background img
banner
banner

Παρουσίαση ενός έργου ωφέλιμου για πολίτες και περιβάλλον!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ – Η ΔΕΥΑΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ

Ένα έργο με πολλαπλά οφέλη για τον δήμο, τους δημότες και το περιβάλλον, το οποίο ισχυροποιεί περαιτέρω τον ρόλο της ΔΕΥΑΑ καθιστώντας την πρότυπο σε όλη τη χώρα, παρουσιάστηκε και επίσημα την Παρασκευή το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης.

Πρόκειται για το σύστημα τηλελέγχου-τηλεχειρισμού και ανίχνευσης αφανών διαρροών του υπάρχοντος εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου υδροδότησης στα όρια της πόλης του Αιγίου, το οποίο είναι καινοτόμο και άκρως αποδοτικό.

Η παρουσίαση έγινε παρόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, μιας και το έργο προϋπολογισμού 1,188 εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και είναι το πρώτο του είδους του που τίθεται σε λειτουργία στην Περιφέρεια.

Ο δήμος υιοθετεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων πως στη σύγχρονη εποχή δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο αυτός της ολιστικής προσπάθειας σε όλα τα μέτωπα, για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του Δήμου, με παράδειγμα την ολοκλήρωση του έργου που παρουσιάστηκε. «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Η «πράσινη» ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα, είναι η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για τον τόπο». Και συνεχίζοντας, ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε: «Η εξοικονόμηση πόρων, οικονομικών αλλά και φυσικών και ανθρώπινων, τίθεται στο κέντρο της πολιτικής μας για τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε ένα δήμο καθαρό, υγιεινό και ελκυστικό σε όλη του την έκταση, θέλουμε άνετους δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα, υπηρεσίες που να λειτουργούν άψογα και φθηνό νερό, όλα αυτά με το βέλτιστο κόστος μιας και ο πολίτης πονάει και για το ένα ευρώ που πληρώνει. Η πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια, έχει δείξει πως τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια αλλά μόνο με τη συνεργασία των συμπολιτών».

Τα χρήματα του ΕΣΠΑ…  έπιασαν τόπο

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού συνεχάρη τους συντελεστές του έργου, τόνισε πως με έργα σαν και αυτό, πραγματικά αισθάνεται κανείς πως τα χρήματα του ΕΣΠΑ και του Περιφερειακού προγράμματος πιάνουν τόπο μιας και αντιμετωπίζουν προβλήματα με σύγχρονη αντίληψη και νοοτροπία, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα και πολύτιμους φυσικούς πόρους. «Με δυο λόγια, είναι έργα σύγχρονα και ταυτόχρονα αναπτυξιακά. Γιατί, αναπτυξιακά δεν είναι μόνο τα έργα που ενισχύουν την παραγωγή και τον πλούτο σε μία περιοχή, αλλά και τα έργα που μας γλιτώνουν από κόπους και σπατάλες. Σπατάλες σε ευρώ, αλλά και σε νερό, που είναι το πολυτιμότερο μάλλον των φυσικών αγαθών», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

Τεράστια αποδοτικότητα

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Παναγιώτης Νικολόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στην κατασκευή του έργου, στη σπουδαία σημασία του και στα αποτελέσματα που έχουν ήδη καταγραφεί τους πρώτους 3 μήνες λειτουργίας του. Όπως έκανε γνωστό, ήδη έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 αφανείς διαρροές, μικρής αλλά και μεγαλύτερης έκτασης, που αντιμετωπίστηκαν με μεγάλο όφελος για τους δημότες, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό αγαθό του νερού.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο αντικειμενικός σκοπός του έργου είναι η συλλογή δεδομένων, όπως η τιμή της παροχής σε σωλήνες, η τιμή της στάθμης σε δεξαμενές, αντλιοστάσια κ.λπ., η τιμή της πίεσης σε αγωγούς μεταφοράς του νερού, από τα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές και η μεταβίβασή τους με σύστημα τηλεπικοινωνίας ή ραδιοεπικοινωνίας σε κεντρικό σταθμό ελέγχου που βρίσκεται στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τελικός στόχος του έργου είναι η εξοικονόμηση 1.050.000 κυβικών μέτρων/έτος νερού, ώστε να γίνει αποδοτικότερη η χρήση των υδάτινων πόρων, αφού θα προστατευθούν τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων και θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού προς τους καταναλωτές, όπως τόνισε ο κ. Νικολόπουλος.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ενώ ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής της Πάτρας, χημικός μηχανικός κ. Βαγενάς μίλησε για το δίκτυο αποχέτευσης και τον σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό παρουσιάζοντας εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό.

Το «παρών» στην παρουσίαση έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι Ήλιδας κ. Λυμπέρης και Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Στάθης, μέλη των διοικήσεων των ΔΕΥΑ Αγρινίου, Ξυλοκάστρου, Μεσολογγίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Ακολούθησε μία μικρή ξενάγηση του Περιφερειάρχη στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr