background img
banner
banner

Λύση για την Αιγιάλεια πριν λήξει η σύμβαση με την Κοζάνη

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας στα Λουσικά, υπό την προεδρία του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, ο οποίος ζήτησε την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι Αναγκαστικοί Σύνδεσμοι σε κάθε δήμο, προκειμένου το επόμενο διάστημα να περάσουν στον ΦΟΔΣΑ όπως ορίζει ο νόμος του Κλεισθένη.

Η αρχή θα γίνει από το δήμο Πατρέων, που έδειξε μεγαλύτερη ετοιμότητα για το θέμα, με τον αντιδήμαρχο Πατρέων Χρήστο Κορδά να τονίζει ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει από τα συμβούλια των υφιστάμενων Συνδέσμων που θα καταργηθούν μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης.

Διαφορετική άποψη είχαν ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι οποίοι επέμειναν πως από τη στιγμή που συστάθηκε ο ΦΟΔΣΑ δεν είναι απαραίτητη η συμβολή των Αναγκαστικών Συνδέσμων.

Όμως στην Αιγιάλεια, υπάρχουν δύο τέτοιοι Σύνδεσμοι, ο 3ος που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Παπανικολούς και έχει να συνεδριάσει κάποια χρόνια και ο 4ος που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Αιγείρας και συνεδρίαζε όσο υπήρχε το πρόβλημα με τις αντιδράσεις των κατοίκων της Αιγείρας.

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης

Εκ τότε τα Συμβούλια δεν άλλαξαν παρά τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ, ακόμα και όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή. Τώρα, η δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου, μένει να εξετάσει αν θα χρειαστεί να εκλεγούν νέα συμβούλια στους Αναγκαστικούς Συνδέσμους της 3ης και 4ης Διαχειριστικής Ενότητας του νομού, ή αν η λειτουργία του ενιαίου Φορέα καταργεί τη δικαιοδοσία τους.
Πάντως, από τις 18 Σεπτεμβρίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καλούσε με έγγραφό της τους δήμους της Αχαΐας, αλλά και τους Αναγκαστικούς Συνδέσμους Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, να ορίσουν μέλη για την Επιτροπή Καταγραφής ακίνητης και κινητής περιουσίας των συγχωνευθέντων Συνδέσμων υπό το νέο Φορέα.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει πως: “Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 45555/2018 απαιτείται ο ορισμός ενός εκπροσώπου του νέου ΦΟΔΣΑ με το νόμιμο αναπληρωτή του.
Ως εκ τούτου παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στον ορισμό των εν λόγω εκπροσώπων, καθώς και να μας επικαιροποιήσετε τα στοιχεία των εκπροσώπων των συγχωνευόμενων Αναγκαστικών Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης,, 2ης, 3ης και 4ης Διαχειριστικής Ενότητας νομού Αχαΐας, λόγων ενδεχόμενων αλλαγών που έχουν προκύψει μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 και την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών.”

Η αλήθεια είναι ότι η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει αφού έχουν περάσει δύο χρόνια από τη σύσταση του νέου Φορέα, που πετάει το μπαλάκι της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ένα 12μελές συμβούλιο, με το δήμο Αιγιάλειας να έχει τρεις εκπροσώπους σε αυτό.

Το δήμαρχο Αιγιάλειας, Δημήτρη Καλογερόπουλο, την επικεφαλής της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” και αντιδήμαρχο Έργων Βάσω Ψυχράμη και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου, Νίκο Καραΐσκο.

Το υπουργείο βάζει “πλάτη” για τα σκουπίδια της Αιγιάλειας

Ωστόσο, στο συμβούλιο της Τετάρτης έγινε φανερό, ότι υπάρχει σύμπνοια προκειμένου να δοθούν λύσεις στο μείζον πρόβλημα που “καίει” ολόκληρη την Αχαΐα. Για συνολική λύση με τα σκουπίδια της Αχαΐας, ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηδάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Ιερώνυμου, το περασμένο Σάββατο.
Συγκεκριμένα, προσπάθησε να πείσει τόσο το δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο όσο και τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για το εργοστάσιο στο νομό και ίσως είναι προτιμότερο να ενισχύσουν το εργοστάσιο στην Ηλεία που βρίσκεται προ της κατασκευής του.

Ο υπουργός επέμεινε ότι έχουν μέλλον οι μεγάλες μονάδες, με τον περιφερειάρχη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στην Αιτωλοακαρνανία να γίνουν δύο εργοστάσια, εφόσον το επιτρέπει ο νόμος. Για την Αχαΐα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, είπε ότι περιμένει να συμφωνήσουν οι δήμαρχοι για το μέρος που θα κατασκευαστεί η μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Η συμβουλή του υπουργού δε φάνηκε να συγκινεί τους αιρετούς της περιοχής, ωστόσο ο Κώστας Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, προκειμένου ο δήμος Αιγιάλειας να μην αντιμετωπίσει στο μέλλον πάλι πρόβλημα με τη συσσώρευση των απορριμμάτων στους δρόμους.

Ήδη ο Δημήτρης Καλογερόπουλο, έχει στείλει αιτήματα σε όλους τους ΧΥΤΑ της Δυτικής και της Στερεάς Ελλάδας προκειμένου μόλις ολοκληρωθεί η σύμβαση με την Κοζάνη να έχει βρεθεί χώρος εναπόθεσης με φθηνότερα μεταφορικά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr