background img
banner
banner

Τα Ιωάννινα δείχνουν τον δρόμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων…

ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν από τα Ιωάννινα μέλη του Συλλόγου Μηχανικών και Εργοληπτών Δ.Ε. Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, που πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη της Ηπείρου. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος διαχειρίζεται το θέμα των απορριμμάτων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εάν ποτέ ο δήμος Αιγιαλείας επιθυμεί να φτάσει στο επίπεδο των Ιωαννίνων, θα πρέπει να αναπτύξει ταυτόχρονα τους τρεις τομείς: Ανακύκλωση, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ.

Στην εκδρομή, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 14 μηχανικοί – μέλη του Συλλόγου, που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν από κοντά κάθε μονάδα που σχετίζεται με την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και να ενημερωθούν από Περιφέρεια και Δήμο για το επιτυχημένο «μοντέλο» που ακολουθούν. Η αφορμή δεν θα ήταν άλλη από τη δυστοκία που αντιμετωπίζει η Αιγιάλεια, η οποία μέχρι πριν δύο μήνες ήταν… πνιγμένη στα σκουπίδια αλλά και το πώς η περιοχή μπορεί να παραδειγματιστεί από άλλες περιοχές που έχουν ξεφύγει από αυτό το σκόπελο και μάλιστα χάρη στις δικές τους προσπάθειες.

Επίσκεψη σε μία από τις πιο σύγχρονες Μονάδες της Ευρώπης

Το πρωί της πρώτης μέρας, οι Αιγιαλείς μηχανικοί επισκέφθηκαν την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου στα Ιωάννινα, εκεί όπου ξεναγήθηκαν για περίπου τρεις ώρες. Όπως μετέφερε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, ΄΄η επίσκεψη στην Μονάδα ήταν πραγματικά μία εμπειρία και τα όσα είδαμε ήταν πρωτόγνωρα για μας. Θα μπορούσαμε να το αξιολογήσουμε σαν μία μεταπτυχιακή εργασία, αφού μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε και να μάθουμε πολλά. Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων Ηπείρου είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Επεκτείνεται σε 100 στρέμματα και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν 20.000τ.μ. Μπορεί να διαχειρίζεται 100.000 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα το χρόνο, με προοπτική αύξησης 25%, δηλαδή 125.000 τόνους το χρόνο. Το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε 52,4 εκατ. ευρώ. Ήδη λειτουργεί εδώ και έξι μήνες ενώ έχει ορίζοντα λειτουργίας 25 ετών΄΄.

Οι λεπτομέρειες που δίνει ο πρόεδρος των Μηχανικών φανερώνουν την αρτιότητα λειτουργίας της Μονάδας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, στα απορρίμματα που καταφθάνουν γίνεται κατευθείαν διαλογή (χαρτί, γυαλί, μέταλλο) και αυτό που προκύπτει από την επεξεργασία είναι κομπόστ τύπου Α, το οποίο χρησιμοποιείται σε οδοποιίες, φυτώρια για αποκατάσταση λατομείων ή επικαλύψεις ΧΥΤΑ. Μελλοντικά δε το εργοστάσιο θα δέχεται και τα οργανικά απορρίμματα. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι παράγει ενέργεια που δίνει στη ΔΕΗ, ίση με 3.000 κατοικίες! Το εντυπωσιακό δε που κάνει γνωστό ο κ. Ταξιαρχόπουλος, είναι ότι σε όλη την έκταση του χώρου δεν υπάρχει η παραμικρή δυσοσμία!

«Μεγάλο σχολείο» ο ΧΥΤΑ

Ως «μεγάλο σχολείο» για τους μηχανικούς της Αιγιάλειας (που έχουν κάνει τρεις αυτοψίες στον ΧΥΤΑ Αιγείρας και μοιραία έκαναν σύγκριση), λειτούργησε η επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων που ακολούθησε. Σύμφωνα με τον κ. Ταξιαρχόπουλο, ο ΧΥΤΑ βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό κοντά στα Ιωάννινα και ακριβώς δίπλα σε ποτάμι. Είναι χώρος σε λειτουργία που είναι ιδιαιτέρως καθαρός και αναπλασμένος με λουλούδια. Τον χώρο διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία.

Το κύτταρο του ΧΥΤΑ είναι 70.000τ.μ., το ύψος του 100 μέτρα και με προοπτική δημιουργίας ενός δεύτερου κυττάρου ακριβώς δίπλα. Εντύπωση προκάλεσε η λειτουργία του βιολογικού του αλλά και η επεξεργασία των στραγγιδίων ώστε να μεταφέρονται στον Βιολογικό Καθαρισμό Ιωαννίνων. Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκεται έργο 1,5 εκατ. ευρώ κατασκευής αγωγού μέσω του οποίου τα λύματα θα μεταφέρονται απευθείας στον Β.Κ.

Ενημέρωση για την διαχείριση από πλευράς δήμου

Το πρωί του Σαββάτου, οι μηχανικοί έγιναν δεκτοί στο εντυπωσιακό Δημαρχείο Ιωαννίνων και ενημερώθηκαν για την διαχείριση των απορριμμάτων από τους Παπαγιάννη Ιωάννη, Περιβαλλοντολόγο, Αντιπεριφερειάρχη Προϊστάμενο Τμήματος διαχείρισης Αποβλήτων και Απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου, Πήχα Ευάγγελο, Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Δήμου Ιωαννίνων, Βαρτζώκα Γεωργία, Χημικό Μηχανικό, Προϊσταμένη τμήματος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Δήμου Ιωαννίνων και Ζωγράφο Βασίλη – Αρχιτέκτονα, Γενικό Γραμματέα Δήμου Ιωαννίνων.

΄΄Τους ευχαριστούμε πολύ για την υποδοχή, την φιλοξενία, την εποικοδομητική συζήτηση και την επιστημονική ενημέρωση στα θέματα ανακύκλωσης και καθαριότητας΄΄, επισημαίνει ο κ. Ταξιαρχόπουλος, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος για το γεγονός ότι ενώ ο δήμος τους έχει επιλύσει ουσιαστικά το πρόβλημα με τα απορρίμματα για 25 χρόνια, εντούτοις δεν επαναπαύονται. Ήδη έχουν δημιουργήσει 16 σημεία μέσα στην πόλη με υπόγειους κάδους, ενώ επεξεργάζονται πρόγραμμα για την διάδοση της ανακύκλωσης, καθώς επίσης και κίνητρα για την μείωση των δημοτικών τελών. Ακόμη, επισημαίνει πως και η τοπική Εκκλησία μέσω της Μητρόπολης έχει βοηθήσει, καθώς έξω από τους ναούς υπάρχουν ειδικά μηχανήματα εναπόθεσης πλαστικών μπουκαλιών που βγάζουν αντίτιμο σε αυτόν που τα καταθέτει!

Τι πρέπει να πράξει η Αιγιάλεια

΄΄Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και εμείς στην Αιγιάλεια χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε ταυτόχρονα σε τρία βήματα: Ανακύκλωση, δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και δημιουργία ΧΥΤΥ. Αρκεί να υπάρχει διάθεση και να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό. Και οι πολίτες να μάθουν να ανακυκλώνουν αλλά και ο δήμος να κάνει τις προσπάθειές τους προς την δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών΄΄, επισήμανε ο κ. Ταξιαρχόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr