background img
banner
banner

Εμβολιασμός για πρόληψη ενάντια στην εποχική γρίπη

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

Την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τον εμβολιασμό για την πρόληψη της εποχικής γρίπης, επιδιώκει ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, παραθέτοντας στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες. Υπενθυμίζει πως ως το τέλος Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και όσοι φροντίζουν αυτούς.

Συγκεκριμένα:

  1. άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (άσθμα, πνευμονοπάθειες, καρκινοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, νοσογόνο παχυσαρκία).
  2. άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
  3. έγκυες γυναίκες, ανεξαρτήτως τριμήνου κύησης.
  4. εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας
  5. άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά κάτω από 6 μηνών
  6. όσοι φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τι είναι η γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr