background img
banner
banner

Λιγότερες φέτος οι παραγγελίες για επίδομα θέρμανσης

ΜΕΤΡΟΥΝ… ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ…

Μειωμένες σε ποσοστό που ξεπερνά το 10% καταγράφονται οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης, τόσο σε αριθμό όσο και σε όγκο, στο διάστημα από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Η φετινή παρατεταμένη καλοκαιρία αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι προσδοκούν υψηλότερο επίδομα θέρμανσης για το 2020 (κάτι που είναι αμφίβολο αν θα έρθει) έχει συρρικνώσει τις παραγγελίες, με τους πρατηριούχους της περιοχής να μετρούν απώλειες στα εισοδήματά τους.

Η επίσημη έναρξη έγινε στα μέσα Οκτωβρίου και τα περισσότερα πρατήρια της Αιγιάλειας προμηθεύτηκαν ικανοποιητικές ποσότητες ώστε να καλύψουν τις πρώτες παραγγελίες. Μόνο που το διάστημα εκείνο αρκετοί βρίσκονταν ακόμη στις παραλίες… ΄΄Το χαμένο εισόδημα του φθινοπώρου δεν καλύπτεται από την άνοιξη με ενδεχόμενο «τράβηγμα» του χειμώνα πιο μετά, διότι από το Μάρτιο οι ανάγκες είναι μικρότερες, υπάρχει ηλιοφάνεια, μεγαλύτερη ημέρα κ.λπ. Άρα η απώλεια δεν αναπληρώνεται. Το διάστημα αυτό υπάρχει μία αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ικανοποιητική, όμως οι παραγγελίες είναι μικρές΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Βασίλης Σίδερης.

Καθυστέρησε το υπουργείο

Επί το πλείστον, οι παραγγελίες ήρθαν την τελευταία εβδομάδα και προέρχονται από νοικοκυριά που δεν είχαν προμηθευτεί πέρυσι. Εκείνο ωστόσο που επισημαίνουν οι βενζινοπώλες είναι το γεγονός ότι και το υπουργείο έχει καθυστερήσει να δώσει διευκρινήσεις για το επίδομα θέρμανσης το οποίο φέτος είναι πολύ χαμηλό και δεν αποτελεί σημαντικό βοήθημα για νοικοκυριά με χαμηλές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο κ. Σίδερης πέρυσι υπήρχαν νοικοκυριά που έλαβαν επίδομα το υψηλότερο 230 ευρώ ενώ φέτος κυμαίνεται στα 110 με 130 ευρώ για την πλειονότητα των δικαιούχων καταναλωτών.

Εκείνο που επισήμανε είναι πως ενώ πολλοί αναμένουν το νέο ΦΕΚ για το 2020 για το επίδομα, ευελπιστώντας ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα ώστε να κάνουν την παραγγελία τους, είναι πολύ πιθανό για το νέο έτος να μην δοθεί καθόλου επίδομα. Αντιθέτως, πρέπει να σπεύσουν ως τις 20 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που επιθυμούν να επωφεληθούν από το τρέχον του 2019.
Σε ό,τι αφορά την τιμή είναι σταθερή και κυμαίνεται στην περιοχή από 1,05 έως 1,08 το λίτρο, με τους πρατηριούχους να επισημαίνουν ωστόσο ότι το κέρδος τους είναι πενιχρό και πως θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στο 1,10 για να έχουν κέρδος.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται πάντως για το πετρέλαιο θέρμανσης, η χώρα κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες από τις οποίες εξαρτώνται και τα χρήματα που δικαιούνται οι πολίτες. Στην Γ ζώνη εντάσσεται η Αχαΐα.

Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

Χορηγείται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους

1. Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας, για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου 2019 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2019 μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου, μέχρι και 20 Δεκεμβρίου 2019.

2. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr