background img
banner
banner

Ανησυχεί η στάση των τραπεζών για τα πυρόπληκτα…

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τεράστιο ενδιαφέρον ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν, παρουσίασε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, η 5η κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, παρουσία των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων, του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, δημάρχων και εκπροσώπων δήμων.
Κατά την διάρκειά της, τονίστηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας της αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων για την εξασφάλιση υποδομών και φιλικού κλίματος για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν επιμελητηριακοί σύμβουλοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Έγινε εκτενής συζήτηση για το μείζον θέμα των πυρόπληκτων δανείων που απασχολεί επαγγελματίες της Αιγιάλειας, ενώ παρών ήταν και ο επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης, α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ο οποίος μετέφερε στo protionline.gr την αγωνία των δανειοδοτηθέντων, καθώς όπως φαίνεται, οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε κατάπτωση δανείων, παρά το γεγονός ότι η τελευταία υπουργική απόφαση με αριθμ. 2/76040/0025/9.10.2019 σκοπό έχει να προβλέψει διαδικασία ηλεκτρονικής βεβαίωσης και διαγραφής οφειλών εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο, προς το σκοπό επιτάχυνσης και διευκόλυνσης της εξέτασης των αιτημάτων κατάπτωσης των εγγυήσεων εκ μέρους των τραπεζών. Μάλιστα, οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώνουν το ηλεκτρονικό σύστημα σχετικά με την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει της υπουργικής απόφασης και της τυχόν αθέτησης της συμφωνίας ρύθμισης εκ μέρους του δανειολήπτη.

Κι ενώ εξετάζεται η τροποποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης, ώστε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων υπαγωγής και συνδρομής των προϋποθέσεών της, μέχρις στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι όροι υπαγωγής θα διαφοροποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάσουμε σε «αυτόματα κουρέματα».

Μεταφορά της διαχείρισης είσπραξης;

Σημειώνεται ότι το σχέδιο Ηρακλής που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη ριζική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την μείωση του όγκο τους, κατά 30 δις, με την τιτλοποίηση των δανείων αυτών και έκδοση ομολόγων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ελκυστικών προς τους επενδυτές, αφού θα έχουν θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων, μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στη διαχείριση των κόκκινων πυρόπληκτων δανείων με ή χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, διότι, η διαχείριση της είσπραξής τους θα μεταφερθεί εκτός της δανείστριας Τράπεζας και η είσπραξή τους (ουσιαστικά η ρευστοποίηση των στοιχείων ασφάλειας, επιχειρήσεις, ακίνητα, αγροτεμάχια κλπ.) θα συνιστά παράγοντα απόδοσης της επένδυσης στους τίτλους που θα εκδοθούν, άρα θα προωθηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αγριότητα.

΄΄Στο Επιμελητήριο Αχαΐας παρακολουθούμε το θέμα που απασχολεί έντονα επαγγελματίες της Αιγιάλειας και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα πυρόπληκτα Επιμελητήρια μένουμε προσπαθούμε για την εξεύρεση οριστικής λύσης στον βραχνά των πυρόπληκτων δανείων. Δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πρέπει όλοι μαζί να ενεργοποιηθούμε για να διευθετηθεί το ζήτημα, προτού έχουμε χειρότερες επιπτώσεις για την τοπική οικονομία΄΄, σχολίασε ο κ. Τηλιγάδης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr