background img
banner
banner

Ένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και ειδική νομοθετική ρύθμιση…

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕΚ ΑΡ. ΤΗΛΙΓΑΔΗ

Επανασυγκροτείται το κοινό μέτωπο των πυρόπληκτων Επιμελητηρίου για το φλέγον θέμα των πυρόπληκτων δανείων που… καίνε και δεκάδες Αιγιαλείς. Πλήθος φορέων και επιχειρηματιών παρευρεθήκαν την περασμένη εβδομάδα στο Επιμελητήριο Ηλείας στην συνάντηση – εκδήλωση στα πλαίσια ενημέρωσης και προγραμματισμού ενεργειών για το θέμα των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (πυρόπληκτα δάνεια). Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ., α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης.

Ως γνωστόν, η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ύφεση που έπληξε τη χώρα, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού που διαταράχθηκε σοβαρά από τη φυσική καταστροφή του 2007, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Αρκαδίας, Αχαΐας (Αιγιάλεια), Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007. Όπως τονίστηκε, ΄΄οι ιδιαιτερότητες των πυρόπληκτων δανείων είναι πολλές και απαιτείται η ξεχωριστή αντιμετώπισή τους, διότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση έχουν επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα. Έχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν για την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε «ειδικές συνθήκες ρύθμισης», με υποχρεωτική εφαρμογή από τις τράπεζες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων΄΄.

Εκείνο που τονίζεται στην παρούσα φάση είναι να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες, για να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τράπεζες κινούνται προς την κατεύθυνση της ανάκτησης των εγγυήσεων…

΄΄Τα πυρόπληκτα δάνεια αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την επιχειρηματικότητα της περιοχήςκαι μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, διάφοροι πιστωτικοί οργανισμοί κινούνται προς την κατεύθυνση ανάκτησης των εγγυήσεων των δάνειων. Εξέλιξη που αν συμβεί θα έχει σαν αποτέλεσμα και τη φορολογική ασφυξία των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι από πλευράς Κυβέρνησης και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών μπορεί να επιλεγούν προτάσεις στη κατεύθυνση αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος και προς αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε με όλες μας τις δυνάμεις΄΄, επισήμανε ο κ. Τηλιγάδης.

Όπως τονίζεται σε ψήφισμα που εξεδώθη από τα πυρόπληκτα Επιμελητήρια, ΄΄είναι αδιανόητο το δημόσιο να ξεχνάει ότι την εγγύησή του στη λήψη των συγκεκριμένων δανείων δεν την έδωσε ως συνηθισμένος συμβαλλόμενος, όπως γίνεται με τους εγγυητές στις άλλες περιπτώσεις των στεγαστικών ή των καταναλωτικών δανείων, αλλά αυτή η εγγύηση αποτέλεσε συνειδητή κρατική δράση προστασίας των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών που είχαν υποστεί ζημιές από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και τους σεισμούς του 2008 στη συνέχεια. Άρα λοιπόν τα μέτρα αυτά της προστασίας, μεταξύ των οποίων ήταν και η παροχή της εγγύησης, δεν μπορεί σήμερα το Ελληνικό δημόσιο να τα τοποθετεί στην πλευρά των μέτρων που απαγορεύονται με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., γιατί και στη συνθήκη της Λισσαβόνας και στο σχετικό κανονισμό , αυτά τα μέτρα προστασίας εξαιρούνται από τις ανεπίτρεπτες κρατικές επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις που πλήττουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό΄΄.

Ρύθμιση ακόμα και με γενναία κουρέματα

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίου τονίζουν πως ΄΄είναι καιρός πια να πειστούν οι τράπεζες ότι είναι προς το συμφέρον τους, όπως και προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, η ρύθμιση των δανείων αυτών, ακόμα και με γενναία κουρέματα, παρατάσεις, μείωση επιτοκίων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η υπουργική απόφαση τους λύνει τα χέρια και διαφυλάσσει τα συμφέροντά τους από τις ληφθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου΄΄.

Παράλληλα, σημειώνουν πως ΄΄ευθύνη της Κυβέρνησης παραμένει η άσκηση περαιτέρω πίεσης προς τα τραπεζικά ιδρύματα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να διευκολύνουν τον κάθε δανειολήπτη που προσέρχεται με διάθεση ρύθμισης των δανείων του και να σταματήσουν να απειλούν και εκβιάζουν πως αφού έχουν την εγγύηση του δημοσίου θα προστρέξουν σε αυτήν. Περαιτέρω, θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν και ειδικότερες μέριμνες αναφορικά με τους συνοφειλέτες – εγγυητές των δανείων αυτών, οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι με τα συγκεκριμένα δάνεια, αντίθετα στις τότε αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έγκριση παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου΄΄.

Τέλος, ΄΄ευθύνη και των δανειοληπτών πλέον είναι να επισπεύσουν και αυτοί τις διαδικασίες τακτοποίησης των δανείων τους και να επιδιώξουν να βελτιώσουν την τραπεζική τους εικόνα. Ο πιστωτικός τομέας είναι απαραίτητο να εξυγιανθεί από τα κόκκινα δάνεια για να μπορέσει να επιτελέσει τον πρωταρχικό του ρόλο που είναι η χορήγηση νέων χορηγήσεων για να πάρει μπρος η οικονομία΄΄.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν

Στα πλαίσια αυτά προτείνουν: Να ενταχθούν όλα τα πυρόπληκτα δάνεια στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (και δάνεια που έχουν καταγγελθεί, εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές). Μείωση επιτοκίου λόγω της μονομερούς αύξησης των αρχικά συμφωνημένων επιτοκίων και της κατάργησης της επιδότησης επιτοκίου από το κράτος. Η μείωση του επιτοκίου θα βοηθήσει να καταστούν τα δάνεια αυτά αποπληρωτέα. Ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων με την απαλλαγή από κάθε νομική ευθύνη των στελεχών των τραπεζών για τις πράξεις συμβιβασμού ή διευθέτησης των “κόκκινων” πυρόπληκτων δανείων των εν λόγω νομών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr