background img
banner
banner

«Οι Δρόμοι της Σαλάμ»

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΗΔΥΦΩΝΟ το νέο βιβλίο της Ακρατινής συγγραφέα Αναστασίας Ευσταθίου, «Οι Δρόμοι της Σαλάμ». Ζεστό, τρυφερό, βαθιά ανθρώπινο κι επίκαιρο όσο ποτέ. Μια ιστορία για τους πρόσφυγες, για την αλληλεγγύη, για την ανθρωπιά…

Η πλοκή εκτυλίσσεται σε έναν καταυλισμό προσφύγων σε ένα νησί του Αιγαίου. Στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση η γάτα Σαλάμ, η οποία αφηγείται τη ζωή στη Συρία, τη μεγάλη φυγή, τους κινδύνους, τη διάσωσή τους από το λιμενικό και την εγκατάστασή τους στον καταυλισμό.

Παράλληλα μέσα από τα μάτια της γάτας πρόσφυγα, που επέζησε από τον καταστροφικό πόλεμο, αναδεικνύονται οι φιλίες μεταξύ των παιδιών, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αλληλεγγύη των κατοίκων του νησιού, η δύναμη των κατατρεγμένων ανθρώπων.

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, καθώς πολλοί πρόσφυγες παίρνουν μαζί τους στο μεγάλο ταξίδι της φυγής το κατοικίδιό τους. Αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια μια γάτα, μεταφερόμαστε στον δικό της κόσμο με τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στον άνθρωπο και στα ζώα. Ένα από τα μηνύματα του βιβλίου είναι η ψυχική ανθεκτικότητα σε οποιεσδήποτε συνθήκες διαβίωσης και ιδιαίτερα σε βίαια περιβάλλοντα σαν αυτό του πολέμου.

Προτείνεται για παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου, κυρίως, όμως των μεσαίων τάξεων (ηλικία αναγνωστών 8-12).

Οι ήρωές του, η Σαλάμ, η Μπαραά, η Αμάρ, τα παιδιά του χωριού ξαναχτυπούν την πόρτα του αναγνωστικού κοινού με όπλα την αγάπη, τη θέληση, τον συνεχή αγώνα. Ένα ακόμα παραμύθι από τις εκδόσεις Ηδύφωνο σε επιμέλεια Μαρίας Παναγιωτακοπούλου. Στη μαγική εικονογράφηση η Έλενα Λεώνη (Έλενα Παπαδημητρίου).

Το παραμύθι απέσπασε τον 1ο Έπαινο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος και Παραμυθιού το 2018 από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ». Αναζητήστε το στα βιβλιοπωλεία ή ηλεκτρονικά στο site των εκδόσεων


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr