background img
banner
banner

ΑΛΕΞΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Προτιμώ να μιλούν τα έργα μου»

ΈΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΙΔΕΕΣ, ΕΝΑΣ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Για πολλούς έχει ταυτίσει το όνομά του με το ¨Πάρκο των Χριστουγέννων¨ στο Αίγιο, τις εικαστικές δημιουργίες του οποίου επιμελείται ο ίδιος. Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Ασημακόπουλος είναι ένας ευφάνταστος και ταλαντούχος καλλιτέχνης με πολλά και θαυμαστά δείγματα γραφής.

Φέτος για ακόμα μία χρονιά, συνέθεσε δημιουργικά το ¨Πάρκο των Χριστουγέννων¨, καθώς η δημοτική αρχή και οι άνθρωποί της υπολογίζουν και επικροτούν το έργο του για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Αυτές τις ημέρες και ως τις 6 Ιανουαρίου 2020 που το πάρκο θα είναι ανοιχτό, όλοι μπορούν να επισκεφθούν το χώρο και μαζί με τα φωτάκια, τους στολισμούς και τα… υπόλοιπα γιορτινά στοιχεία, να δουν και να εκτιμήσουν τις χειροποίητες δημιουργίες του.

Ο Αλέξης Ασημακόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο τον Μάρτιο του 1974. Είναι ζωγράφος και ασχολήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία με τα εικαστικά και την δημιουργία. Είναι ένας καλλιτέχνης που σίγουρα όταν τον γνωρίσει κάποιος από κοντά θα διαπιστώσει πως έχει έντονο και ανήσυχο πνεύμα, άποψη και σαφώς είναι καυστικός εκεί που πρέπει.
Συναντήσαμε τον Αλέξη στο κέντρο της πόλης και μιλήσαμε μαζί του. Φιλικός και ευγενικός μα και συνάμα ευθύς στον λόγο του, ο καλλιτέχνης δέχτηκε να απαντήσει σε λίγες ερωτήσεις μας, για τον εαυτό του και το έργο του…

Αλέξη, πώς ασχολήθηκες με τη ζωγραφική; Τι σε έσπρωξε εκεί;

Με τα εικαστικά ασχολήθηκα από πολύ νωρίς, από το νηπιαγωγείο μόλις. Ήταν έμφυτο. Ξεχώρισα από τα άλλα παιδιά γρήγορα, ήδη στο δημοτικό δημιουργούσα σκηνικά και κοστούμια. Μου άρεσε πάρα πολύ και καθόμουν ώρες φτιάχνοντας κατασκευές από χαρτί και ζωγραφιές. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να με έσπρωξε, απλά μου άρεσε να δημιουργώ και ό,τι έπιανα στα χέρια μου γινόταν κομμάτι ενός έργου μου… Μεγαλώνοντας, έκανα παράλληλα κι άλλες δουλειές. Πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω αλλά η τέχνη νιώθω ότι κυλάει στο αίμα μου και δεν το έκανα.

Από ποιους καλλιτέχνες έχεις επηρεαστεί στην πορεία σου;

Με επηρέασαν πολλοί καλλιτέχνες, γλύπτες και ζωγράφοι, από διάφορα σχήματα, κλασικά και μοντέρνα, όπως Σαλβαδόρ Νταλί, Μαγκρίτ, Ρενουάρ, Πικάσο, Βαν Γκονγκ, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, Μιχαήλ Άγγελος, Ντα Βίντσι, Ροντέν και πολλοί άλλοι.

Μίλησέ μας για το φετινό θέμα του πάρκου των Χριστουγέννων στο Αίγιο. Πώς το εμπνεύστηκες;

Το κεντρικό θέμα του φετινού Πάρκου των Χριστουγέννων (που δημιούργησα για έβδομη χρονιά στο Αίγιο από τα εννέα συνολικά που έχω φτιάξει) ήταν ιδέα της Προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ. Εγώ εμπνεύστηκα και δημιούργησα τις φιγούρες από τους ήρωες των παραμυθιών καθώς και το κεντρικό θέμα της λίμνης, προσαρμόζοντάς τους στο μήνυμα της κυκλικής οικονομίας.

Αλέξη, ποιοί είναι οι τίτλοι των επτά έργων που έχεις φτιάξει στο πάρκο του Αιγίου; Ποια ήταν η θεματολογία δηλαδή;

Το πρώτο ήταν το “πάρκο των Χριστουγέννων” και μετά ακολούθησαν ο “καρυοθραύστης”, “η βασίλισσα του χιονιού”, “το θαυμαστό ταξίδι του γενναίου Χιόνη”, “ο μολυβένιος στρατιώτης” και το 2018 ήταν ο “καλικάντζαρος”. Φέτος η θεματολογία είναι “το ταξίδι στη χώρα που τίποτα δεν πάει χαμένο”.

Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Δεν μου αρέσει να μιλάω εγώ για εμένα, προτιμώ να το κάνουν τα έργα μου και το ίδιο διδάσκω και στους μαθητές μου. Ταπεινότητα, εργατικότητα και αγάπη για αυτό που κάνουμε. Ως χαρακτήρας είμαι ανήσυχος, ενεργητικός, γεμάτος ιδέες, δύναμη και πείσμα. Επιδιώκω πάντοτε να υλοποιώ το φανταστικό ή το αδύνατο.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Καλή ερώτηση… Έχω προτάσεις για συνεργασία από διάφορες πόλεις, έχω αρκετές εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσω. Κάποια στιγμή θα ήθελα να κάνω μία έκθεση με τα έργα μου, γλυπτική και ζωγραφική. Παράλληλα συνεργάζομαι ως δάσκαλος εικαστικών με τη ΔΗΚΕΠΑ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τι θα συμβούλευες κάποιο νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη της ζωγραφικής και της γλυπτικής;

Θα το συμβούλευα όσα συμβουλεύω και τους μαθητές μου, μικρούς και μεγάλους, ότι η τέχνη πέρα από τις θυσίες θέλει αγάπη, αρκετή υπομονή και μεγάλη ψυχική δύναμη σε συνδυασμό με την ελευθερία του πνεύματος.

Τέλος, πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθεί το έργο σου;

Υπάρχουν δείγματα από το έργο μου στο αρχείο φωτογραφιών του προφίλ μου στο facebook ενώ είναι υπό κατασκευή αυτό το διάστημα και η επίσημη ιστοσελίδα μου, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα έργα μου επί συνόλου. Εκεί θα μπορεί οποιοσδήποτε να δει τα έργα μου από πολλές εκκλησίες στην Ελλάδα, από καταστήματα και πάρκα, σε κήπους σε κατοικίες και όχι μόνο. Επίσης υπάρχουν και στα βιβλιοπωλεία οι εικονογραφίες παραμυθιών που έχω κάνει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr