background img
banner
banner

Πρώτη του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α… χωρίς δήμο Πατρέων

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΩ ΨΥΧΡΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επεισοδιακή εξελίχθηκε η  πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, καθώς το… βάρος των απορριμμάτων πυροδότησε αντιδράσεις, προερχόμενες κυρίως από τον δήμο Πατρέων, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των εκπροσώπων του, κίνηση που σαφώς δεν ευνοεί την λογική της συλλογικής διαχείρισης του θέματος των απορριμμάτων, κάτι που αποτελεί σκοπό σύστασης του Φορέα εξ αρχής…

Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση είχε οριστεί για το μεσημέρι και σκοπό είχε την συγκρότηση του Δ.Σ. σε Σώμα, έτσι ώστε να αναλάβει δράση ο Φορέας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε υπό την προεδρία του Σπύρου Μυλωνά Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας και κατόπιν ψηφοφορίας εξελέγη πρόεδρος ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής τους Μυλωνά Σπύρο, Καλογερόπουλο Δημήτρη, Μπαρή Θεόδωρο, Ψυχράμη – Σταυροπούλου Βασιλική και Βασιλόπουλο Λεωνίδα με αναπληρωματικά μέλη Παπαδόπουλο Θανάση και Καραΐσκο Νικόλαο. Δηλαδή από τον δήμο Αιγιαλείας δύο τακτικά μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή, τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο κ. Ψυχράμη και ένα αναπληρωματικό, τον αντιδήμαρχο κ. Καραΐσκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας είναι το μοναδικό όργανο διαχείρισης των αποβλήτων στο σύνολο του Νομού και προέκυψε μετά την συγχώνευση όλων των ΦΟ.Δ.Σ.Α της Αχαΐας, με αντικείμενο την σφαιρική διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων.

Γρ. Αλεξόπουλος: ΄΄Πρώτο βήμα η υλοποίηση έργων υποδομής΄΄

Ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη του Συνδέσμου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του και δήλωσε: «Ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσουμε και υλοποιήσουμε όλα τα έργα υποδομής καθώς και τις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου να έχουμε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Νομού. Η προσπάθεια είναι συλλογική και εδώ απαιτείται συστράτευση όλων γιατί δεν υπάρχει καθόλου χρόνος μπροστά μας».

Το σκεπτικό του δημάρχου Πατρέων

Από πλευράς δήμου Πατρέων ωστόσο, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης δεν συμφώνησε στην εκλογή Αλεξόπουλου στην προεδρία με την πρότασή του μάλιστα να καταψηφίζεται. Αποχώρισε έτσι από την συνεδρίαση θεωρώντας πως δεν μπορεί ο πρόεδρος του Οργάνου να προέρχεται από την αντιπολίτευση του δήμου Πατρέων. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα σημειώνει: ΄΄Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας στη σημερινή συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Αχαΐας για την εκλογή του Προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής πρότεινε με βάση την κοινή λογική, ο πρόεδρος να προέρχεται από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου της Δυτικής Αχαΐας, που φιλοξενεί το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων. Ο αντιπρόεδρος από τη Δημοτική Αρχή Πάτρας, που είναι ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού. Στην Εκτελεστική Επιτροπή να συμμετέχει ως μέλος η Δημοτική Αρχή του Αιγίου, που είναι ο δεύτερος σε μέγεθος Δήμος και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων Δήμων. Αυτή η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα έβαζε τα θεμέλια της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας να λυθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό μας.

Αντ’ αυτού, ο Πρόεδρος που ορίζεται δεν προέρχεται από τη Δημοτική Αρχή της Δυτικής Αχαΐας, αλλά είναι ο επικεφαλής Δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Αυτή η επιλογή παραγνωρίζει, περιφρονεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών και την κρίση του πατραϊκού λαού, ο οποίος με συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε ποιος θα διαχειρίζεται όλα τα σοβαρά προβλήματα της πόλης του. Αυτή η στάση στερείται δημοκρατικής ευαισθησίας, είναι σε αντίθεση με την πολιτική ηθική, εμποδίζει τη συνεργασία, όχι μόνο στη διαχείριση απορριμμάτων αλλά συνολικά. Αυτά τα αυτονόητα δεν έγιναν σεβαστά από όσους πήραν αυτή την απόφαση και δικαιολογημένα θα συναντήσουν την αντίδραση του λαού της Αχαΐας. Είναι προφανές ότι η προκλητική αγνόηση των παραπάνω προϋποθέτει την ύπαρξη άλλων, σημαντικότερων γι’ αυτούς επιλογών, που θα φανούν το επόμενο διάστημα. Επειδή δεν μπορούμε να συνεργήσουμε σ’ αυτή την απαράδεκτη επιλογή, αποχωρούμε από τη συνέχεια της διαδικασίας’’.

Απαιτείται σύμπνοια και κοινή λογική…

Ερωτηθείς από το “protionline.gr”, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος και συμμετέχων στον Σύνδεσμο, τόνισε πως με εξαίρεσε την στάση του δήμου Πατρέων, στα υπόλοιπα υπήρξε κοινός βηματισμός και διεφάνη η πρόθεση συνεργασίας των εκπροσώπων των δήμων που συμμετέχουν στο όργανο. Άλλωστε, όπως είπε, το ζήτημα των απορριμμάτων είναι τόσο σοβαρό και αφορά όλους τους δήμους (και όχι μόνον τον δήμο Αιγιαλείας στον οποίο ήδη εκδηλώθηκε το πρόβλημα) ώστε απαιτεί σύμπνοια και κοινή λογική στην κατεύθυνση υιοθέτησης υγιών λύσεων. Από εκεί και πέρα η όποια μη συμμετοχή βαραίνει αυτούς που ακολούθησαν αυτή τη στάση και καλούνται να λογοδοτήσουν στους δημότες που εκπροσωπούν.

Πάντως, η πρώτη συνεδρίαση δεν είχε να κάνει με άλλα θέματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, παρά μονάχα με την σύνθεση του νέου Δ.Σ. με την συμμετοχή βέβαια των ανθρώπων που… κρατούν στα χέρια τους το πιο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr