background img
banner
banner

Αγωνία δήμου και φορέων για το μέλλον της Δ.Ο.Υ. Αιγίου

ΘΑ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ ΕΝΩ ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΓΕΝΑΡΗ

Συσπειρώνονται δήμος και φορείς ενάντια στο ενδεχόμενο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Αιγίου (Αιγίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας), διεκδικώντας ενίσχυση της Υπηρεσίας με προσωπικό. Χθες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος, εξουσιοδότησαν τον κ. Καλογερόπουλο να ασκήσει πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «λουκέτου». Μάλιστα, προγραμματίστηκε να συγκληθεί νέα σύσκεψη με την συμμετοχή των βουλευτών Αχαΐας.

Το «παρών» στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα, εκτός του δημάρχου, έδωσαν η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη, η παράταξη της οποίας ανέδειξε το θέμα, κρούοντας ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο κλείσιμο, ο γεν. γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος, ενώ συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Μπέσκος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κατερίνα Υφαντή, η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων & Λογιστών/Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αιγιαλείας & Καλαβρύτων Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαίρη Χρονοπούλου, ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελ/σου και Ν.Δ. Ελλάδας και αντιπρόσωπος ΕΣΕΕ Σωκράτης Μαυρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, από το Σύλλογο Εστίασης ο Γιάννης Κοσιέρης, από το Σύλλογο Ξενοδόχων Αχαΐας ο Χρήστος Κανελλής κ.ά.

Δεν προβλέπεται ενίσχυση…

Ο κ. Καλογερόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Αιγίου, ωστόσο ως δήμος οφείλουμε – όπως είπε – να προλάβουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τόνισε πάντως πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διατήρηση της Δ.Ο.Υ. φαίνεται ως πολύ δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι αποδυναμώνεται συνεχώς ενώ δεν προβλέπεται η ενίσχυσή της με προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, ότι προβλέπονται 15 προσλήψεις για τις Δ.Ο.Υ. του νομού, εκ των οποίων μόλις μία για την Αιγιάλεια, χωρίς ωστόσο και αυτή να είναι βέβαιη, αφού με τον νόμο της κινητικότητας κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…
Για το θέμα ενημέρωσε αργότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγιάλειας” Αγγελική Κουρή, στην οποία απάντησε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Μεγάλος όγκος φορολογικών υποθέσεων δεν γίνεται ηλεκτρονικά

Όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ανάγκη διατήρησης της Δ.Ο.Υ. Αιγίου καθώς η ενδεχόμενη παύση λειτουργίας και η μετακίνηση των φορολογούμενων στην Πάτρα για να εξυπηρετηθούν θα απαιτεί χρόνο και βέβαια οικονομική επιβάρυνση. Η αγωνία των παριστάμενων ήταν διάχυτη καθώς, όπως τονίστηκε, παρόλο που πολλά γίνονται ηλεκτρονικά, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλος όγκος φορολογικών υποθέσεων για τις οποίες πρέπει ο πολίτης να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. Για παράδειγμα αποδοχές κληρονομιάς, χειρόγραφες δηλώσεις εισοδήματος θανόντων ή αναδρομικών, κατάθεση πινακίδων, ενάρξεις, μεταβολές και διακοπές εργασιών επαγγελματιών, υποθέσεις μητρώου, δηλώσεις χαρτοσήμων, βεβαιώσεις και επιστροφές φόρων, επιστροφή ΦΠΑ αγροτών. Στα… επιχειρήματα για την διατήρηση της Υπηρεσίας συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι η Δ.Ο.Υ. εξυπηρετεί γύρω στους 50.000 φορολογούμενους.

Σύσκεψη με τους βουλευτές με την συμμετοχή δήμου, φορέων και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

Οι παριστάμενοι εξουσιοδότησαν τον δήμαρχο να ασκήσει πιέσεις για το θέμα με αποδέκτη την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που διαχειρίζεται τις Δ.Ο.Υ., ενώ αποφασίστηκε να συγκληθεί κι άλλη σύσκεψη με την συμμετοχή, αυτή τη φορά και των βουλευτών του νομού, οι οποίοι ήδη είναι ενήμεροι για το θέμα από την παράταξη της κ. Ψυχράμη μέσω επιστολής.
Στη σύσκεψη πάντως επικράτησε γενικότερα προβληματισμός για την υποβάθμιση κι άλλων υπηρεσιών όπως αυτών που παρέχει το Νοσοκομείο Αιγίου που έχει αποδυναμωθεί σε καίριες θέσεις τμημάτων λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Επιστολή του Επιμελητηρίου στον Χρήστο Σταϊκούρα

Εν τω μεταξύ, μετά την επικοινωνία του α΄ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας – επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ. Αρίστου Τηλιγάδη με τον δήμαρχο, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το Επιμελητήριο Αχαΐας μεταφέρει την αγωνία των επιχειρήσεων – μελών του της περιοχής της Αιγιάλειας και ζητά την παρέμβασή του ώστε να αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Δ.Ο.Υ. Αιγίου στην οποία είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κλεισίματος.

Όπως τονίζει, ΄΄με δεδομένο ότι προ πολλού είχαν κλείσει οι Δ.Ο.Υ. Ακράτας και Καλαβρύτων, οι δυσκολίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων συνολικά δεκάδων χιλιάδων φορολογουμένων είναι πολλές και αν οδηγηθεί και η Δ.Ο.Υ. Αιγίου σε τερματισμό λειτουργίας τότε θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα΄΄.

Τέλος, παρακαλεί τον υπουργό για την μέριμνά του ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας που ακολούθησε της σύσκεψης, εκεί όπου εξεδόθη ψήφισμα, πάνω στη γραμμή που χάραξε νωρίτερα το συμβούλιο της Κοινότητας Αιγίου, με ομόφωνη απόφασή του.

Ήταν η επικεφαλής της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” Βασιλική Ψυχράμη, που ζήτησε να υπάρχει διαπαραταξιακή εκπροσώπηση στη διεκδίκηση του θέματος, με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο να ζητά από όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, να συμμετέχουν στη σύσκεψη με τους βουλευτές.

Από το χθεσινό συμβούλιο έλειπε ο επικεφαλής της παράταξης “ΜΠΡΟΣΤΑ” Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Το ψήφισμα που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο

Η ΔΟΥ Αιγίου, εξυπηρετεί μια μεγάλη εδαφική περιφέρεια, τόσο τον Δήμο Αιγιαλείας όσο και τον δήμο Καλαβρύτων, συνολικού πληθυσμού άνω των εβδομήντα χιλιάδων κατοίκων, που αυξάνεται σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και επικείμενο κλείσιμό της θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία λόγω μετακίνησης τόσο των ιδιωτών όσο και των επαγγελματικών με πολλές χαμένες εργατοώρες και επιπλέον έξοδα.

Η σημερινή στελέχωση των υπηρεσιών της μετά τις αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού της έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί οριακά και σε πολλές περιπτώσεις με προσωπικό λιγότερο από ότι απαιτείται για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Αυτό δημιουργεί επιπλέον κίνδυνο, καθώς με επόμενες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις δε θα μπορούν πλέον οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν στο σκοπό και τη λειτουργία τους και νομοτελειακά θα έρθει το κλείσιμο της ΔΟΥ Αιγίου.

Για τους ανωτέρω λόγους που αναφέρουμε ζητούμε τόσο τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΟΥ Αιγίου όσο και την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών της με προσωπικό κάτι που θα δημιουργήσει συνθήκες μελλοντικής λειτουργίας της.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr