background img
banner
banner

Ο Νίκος Αρβανίτης και το “στοίχημα” του φετινού Κεραυνού

Ο 39ΧΡΟΝΟΣ ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α1 ΕΣΚΑ-Η

Ο Κεραυνός Αιγίου δεν θα αγωνιστεί φέτος στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής αφού – για δεύτερη φορά από το 2003 – υποβιβάστηκε στην Α1 ΕΣΚΑ-Η. Η προηγούμενη ήταν το 2013, αλλά τότε επέστρεψε άμεσα διατηρώντας τον βασικό κορμό από την προηγούμενη χρονιά. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, άλλαξε όλη η ομάδα και με νεαρούς κυρίως παίκτες από το Αίγιο, την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή του νομού δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί για την άνοδο και η παρουσία του στο πρωτάθλημα αποτελεί ένα “στοίχημα” για τη διοίκηση και τον Νίκο Αρβανίτη που κλήθηκε να την οδηγήσει σε αυτό το νέο της ξεκίνημα.

Ο Αιγιώτης προπονητής μας μιλάει για τον φετινό Κεραυνό Αιγίου, τους στόχους της ομάδας αλλά και την δική του πορεία στο μπάσκετ, που ξεκίνησε σε ηλικία 10 χρόνων από τις ακαδημίες της Αιγιώτικης ομάδας. Ο Νίκος Αρβανίτης γεννήθηκε στο Αίγιο στις 27 Οκτωβρίου 1980, και σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στις ακαδημίες του Κεραυνού Αιγίου. Το 1995 εντάχθηκε στην ανδρική ομάδα του συλλόγου όπου και έπαιξε μέχρι την σεζόν 2003-2004. Μία χρονιά νωρίτερα, την σεζόν 2002-2003 ο Κεραυνός κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑ-Η κερδίζοντας την άνοδο για τη Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς

Από μικρό παιδί στην οικογένεια του Κεραυνού λοιπόν. Πότε αποχώρησες από την ομάδα;

Το καλοκαίρι του 2004, όταν μεταγράφηκα στον Ήφαιστο Αιγίου στον οποίο έπαιξα έως τη σεζόν 2007-2008. Το καλοκαίρι του 2008 πήρα μεταγραφή στον Αχιλλέα Καμαρών, και τρία χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2011 ο Αχιλλέας Καμαρών συγχωνεύτηκε με τον Ήφαιστο Αιγίου και έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα Ήφαιστος/Αχιλλέας στην οποία έπαιξα για άλλες 2 σεζον μέχρι τον Μαιο του 2013 όπου και σταμάτησα να παίζω.

Με την προπονητική πότε άρχισες να ασχολείσαι;

Την σεζόν 2013-2014 ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα ως προπονητής στο αντρικό της ΕΦΑ Αιγίου στο πρωτάθλημα της Β΄ ΕΣΚΑ-Η. Τις επόμενες 2 σεζόν (2014-2015 και 2015-2016) εντάχθηκα στο προπονητικό τιμ του Ήφαιστου/Αχιλλέα ως συνεργάτης στο αντρικό τμήμα (του Αγγελόπουλου στην αρχή και του Μπερδέση στην συνέχεια) και ως πρώτος προπονητής στο εφηβικό.

Το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψα στον Κεραυνό Αιγίου, αλλά αυτή την φορά ως προπονητής, συνεργάτης του Νίκου Καραγιάννη (και στην συνέχεια ως πρώτος προπονητής μαζί με τον Γιάννη Κοτσώνη) στο αντρικό τμήμα και πρώτος προπονητής και υπεύθυνος σε όλα τα τμήματα υποδομής (εφηβικό-παιδικό-μίνι-παμπαίδων-ακαδημία).
Την σεζόν 2017-2018 ξεκίνησα ως συνεργάτης προπονητής στο αντρικό (αρχικά του Μπερδέση και στην συνέχεια του Οικονομάκη), ενώ από τα μέσα της σεζόν και μετά ανέλαβα πρώτος προπονητής. Παράλληλα ήμουν πρώτος προπονητής σε όλα τα τμήματα υποδομής της ομάδας και τη σεζόν 2018-2019 ξεκίνησα ως προπονητής στα τμήματα υποδομής του Κεραυνού (εφηβικό και ακαδημία).

Με τον Κεραυνό στη Γ΄ Εθνική (κάτω, τρίτος από δεξιά)

Από πέρυσι ανήκεις – παράλληλα – και στο τεχνικό τιμ του Απόλλωνα Πάτρας.

Τον Ιανουάριο του 2019 εντάχθηκα στο προπονητικό τιμ του Απόλλωνα Πατρών ως άμεσος συνεργάτης του Κώστα Δελέγκου στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής όπου συνεχίζω και φέτος παράλληλα με τον Κεραυνό. Τον Δεκέμβριο του 2018 αποφοίτησα επιτυχώς από την σχολή προπονητών καλαθοσφαίρισης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τα τελευταία 5 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με την προπονητική έχω παρακολουθήσει πάνω απο 30 διεθνή και τοπικά σεμινάρια προπονητικής, από καταξιωμένους προπονητές, όπως Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Σβέτισλαβ Πέσιτς, Δημήτρης Ιτούδης, Γιώργος Μπαρτζώκας, Γιάννης Σφαιρόπουλος, Βαγγέλης Αγγέλου, Γκανον Μπέικερ, Εμε Τουπάν, Μαικ Λονγκαμπάρντι, Λούκα Μπάνκι κ.α

Ο Κεραυνός επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα, με ουσιαστικά καινούργια ομάδα. Ποιος είναι ο βασικός στόχος για φέτος;

Τα τελευταία χρόνια ο Κεραυνός κάθε καλοκαίρι άλλαζε 10 με 12 παίκτες και αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα. Φέτος θέλουμε να δουλέψουμε με τους παίκτες που έχουμε στο ρόστερ και του χρόνου να διατηρήσουμε τον βασικό κορμό και να κάνουμε 2-3 προσθήκες, ώστε η ομάδα να αποκτήσει ομοιογένεια και τα 2-3 επόμενα χρόνια να επιστρέψει στη Γ΄ Εθνική. Τη φετινή χρονιά δεν έχουμε βλέψεις ανόδου, αλλά όπως είπα και στους παίκτες από την πρώτη προπόνηση, εκπροσωπούν μία ιστορική ομάδα όπως είναι ο Κεραυνός και θα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι.

Με τον Δημήτρη Ιτούδη

Πόσο σε προβληματίζει το δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα;

Περισσότερο με προβληματίζουν οι πολλοί τραυματισμοί και όχι το πρόγραμμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ελλειπής προετοιμασία και η ομάδα ουσιαστικά θα εμφανιστεί μισή στην πρεμιέρα. Χωρίς Ζαφειρόπουλο, Σακελλαρόπουλο, Νάτσκο, Τζερμπατζίδη, Σένα, Σπηλιωτόπουλο και Παρίση. Αν ήμασταν πλήρεις και είχε γίνει σωστή προετοιμασία θα ήταν διαφορετική η εικόνα της ομάδας. Όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε αφού δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑ-Η και ποιες ομάδες βλέπεις να ξεχωρίζουν στη “μάχη” για τον τίτλο;

Σε σχέση με πέρυσι σίγουρα θα είναι πιο δυνατό καθώς ομάδες ενισχύθηκαν με έμπειρους παίκτες και το πρωτάθλημα θεωρώ πως θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Έχει όμως δύο ξεκάθαρα φαβορί, τον Αίολο Αγυιάς και τη Σφήκα Αμαλιάδας που βρίσκονται ένα επίπεδο πιο πάνω από τις υπόλοιπες ομάδες. Έχουν αποκτήσει πολύ έμπειρους παίκτες με εμπειρία από τις Εθνικές κατηγορίες ενώ ο Αίολος ήταν και πέρυσι πολύ δυνατός και έχασε την άνοδο στη Γ΄ Εθνική στις λεπτομέρειες.

Πόσο ανταγωνιστικός βλέπεις να είναι και ο Ήφαιστος/Αχιλλέας, ομάδα που επίσης πέρασες αρκετά χρόνια από την καριέρα σου;

Αν δεν κάνω λάθος έχει το τρίτο μεγαλύτερο μπάτζετ στην κατηγορία καθώς δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα και οι βλέψεις είναι αρκετά υψηλές. Με αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι αν τερματίσει κάτω από την τρίτη θέση θα είναι αποτυχία για τον Ήφαιστο/Αχιλλέα. Μετά τον Αίολο Αγυιάς και την Αμαλιάδα είναι το αουτσάιντερ της κατηγορίας. Όλα αυτά θεωρητικά βέβαια γιατί πολλές φορές μέσα στο γήπεδο τα δεδομένα αλλάζουν και έχουμε δει πολλές εκπλήξεις στο μπάσκετ και στον αθλητισμό γενικότερα.

Γιατί το Αίγιο εδώ και πολλά χρόνια δεν βγάζει ταλέντα στο μπάσκετ;

Αυτό είναι κάτι που θέλει πολλή κουβέντα. Κατά αρχήν το θεωρώ αστείο να υπάρχουν τέσσερις ακαδημίες στις ομάδες που εδρεύουν στο Αίγιο (του Κεραυνού, του Ήφαιστου/Αχιλλέα, του Αστέρα Τέμενης και της Φιλαθλητικής Λέσχης Αιγίου). Έπειτα, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, οργάνωση, σοβαρό προπονητικό πρόγραμμα αλλά και παράγοντες και προπονητές που θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με τα παιδιά. Τέλος, ένα επιπλέον πρόβλημα έχει να κάνει με αρκετούς γονείς και τη συμπεριφορά τους, κάτι που είναι γνωστό και έχει κατά καιρούς θιχτεί από πολλούς προπονητές. Αν κάποια στιγμή όλα τα παραπάνω αλλάξουν, το μπάσκετ στην περιοχή μας θα αρχίσει να αναπτύσσεται περισσότερο και μέσα από την παραγωγική διαδικασία θα αρχίσουν να βγαίνουν ταλέντα που θα μπορούν να προχωρήσουν.

Μετά από νίκη του Απόλλωνα Πατρών

Με τον Δημήτρη Μακρή, συνεργάτη του φέτος στον Κεραυνό


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr