background img
banner
banner

Έφυγαν 35 δασεργάτες από το Δασαρχείο Αιγίου

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΗΚΕ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επί… ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται 35 δασεργάτες του Δασαρχείου Αιγίου αφού για τους περισσότερους οι συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει μέσω του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, έληξε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι και οι ίδιοι θα περάσουν στην ανεργία αλλά και η τοπική Υπηρεσία θα στερηθεί τις πολύτιμες υπηρεσίες τους… Το υπουργείο Εργασίας από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδίασαν και υλοποίησαν, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, «Πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα για την αντιπυρική προστασία των δασών» της χώρας.

Η ενεργοποίηση του παραπάνω προγράμματος κρίθηκε απολύτως αναγκαία, αφενός μεν για την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των αποδεκατισμένων δασικών υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία και αφετέρου για την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο με στόχο την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ωστόσο μετά από 16 μήνες, αποφάσισε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να μην ανανεώσει τις συμβάσεις και να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Οι… αφανείς ήρωες

Οι 35 δασεργάτες της περιοχής, κατά κοινή ομολογία, αποτελούν τους αφανείς «ήρωες» που κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουν εντελώς την εικόνα των δασών και των δασικών περιοχών της Αιγιάλειας, καθαρίζοντας δρόμους, κάνοντας διανοίξεις για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα κατά την αντιπυρική περίοδο και προχωρώντας σε παρεμβάσεις που είχαν γίνει την τελευταία φορά πριν από 25 χρόνια (όταν ακόμη η δασοπυρόσβεση ήταν αρμοδιότητα του Δασαρχείου και όχι της Πυροσβεστικής)!

Όπως μετέφεραν στo protionline.gr ορισμένοι από αυτούς, ΄΄προτιθέμεθα να καταθέσουμε από Δευτέρα ασφαλιστικά μέτρα, συντασσόμενοι με τους δασεργάτες από όλη τη χώρα, διεκδικώντας ανανέωση των συμβάσεών μας. Έχουμε προσφέρει τα μέγιστα εδώ και 16 μήνες και αυτό αναγνωρίζεται από όλους, πλην της κυβέρνησης που δεν δείχνει διατεθειμένη να ανανεώσει τις συμβάσεις μας΄΄.

Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως άλλωστε και στα αντίστοιχα «κοινωφελή» προγράμματα, που τείνουν να γίνουν «κανονικότητα» στις νέες μορφές εργασίας στο Δημόσιο, αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, με ελάχιστα δικαιώματα. Βαφτίζουν έτσι τη δουλειά τους «απασχόληση» και τους ίδιους «ωφελούμενους». Μάλιστα, κλήθηκαν να προσφέρουν όντας κακοπληρωμένοι, με μισθούς πείνας και με ελλιπή και όχι πάντα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (π.χ. ΜΑΠ για χειριστές αλυσοπρίονων).

Ζητούν δωδεκάμηνη παράταση

Σε όλη την Ελλάδα συνολικά ξεκίνησαν 5.066 άτομα και έχουν μείνει 4.500. Κάποιοι ασθένησαν, κάποιοι βρήκαν άλλες ευκαιρίες εργασίας. Οι εναπομείναντες όμως δηλώνουν… όμηροι, «παιχνιδάκι» στα «παιχνίδια» ποσοστών ανεργίας. Όπως επισημαίνουν, ΄΄στη χώρα μας η πυροπροστασία αντιμετωπίζεται εντελώς επιπόλαια. Αν φύγουμε εμείς και μέχρι να έρθουν οι όποιοι άλλοι θα χαθεί η συντήρηση της δουλειάς μας, άρα η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα τον τελευταίο χρόνο. Είναι χαμένος χρόνος και χαμένο χρήμα. Κι εμείς, αν δεν μας κρατήσουν, θα βγούμε ταμείο ανεργίας άρα θα πληρωνόμαστε χωρίς να προσφέρουμε΄΄.

Αυτό που διεκδικούν οι δασεργάτες είναι δωδεκάμηνη παράταση των συμβάσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr