background img
banner
banner

Παρεμβάσεις στην Αιγιάλεια για την πρόληψη κάθε μορφής

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις» είναι εγκεκριμένος φορέας που δραστηριοποιείται στο Νομό συστηματικά εδώ και 21 χρόνια στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψη της εξάρτησης μέσα από μακροχρόνια, πολυεστιακά και πολυεπίπεδα προγράμματα πρόληψης.

Ο Δήμος Αιγιαλείας ως ιδρυτικό μέλος της Αστικής Εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις» συμβάλλει σε αυτή της συλλογική προσπάθεια που γίνεται συνολικά στο Νομό και ειδικότερα στην περιοχή της Αιγιαλείας. Παράλληλα, η λειτουργία και δράση της εθελοντικής ομάδας πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου έχει δημιουργήσει μία ιδιαίτερη δυναμική στην περιοχή με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να προσεγγίζουμε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών και ενηλίκων μέσα από πολλές και ποικίλες δράσεις που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις υπάρχουσες ανάγκες και αιτήματα.

Και τη φετινή χρονιά η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης σε συνεργασία με τους εθελοντές της «Διεξόδου» πρόκειται να υλοποιήσουν στην περιοχή της Αιγιαλείας μία σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες απευθύνονται σε γονείς, παιδιά, έφηβους και εκπαιδευτικούς αλλά και γενικά σε πολίτες της περιοχής. Απώτερος σκοπός των παρεμβάσεων είναι η πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης τόσο από ουσίες (καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά) όσο και από συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο) αλλά και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Οι ακόλουθες παρεμβάσεις πρόληψης στοχεύουν στην ενδυνάμωση όλων εκείνων των παραγόντων που λειτουργούν προστατευτικά στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την παρέα και την ευρύτερη κοινότητα προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης εξαρτητικών συμπεριφορών καθώς και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Το πλάνο για την περιοχή

Ειδικότερα στην περιοχή της Αιγιαλείας, πέραν από τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται συνολικά στο Νομό, προγραμματίζονται τα ακόλουθα:

  1. Εργαστήρια για γονείς και παιδιά σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων μέσα στην οικογένεια, τη βελτίωση της επικοινωνίας, της συνεργασίας και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στο χώρο των σχολείων σε συνεργασία με τους Διευθυντές, το Σύλλογο Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Ο προγραμματισμός των εργαστηρίων θα γίνεται σε συνεννόηση με τα σχολεία
  2. Ομάδα εμψύχωσης εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, «Παίχτης ή Πιόνι, Εσύ επιλέγεις!». Η ομάδα εφήβων θα ξεκινήσει το μήνα Νοέμβριο, θα υλοποιείται στο Στέκι της εθελοντικής ομάδας «Διέξοδος» Αιγίου (στο κτίριο που βρίσκεται στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα, είσοδος από Κλ. Οικονόμου). Η ημέρα και ώρα των συναντήσεων θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους έφηβους που θα δηλώσουν ενδιαφέρον. Μέσα στην ομάδα οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους, να εκφραστούν μέσα από δημιουργικούς τρόπους και μέσα σε έναν ασφαλή χώρο να επεξεργαστούν θέματα που τους απασχολούν και συνδέονται με τις επιλογές τους, τα όνειρα, τις επιθυμίες τους, τις σχέσεις τους κλπ
  3. Σεμινάριο για γονείς διάρκειας 12 ωρών (6 εβδομαδιαίες συναντήσεις), με σκοπό την ενίσχυση και ενδυνάμωση των γονιών στο ρόλο τους ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται με αποτελεσματικότερο τρόπο τις καθημερινές προκλήσεις στο χώρο της οικογένειας. Το σεμινάριο πρόκειται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2020.
  4. Προβολές ταινιών και συζήτηση για ενήλικες και παιδιά στο Στέκι της εθελοντικής ομάδας «Διέξοδος», στο Αίγιο. Ενημερωτικές εκδηλώσεις-συναντήσεις καθώς και δράσεις δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου παιδιών και ενηλίκων.
  5. Παροχή πληροφοριών και παραπομπή σε υπηρεσίες και προγράμματα θεραπείας για εξάρτηση από ουσίες και συμπεριφορές (διαδίκτυο, τζόγος κλπ) καθώς και για προβλήματα σχέσεων και συμπεριφορών στην οικογένεια

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στα παραπάνω ή γενικότερα για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Πρόληψης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 2610 226948 & 2610 623290 (υπεύθυνη κα Γιάννα Ζορμπά) ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.kpachaia.gr και το https://www.facebook.com/kpachaiaskallipolis/ ή την σελίδα της «Διεξόδου» στο facebook : ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΓΙΟΥ «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr