background img
banner
banner

Κάτι έχει αλλάξει στην Καθαριότητα…

ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΟΓΚΟΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αν επισκέπτης του περασμένου Ιουλίου βρεθεί σήμερα ξανά στην Αιγιάλεια, αυτό που θα παρατηρήσει εξ αρχής είναι ότι τα σκουπίδια… έφυγαν από τους κάδους. Στην πραγματικότητα, εδώ και δυόμιση μήνες έχουν γίνει πολύ περισσότερα στον τομέα της Καθαριότητας από αυτά που μέχρι στιγμής είναι ορατά. Δύο είναι οι τομείς που έχει στραφεί η αντιδημαρχία Καθαριότητας: Στο να κάνει συνείδηση των πολιτών την ανακύκλωση μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων, αλλά και εφαρμόζοντας τον Κανονισμό Καθαριότητας να κάνει πιο αποτελεσματική την αρμόδια Υπηρεσία προς όφελος του δημότη.

Ίσως πιο ουσιώδες από την ίδια την αποκομιδή των απορριμμάτων να είναι το γεγονός ότι τίθεται σε νέα βάση όλη η διαδικασία για την τήρηση της Καθαριότητας, τομέας με πολλές παθογένειες από παρελθόν. Διότι ακόμη κι όταν η αποκομιδή γινόταν κανονικά, ανέκαθεν υπήρχε πρόβλημα με την εναπόθεση βαρέων αντικειμένων, επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, στρωμάτων κ.λπ. πλάι στους κάδους. Μία πλήρως άναρχη κατάσταση που είχε κοινό παρονομαστή. Την αδιαφορία των πολιτών και την νοοτροπία «αρκεί να φύγει από τον χώρο μου» αλλά και την μη αναμενόμενη αποτελεσματικότητα από την πλευρά των υπηρεσιών λόγω κακού συντονισμού.

Οι ενέργειες της δημοτικής αρχής ως προς την ανακύκλωση είναι λίγο πολύ γνωστές και εντείνονται ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» η καμπάνια συνοδεύοντας και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Πάρκο την εορταστική περίοδο. Δεν είναι όμως γνωστές οι οργανωτικές κινήσεις της αρμόδιας αντιδημαρχίας που εφόσον ολοκληρωθούν και υλοποιηθούν, βάζουν τις βάσεις για καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος όλα τα επόμενα χρόνια.

Ιεράρχηση και αξιοκρατία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αποκομιδή των στρωμάτων, των επίπλων και των ηλεκτρικών συσκευών από τον δρόμο που πλέον θα προχωρά διαφορετικά. Μέχρι τώρα, ο δημότης επικοινωνούσε με το τηλεφωνικό νούμερο 2691025555 και με βάση την δυνατότητα που υπήρχε ως προς την εναπόθεση, περνούσε το συνεργείο καθαριότητας και τα έπαιρνε. Πλέον, στο προσεχές διάστημα (θα ανακοινωθεί η έναρξη και το νέο τηλέφωνο), δημιουργείται μία ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία θα περνά όλο το φάσμα των Υπηρεσιών του δήμου.

Ο δημότης θα παραπέμπεται μέσω τηλεφωνητή στην αρμόδια υπηρεσία (Καθαριότητα, Τεχνική Υπηρεσία κ.ο.κ.), θα δίνει τα στοιχεία και την τοποθεσία του και το αίτημά του θα δρομολογείται προς ικανοποίηση. ΄΄Κάπως έτσι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αποκομιδής των ογκωδών αντικειμένων πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά. Βέβαια η πλατφόρμα δεν θα έχει να κάνει μόνο με απορρίμματα αλλά και με βλάβες και άλλα αιτήματα. Έτσι θα εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, διότι τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται ανά περιοχή και ανάλογα με το είδος τους΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, λέγοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για μία αυτόματη καταγραφή αιτημάτων που θα ιεραρχούνται και θα αντιμετωπίζονται με αξιοκρατία.

Είχαν κάνει το διοικητήριο της Ακράτας… σκουπιδότοπο!

Η ως τώρα αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων από τους δρόμους πάντως, ξέχωρα από το ότι δεν ήταν άμεση και αποτελεσματική πάντα, «έκρυβε» όπως φαίνεται κι άλλες παραμέτρους και είχε κι άλλες προεκτάσεις. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι επωφελούνταν οικονομικά με το να περνούν από τα σημεία που τα είχαν εναποθέσει οι δημότες, να τα παίρνουν και να τα εκποιούν! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιώτη, ο οποίος είχε στήσει… «οχυρό» μέσα σε δημοτικό κτίριο, συγκεντρώνοντας εκεί ογκώδη άχρηστα αντικείμενα που προφανώς εκποιούσε με οικονομικό κέρδος.

Η δραστηριότητα αυτή λάμβανε χώρα στο διοικητήριο της Ακράτας, ένα κτίριο πολλών τετραγωνικών στο πιο κεντρικό σημείο της, το οποίο είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, εν γνώσει προφανώς περισσότερων του ενός! Το γεγονός έγινε γνωστό πριν από λίγο καιρό στους υπεύθυνους της δημοτικής αρχής που ζήτησαν από τον δημότη που το είχε καταλάβει να το εγκαταλείψει και να καθαρίσει εντός δέκα ημερών κάτι που τελικά έγινε, όπως διαπιστώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από αυτοψία. Μάλιστα, πρόκειται να τοποθετηθούν οι πόρτες που λείπουν ώστε να μην ξαναπαραβιαστεί και να γίνουν κι άλλες εργασίες, με σκοπό την αξιοποίηση του κτιρίου και την χρήση του από τον δήμο, όχι βέβαια ως σκουπιδότοπος…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr