background img
banner
banner

Ο Τίτος Πατρίκιος παρέδωσε τη… σκυτάλη στους μικρούς ποιητές της Αιγιάλειας!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Μία εμβληματική μορφή των σύγχρονων γραμμάτων, έναν άνθρωπο που κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έλαμψε με το πνευματώδες χιούμορ, την απλότητα και τη σοφία του, τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, τίμησε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Η εκδήλωση διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής στο «Πολύκεντρο» συνεδριακό κέντρο εκεί όπου εκτός από το αφιέρωμα στον προσκεκλημένο ποιητή, πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των μαθητών που διακρίθηκαν στον 6ο Διαγωνισμό Ποίησης του Συνδέσμου.

Τίτλος της εκδήλωσης, που έγινε σε συνεργασία με το «Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα & Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα» και τέλεσε υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ήταν «Σε βρίσκει η Ποίηση», μετατρέποντας το «Πολύκεντρο» σε τόπο συνάντησης μεγάλων και μικρών ποιητών… Ευχάριστες στο αυτί οι μελωδικές «πινελιές» της Δημοτικής Χορωδίας Διακοπτού Αιγιαλείας υπό την καθοδήγηση της Μπέσσυς Νάση και την επιμέλεια του Παναγιώτη Στούρα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Γεωργόπουλος ευχαρίστησε τον ποιητή ενώ μίλησε και για τον διαγωνισμό που και φέτος διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τους μαθητές να εμπνέονται και στο τέλος να δημιουργούν όμορφα ποιήματα, βλέποντας στα πρόσωπά τους το μέλλον της γενιάς τους στην ποίηση. Μάλιστα, δανείστηκε τα λόγια του Τίτου Πατρίκιου ότι ΄΄η ποίηση μπορεί να σε βρει οπουδήποτε, άρα το πνεύμα και το μυαλό πρέπει να είναι ξύπνια΄΄, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και συνεχάρη τους συμμετέχοντες μαθητές.

Η ζωή και η προσωπικότητα του μεγάλου ποιητή

Πτυχές της ζωής του 91χρονου ποιητή, που καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης παρακολουθούσε συγκινημένος, παρουσίασε ο Αιγιαλέας φιλόλογος και ποιητής Παναγιώτης Κουμπούρας, μιλώντας για τον ίδιο, για το ρόλο του στην Αντίσταση, για το ότι έφτασε κοντά στο θάνατο τρεις φορές, για τη ζωή του στο Παρίσι, για τη ζωή του μέσα από την ποίηση κ.ά. Επίσης, την προσωπικότητα του Τίτου Πατρίκιου σκιαγράφησε ο ποιητής, προεδρεύων «Γραφείου Ποιήσεως» Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ο οποίος έδωσε και την κοινωνική διάσταση της ποίησης του μεγάλου ποιητή. Ιδιαίτερη ήταν και η στιγμή που ο κ. Σκιαθάς συνομίλησε επί σκηνής με τον Τίτο Πατρίκιο, με αναφορές στη γνωριμία του με τον Κωστή Παλαμά και τον Άγγελο Σικελιανό, την… παρ’ ολίγον συνάντησή του με τον Πάμπλο Νερούντα, τη δράση του στην ΕΠΟΝ, την Επιθεώρηση Τέχνης κ.ά. Ο ίδιος δε ο ποιητής μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την εκδήλωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του, ενώ αναφέρθηκε και στην πρώτη του επίσκεψη στο Αίγιο στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όταν ο ποιητής Γιάννης Κουτσοχέρας τον… πήρε από το χέρι και τον σύστησε στον κόσμο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης!

Οι απαγγελίες ποιημάτων του μεγάλου ποιητή, από τις Κατερίνα Δημουλά, Ευρυδίκη Μητρογιαννοπούλου, Βαρβάρα Σεφέρη, καθήλωσαν το κοινό. Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα Κωνσταντίνος Λιανός αλλά και αργότερα η πρόεδρος Λέτα Κουτσοχέρα. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, η αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων Δυτικής Ελλάδος Ζωή Αντωνοπούλου – Τρεχλή, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη, η πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, άνθρωποι από το χώρο του Πολιτισμού.

Βράβευση και βραβεύσεις!

Λίγο πριν την έναρξη των βραβεύσεων των μαθητών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων απένειμε τιμητική πλακέτα στον μεγάλο προσκεκλημένο ο οποίος με ιδιαίτερη χαρά ήταν αυτός που με τη σειρά του παρέδωσε τα βραβεία στους διακριθέντες μαθητές, σαν να τους… παραδίδει τη σκυτάλη στην ποίηση του αύριο!

Ακούστηκαν τα ποιήματα των μαθητών που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι εξής: 1ο βραβείο Γυμνασίου: Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, Γυμνάσιο Καμαρών. 2ο βραβείο Γυμνασίου: Κατερίνα Νικολοπούλου, 1ο Γυμνάσιο Αιγίου. 1ο βραβείο Λυκείου: Χριστίνα Κυριακοπούλου, ΓΕΛ Καμαρών. 2ο βραβείο Λυκείου: Μαρία- Άννα Ντορλή, ΓΕΛ Διακοπτού.
Η επιλογή εικόνων και η επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού έγινε από την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κάλλυ Νικολάου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr