέλεση εγγειοβελτιωτικού έργου (παραμένει στα χαρτιά), κάποιοι άλλοι όμως παύουν να λειτουργούν.

Βεβαίως υπάρχει και η περίπτωση του ΤΟΕΒ Καλαμιά που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παύει να καλύπτει τις εκτάσεις της κοινότητας Βούτσιμου για την οποία έγινε τροποποίηση του κανονισμού άρδευσης, περνώντας στον δήμο Αιγιαλείας, λόγω ένταξης στη χρήση του δικτύου άρδευσης, 300 νέων στρεμμάτων από το αρδευτικό δίκτυο του οικισμού Ποταμιάς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του αρδευτικού δικτύου, καθώς και τα έξοδα του υδρονομέα με βάση τον κανόνα της ανταποδοτικότητας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr