background img
banner
banner

Ανάστατοι δημότες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από τον δήμο

ΓΙΑ ΠΑΛΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ…

Αντιμέτωποι με την δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού ή και του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου βρίσκονται καθημερινά δημότες της Αιγιάλειας οι οποίοι είχαν παλιές οφειλές. Οι απλήρωτες τροχονομικές κλήσεις είναι η συνηθέστερη αιτία για τα συσσωρευμένα χρέη στον δήμο Αιγιαλείας, με τον νόμο πλέον να αφήνει περιθώρια κατασχέσεων των οφειλόμενων… Κάπως έτσι δεν είναι λίγοι οι Αιγιαλείς που φτάνοντας στην τράπεζα διαπιστώνουν πως λείπουν ποσά από τους λογαριασμούς τους, τα οποία έχουν δεσμευθεί για παλιές οφειλές.

Η πρακτική της δέσμευσης ΑΦΜ ή της δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ανά τη χώρα. Είναι συνήθως ο προάγγελος – μετά τα απαραίτητα ειδοποιητήρια (εάν υπάρξουν και εφόσον φτάσουν στον προορισμό τους) – των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Οι περισσότεροι καταθέτες το ανακάλυψαν τυχαία. Και όταν ρώτησαν στην τράπεζα να μάθουν πού πήγαν τα χρήματά τους, τότε έκπληκτοι άκουσαν ότι τα χρήματα «σηκώθηκαν» από το λογαριασμό τους, επειδή είχαν οφειλή στον Δήμο, ή σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικό ταμείο, ή σε εφορία. Και το έκανε έπειτα από σχετικό αίτημα δημόσιου φορέα, καθώς έτσι προβλέπει ο νόμος.

Κατάσχεση για όσους οφείλουν από 501 ευρώ και πάνω

Στην περίπτωση του δήμου Αιγιαλείας η κατάσχεση είναι πλέον συνήθης από την στιγμή που ελήφθη απόφαση για μείωση του ποσού. Για παράδειγμα μέχρι πρότινος η κατάσχεση λογαριασμού γινόταν για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ όμως πλέον μειώθηκε για χρέη 500 ευρώ και πάνω, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός πολιτών να βρίσκεται προ… εκπλήξεως… Σε αυτή την περίπτωση, ο καταθέτης δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης και άμυνας, αφού ο νόμος προβλέπει σαφώς την κατάσχεση οφειλής, από τραπεζικό λογαριασμό. Γι’ αυτό η καλύτερη λύση είναι να σπεύσει για ρύθμιση η οποία ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έντονα παράπονα δημοτών

Στον δήμο πάντως εκφράζονται καθημερινά παράπονα, ενώ δημότες απευθύνθηκαν και στo protionline.gr, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την τακτική της κατάσχεσης μισθών, συντάξεων και επιδομάτων λίγες μέρες πριν τις γιορτές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μαρίας Φάκου η οποία, μιλώντας στo protionline.gr τόνισε πως ΄΄η τακτική του δήμου είναι εντελώς παράνομη καθώς δεν έχει καμία δικαιοδοσία παρακράτησης μισθοδοσίας δημοτών, ή συντάξεων γιατί αποτελούν πόρους διαβίωσης΄΄. Επίσης, ανέφερε το γεγονός ότι δεν προηγείται η παραμικρή ειδοποίηση, αμφιβάλλοντας για τη νομιμότητα της ενέργειας. ΄΄Στο όνομα ποιας πολιτικής και ποιας εξουσίας παρακρατούνται μισθοί, επιδόματα και συντάξεις και μάλιστα λίγο πριν τις γιορτές. Αυτά είναι παράτυπα και ανύκουστα πράγματα΄΄, τόνισε η καταγγέλλουσα, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αναφορά. Μάλιστα, σημείωσε ότι ανασύρθηκαν τροχονομικές κλήσεις δέκα ετών πριν, ενώ είναι απορίας άξιο πώς θα καταλάβει ο ηλικιωμένος που είδε τη σύνταξή του να μην υπάρχει στον λογαριασμό του, τον λόγο για την οποίο την έχασε…

Δημ. Καλαμίδας: “Ο δήμος δεν λειτουργεί ρεβανσιστικά αλλά εφαρμόζει τον νόμο”

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για κλήσεις που δεν εξοφλήθηκαν και οι οφειλές τους βεβαιώθηκαν στην Εφορία και ήρθαν στον δήμο, τονίζοντας πως ο δήμος δεν λειτουργεί ρεβανσιστικά αλλά εφαρμόζει το νόμο και μάλιστα είναι υποχρεωμένος να το κάνει καθώς οι λειτουργοί του σε διαφορετική περίπτωση θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. ΄΄Είναι χρέη παρελθόντων ετών που είχαν συσσωρευτεί και ο δήμος οφείλει να εισπράξει. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο λειτουργεί έτσι ώστε να προφυλάσσει τους οφειλέτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προχωρήσουν σε διακανονισμό των ποσών, προτού αυτά φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι δύσκολη η εξόφλησή τους΄΄, επισήμανε ο κ. Καλαμίδας, προσθέτοντας: ΄΄Όταν είναι διαχειρίσιμη η οφειλή μπορεί να γίνει διακανονισμός και να απαλλαγεί οριστικά ο οφειλέτης. Καλά θα κάνουν όσοι οφείλουν να προσέλθουν για ρύθμιση σε πολλές μηνιαίες δόσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες να εξοφλήσουν χρέη στους ΟΤΑ από τέλη, φόρους, κλήσεις, πρόστιμα, μισθώματα κ.ά. έως και σε 100 δόσεις, αλλά και να απαλλαγούν πλήρως από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Ουσιαστικά δίνεται ακόμη μια «χρυσή» ευκαιρία σε οφειλέτες να εξοφλήσουν χρέη διαγράφοντας πρόσθετα βάρη΄΄.

Εκατό δόσεις και… όσοι προλάβουν

Σημειώνεται πως όσοι επιλέξουν την εξόφληση των οφειλών τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων θα κερδίσουν μεγαλύτερη απαλλαγή από προσαυξήσεις. Ειδικότερα, η διαγραφή προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό: 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ, 80% αν εξοφληθεί σε 2 έως 24 δόσεις, 70% αν εξοφληθεί σε 25 έως 48 δόσεις, 60% αν εξοφληθεί σε 49 έως 72 δόσεις, 50% αν εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις. Βέβαια, εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr