background img
banner
banner

Ένα αξιόλογο πνευματικό πόνημα… | ΦΩΤΟ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τα αποτελέσματα μιας εμπεριστατωμένης έρευνας για τους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας που συνδέονται και με την περιοχή, αποτυπώνονται στο Ημερολόγιο για το έτος 2020 που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων περιοχής Αιγιάλειας και Καλαβρύτων και παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος το βράδυ της Κυριακής. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου παρουσιάστηκε το πνευματικό πόνημα του Συνδέσμου καθώς και ενδιαφέροντα για το θέμα στοιχεία, σε μία εκδήλωση που διανθίστηκε από ευχάριστο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανάλογο του θέματος.

Είναι γνωστή άλλωστε η επιτυχημένη δράση του Συνδέσμου σε ό,τι αφορά τα θεματικά ημερολόγια που κάθε χρόνο παρουσιάζει, τα οποία αξίζει να κοσμούν κάθε βιβλιοθήκη, αφού είναι συλλεκτικά, τόσο για την θεματολογία όσο και για την αισθητική τους. Πόσο μάλλον το φετινό που προέκυψε από την καταγραφή από ζωντανές μνήμες κατά την επίσκεψη των μελών του Συνδέσμου στην Κάτω Ιταλία πριν κάποια χρόνια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ταραντέλα, μία χαριτωμένη χορογραφία από τη σχολή χορού «Bella’s» και το τραγούδι «Άντρα μου πάει», ενώ ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του προέδρου του Συνδέσμου Γιώργου Γεωργόπουλου και της συμβούλου του δημάρχου Αιγιαλείας Μαρίας Γιδά. Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε η Χριστίνα Πετροπούλου κοινωνική ανθρωπολόγος στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, με θέμα «Τα ελληνικά της Καλαβρίας (γκρέκο/γκρεκάνικα) χθες και σήμερα: μία ανθρωπολογική προσέγγιση». Μέσα από τα στοιχεία που παρέθεσε αποδείχθηκε έμπρακτα η αγάπη των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας για τον ελληνισμό, τις παραδόσεις και τη γλώσσα των μακρινών προγόνων τους.

Τα γκρεκάνικα ακούστηκαν στην αίθουσα…

Ακολούθησε η προβολή βίντεο με τον Salvatore Tommasi και η παρουσίαση βίντεο με ηχητική καταγραφή γκρεκάνικων. Την παρουσίαση του ημερολογίου πραγματοποίησε η πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχοντούλα Ρέλλα –Παπασημακοπούλου. ΄΄Στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας συνειδητοποιεί κανείς το ιστορικό βάθος του ελληνισμού και τη διαχρονική πολιτισμική του λάμψη. Η ελληνικότητα είναι ακόμα ζωντανή μέσα από την στερεή συνείδηση των κατοίκων για την ελληνική καταγωγή τους και την προσπάθεια για τη διατήρηση των γκεκάνικων της τοπικής διαλέκτου΄΄, επισήμανε η κ. Ρέλλα μιλώντας για το θαύμα της επιβίωσης της ελληνικής γλώσσας μέσα στους αιώνες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαέστροι των Φιλαρμονικών Αιγείρας Δημήτρης Μίχαλος και Ακράτας Χρήστος Ασημακόπουλος. Η μουσική παράσταση από το συγκρότημα Encardia κατενθουσίασε το κοινό.
Συντελεστές

Επιμέλεια και επιλογή κειμένων ημερολογίου: Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων. Επιλογή εικόνων και επιμέλεια διαφανειών: Κατερίνα Μαρινοπούλου. Μουσική – καλλιτεχνική επιμέλεια: Συγκρότημα Encardia, Χρήστος Ασημακόπουλος, Δημήτρης Μίχαλος, Σπύρος Ασημακόπουλος και Παναγιώτης Στούρας. Επιμέλεια χορογραφίας: Σχολή χορού Bella’s.

Το φιλολογικό ημερολόγιο αποτελεί καρπό μίας κοπιώδους προσπάθειας των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Διατίθεται στην τιμή των 5€ από τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr