background img
banner
banner

Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος! | ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ

Μεγάλη και σημαντική ήταν η σημερινή μέρα (Σάββατο 23 Νοεμβρίου) για την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Η ανάρρηση του νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου στον Επισκοπικό Θρόνο, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και αισιοδοξίας, με εκατοντάδες Αιγιαλείς να ξεχύνονται στους δρόμους και να κατακλύζουν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, φωνάζοντας «άξιος»!

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης μαζί με τον Δήμαρχο Αιγιάλειας, Δημήτρη Καλογερόπουλο υποδέχτηκαν τον νέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στα όρια της Μητροπολιτικής Περιφερείας επί της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος της Ακράτας.

Τον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έφτασε συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, υποδέχθηκε κλήρος και λαός στην πλατεία Αγίας Λαύρας. Εκεί ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος καλωσόρισε τον νέο Ποιμενάρχη και του παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο. Ακολούθησε η προσφώνηση του Δημάρχου Αιγιαλείας σε εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας. Μάλιστα, ο κ. Καλογερόπουλος του παρέδωσε ως δώρο έναν σταυρό ευλογίας για να ακολουθήσει η αντιφώνηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Στην προσφώνησή του, ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στον νέο Μητροπολίτη μιλώντας για έναν εξαίρετο κληρικό με κύρος και πνευματική καλλιέργεια, γέννημα-θρέμμα του Αιγίου και καταξιωμένο ηγούμενο της ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου. «Η σχεδόν ομόφωνη εκλογή σας από την Ιερά Σύνοδο καταδεικνύει την αξία της προσωπικότητάς σας και τα χαρίσματα που σας διακρίνουν. Είμαι βέβαιος πως οι πιστοί που σήμερα έχουν κατακλύσει την πλατεία Αγίας Λαύρας και τους δρόμους της πόλης, βλέπουν στο πρόσωπό σας τον Καλό Ποιμένα και σας καλοδέχονται στον τόπο σας, την ιδιαίτερη πατρίδα σας, ως Αρχιερέα και Επίσκοπο με εκτίμηση και αγάπη. Παρακαλούμε να σταθείτε κοντά στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στους δυσχερείς καιρούς που ζούμε και κυρίως κοντά στους νέους μας. Είμαστε έτοιμοι να συμπορευτούμε μαζί σας, να βοηθήσουμε αλλά και να εμπνευστούμε από το σπάνιο ήθος σας. Ευχόμαστε η εδώ ποιμαντορία σας να είναι πολυχρόνιος και καλλίκαρπος, ώστε να χαράξετε τη δική σας ελπιδοφόρα πορεία και να γράψετε λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αιγιαλείας.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε πομπή συνοδεία περισσότερων των πενήντα Μητροπολιτών, δεκάδων ιερέων, σχολικών αγημάτων, της Φιλαρμονικής και του Χορευτικού Ομίλου, με κατάληξη τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή Ενθρονίσεως. πλήθος πιστών υποδέχθηκαν αναφωνώντας το ΑΞΙΟΣ τον νέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων Ιερώνυμο και ακολούθως ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος ανέγνωσε την απόφαση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη.

Ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων τόνισε: “Η καρδία μας πλημμυρίζει από ευγνωμοσύνη προς την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία σας επέλεξε και σας έφερε κοντά μας ως ποιμένα των ψυχών και των σωμάτων. Επιθυμώ να σας τονίσω ότι από σήμερα είστε ο απόλυτος μονάρχης, ο εξουσιαστής και αυθέντης της εκκλησιαστικής ταύτης επαρχίας εις τύπον και τόπον Χριστού και ουδεμία εξάρτηση έχετε εξ εμού”.

Ακολούθησαν οι ευχές εκ μέρους όλων των ιερέων από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκη, για να παραδώσει στον νέο Ιεράρχη ως δώρο από τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, έναν σταυρό ευλογίας.

Παρών ήταν εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας που διατηρεί με τον κ. Ιερώνυμο από παλιά όταν ακόμη ο ίδιος ήταν Ευρωβουλευτής και ο νέος Μητροπολίτης διένυε τα πρώτα βήματα ιεροσύνης.

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης προσφώνησε το νέο Μητροπολίτη αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σας υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ, στο Αίγιο, με το σεβασμό και την αγάπη που αρμόζει σε έναν καταξιωμένο Κληρικό που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην πνευματική και ηθική διακονία της περιοχής και έχει ήδη αγαπηθεί για το έργο και το χαρακτήρα του, προτού ακόμα εκλεχθεί και χειροτονηθεί Μητροπολίτης» και συνεχίζοντας εξέφρασε την πρόθεση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι υποστηρικτής στο έργο του νέου Μητροπολίτη. Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης, τόνισε: «Θέλω να γνωρίζετε λοιπόν, ότι στο πρόσωπο το δικό μου αλλά και των συνεργατών μου, θα βρείτε πιστούς και άκαμπτους συμμάχους, που δεν θα φεισθούν κόπων προκειμένου να στηρίξουν το πολυσήμαντο έργο σας, επιζητώντας παράλληλα διαρκώς τις προτροπές και τις πατρικές συμβουλές σας». Τέλος, προσέφερε στον Μητροπολίτη ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Έρχομαι κοντά σας, αδελφοί τίμιοι, «ου καθ’ υπεροχήν λόγου ή σοφίας», ουχί αυτόκλητος αλλά θεόκλητος και σφόδρα επιποθών να καταστώ και δημόκλητος, αλλ’ εν συνοχή καρδίας και συστολή πνεύματος διαπορών δι’ όσα σήμερον, ένδοξα τε και θαυμάσια, τελεσιουργούνται στο ταπεινόν μου πρόσωπον και δοξολογών το υπερύμνητον όνομα του Τρισαγίου Θεού. Από του ύψους του Επισκοπικού μου θρόνου, που ομοιάζει δι’ εμέ περισσότερον με ικρίωμα Σταυρού και ουδόλως με θρόνον εξουσίας και ανέσεων, σας αγκαλιάζω όλους νοερώς και αδελφοποθήτως”.

Σε άλλο σημείο ο νέος Μητροπολίτης πρόσθεσε: “Μετά βαθείας συγκινήσεως ατενίζω προς το σεπτόν και τετιμημένον πρόσωπον του γεραρού γέροντος, ευεργέτου και διδασκάλου μου, πολιού Μητροπολίτου Αμβροσίου, του άχρι της παρούσης στιγμής Τοποτηρητού της ιεράς αυτής ολκάδος. Πανσεβάσμιε γέροντα, έως τέλους θα αγωνισθώ να είμαι για Σας υιός ολοπρόθυμος και ευγνώμων. Ευχηθείτε για μένα”.

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε: “Θα αγωνισθώ ώστε όλοι σας να βρείτε στο ταπεινό μου πρόσωπο, Επίσκοπο και Πατέρα που καταλαβαίνει τις ανάγκες σας, αισθάνεται τους σταυρούς που φέρετε στους ώμους σας, που έρχεται όχι ως εξουσιαστής αλλά ως διάκονος Ιησού Χριστού, «τύπος γινόμενος των πιστών εν έργω, εν λόγω, εν αναστροφή».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr