background img
banner
banner

Σπαταλούν τη μισή σύνταξη για φάρμακα, γιατρούς και εξετάσεις…

ΣΕ ΔΥΣΧΕΡΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Οι ελλείψεις προσωπικού και ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου αλλά και στο Κέντρο Υγείας Αιγίου (πρώην ΠΕΔΥ) ωθούν τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά τους, δεδομένων των συνεχών περικοπών στις συντάξεις. Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος της συμμετοχής των φαρμάκων χρειάζεται περισσότερη από τη μισή τους σύνταξη γεγονός που τους δυσκολεύει εξαιρετικά στο να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου, ΄΄τα προβλήματα στην υγεία είναι διαχρονικά και την περίοδο της κρίσης επιδεινώθηκαν τραγικά. Οφείλεται στη γενικότερη στρατηγική της Ε.Ε., των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων. Στόχος, η κατάργηση του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και Υγείας, η εμπορευματοποίησή της. Η εκμετάλλευση των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης για ιδιωτικές επενδύσεις ως ατμομηχανή της αιματοβαμμένης ανάπτυξης, σε βάρος των λαϊκών αναγκών΄΄.

Η συμμετοχή έχει διπλασιαστεί…

Όπως εξηγεί στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Σωματείου Στάθης Μπούνιας, ΄΄ξεκίνησαν το ξήλωμα των μονάδων και των δομών της Υγείας (ΙΚΑ-ΟΠΑΔ-ΟΑΠ/ΔΕΗ κ.λπ.). Από τις 240 ΤΟΜΥ που υποσχέθηκαν μέχρι το 2017, έχουν δημιουργηθεί 120 μέχρι σήμερα με μειωμένη σύνθεση. Μόνο με ένα γιατρό γενικό ή παθολόγο ή παιδίατρο, που αποτελούν και οικογενειακό γιατρό για όλους. Μόνο ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος για 12.000 κατοίκους. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και ωράριο. Οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και σπρώχνονται στους ιδιώτες γιατρούς με 10 ευρώ συνταγογράφηση. Η συμμετοχή των εργαζομένων από 9% έχει διπλασιαστεί ιδιαίτερα με την έξοδο από τη λίστα αρκετών φαρμάκων. Συγχρόνως. Η εμπορευματοποίηση της υγείας, η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ,η μείωση του προσωπικού και τα εξαντλητικά ωράρια στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, κάνουν την κατάσταση αφόρητη΄΄.

΄΄Έχουμε χορτάσει υποσχέσεις και προπαγάνδα για την καλυτέρευση της Υγείας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι 2,5 εκατομμύρια είχαν πρόσβαση στα νοσοκομεία, έκρυβαν όμως ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους ασφαλισμένους είναι ελάχιστες και μειωμένες, αφού η επισκεψιμότητα είναι πολλαπλάσια και η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται συνεχώς. Οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 40% από το 2009 μέχρι το 2017. Τα ελλείμματα που υπήρχαν δεν οφείλονται στις σπατάλες, που προπαγανδιστικά χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για να φορτώσουν νέα βάρη και μείωση των υπηρεσιών στους ασφαλισμένους΄΄, αναφέρει ο κ. Μπούνιας, προσθέτοντας: ΄΄Οι συνταξιούχοι έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται για την υγεία αλλά και τον εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων όταν ισχυρίζονταν ότι οι συνταξιούχοι έχουν χρήματα να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, όχι όμως οι ασφαλισμένοι, ενισχύοντας την κοινωνικό αυτοματισμό. Μόνο από τις αυξήσεις στις κρατήσεις για την υγεία από τους συνταξιούχους, το κράτος εισπράττει 800 εκατομμύρια το χρόνο και από αυτά αποδίδει στα νοσοκομεία μόνο τα 600 για την Υγεία΄΄.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι ΄΄τα μεγάλα τζάκια, απαλλάσσονται της φορολογίας και ιδιαίτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο και από την φορολογία του πετρελαίου, ενώ οικειοθελώς θα καταβάλει όλα κι όλα για φόρους 40 εκατομμύρια. Το λοκ- άουτ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με χιλιάδες ασθενείς που χρειάζονται επείγουσες εξετάσεις αναδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας. Δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ., ΤΟΜΥ, εξαρτώνται πλήρως από τον ιδιωτικό τομέα για προμήθειες, εργαστήρια, φάρμακα, αναλώσιμα κ.λπ.΄΄.

Τι ζητούν οι συνταξιούχοι της περιοχής

Και καταλήγει ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής: ΄΄Ας σταματήσουν να παραμυθιάζουν τους συνταξιούχους για την δήθεν βελτίωση των παροχών υγείας. Απαιτούμε: Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, πλήρη και απολύτως δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων και εμβολίων, την κατάργηση των λιστών για τα φάρμακα και το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 24ωρη λειτουργία σε όλες τις δομές. Ικανό αριθμό προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων με μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η ζωή μας χειροτερεύει. Δεν είμαστε αμνήμονες, δεν υιοθετούμε τη λογικό ό,τι έγινε- έγινε. Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή, είναι πληρωμένα με το αίμα και τον αγώνα μας μια ζωή΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr