background img
banner
banner

Αυξάνει το μέγεθός της η ΔΕΥΑ

“ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ” Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Συνεδριάζει την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, προκειμένου να εγκρίνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της δημοτικής επιχείρησης για το έτος 2020. Τα βλέμματα όλων βεβαίως είναι στην άρδευση που μεταφέρθηκε από το δήμο στη ΔΕΥΑ, με τις υπηρεσίες εκατέρωθεν να συνεργάζονται προκειμένου να συνταχθεί ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός υπό το νέο καθεστώς.

Προς το παρόν υπάρχει γκρίνια για τις μεγάλες αυξήσεις στο νέο τιμολόγιο, με τη ΔΕΥΑ να χρεώνει 25€ το στρέμμα κατά μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πόσα είναι τα στρέμματα που αρδεύονται. Υπολογίζεται σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, που διαχειριζόταν μέχρι πρότινος την άρδευση, ότι η αρδευόμενη έκταση στην Αιγιάλεια είναι τουλάχιστον 4.000 αγροτεμάχια, ωστόσο παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν καταγράφηκαν μόλις 1614.

Μπορεί και 6 εκ. ευρώ έσοδα

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η άρδευση να είναι ζημιογόνα για το δήμο, αφού ήταν δύσκολο να προβεί στην ορθή τιμολόγηση του ύδατος. Με αυτά τα δεδομένα ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, βλέποντας ότι το δημοτικό ταμείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις ζημίες της άρδευσης, την έστειλε στη ΔΕΥΑ, παίρνοντας τη δύσκολη απόφαση για εξορθολογισμό του τιμολογίου ως πρόεδρος της.

Η δημοτική επιχείρηση είχε πωλήσεις 4.500.000 ευρώ από την ύδρευση το 2018, εκ των οποίων τα 2.900.000 ευρώ από το Αίγιο και τα 1.600.000 ευρώ από την περιφέρεια του δήμου ετησίως. Με το νέο τιμολόγιο που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας για ύδρευση, βυτία, αποχέτευση, αλλά και την άρδευση, η ΔΕΥΑ αυξάνει επιπλέον το μέγεθός της που μπορεί να φτάσει και τα 6εκ ευρώ για το 2020.

Η επιχείρηση διαθέτει ρευστότητα 1,7 εκ ευρώ, δανειακές υποχρεώσεις 2,9 εκ. ευρώ και υποχρεώσεις σε προμηθευτές μόλις περί τα 130.000 ευρώ.
Το στοίχημα βεβαίως για τη δημοτική επιχείρηση εκτός από την άρδευση, είναι η εκτέλεση δύο μεγάλων έργων, για τα οποία έχει λάβει έγκριση χρηματοδότησης, τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης των παραλιακών οικισμών της Αιγιάλειας προϋπολογισμού 31,5 εκ. ευρώ καθώς και το διυλιστήριο του Σελινούντα προϋπολογισμού 19,5 εκ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr