background img
banner
banner

Αξιοποιούνται τα κτίρια των παλαιών σφαγείων

ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΟΝ… ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΦΑΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου διαμόρφωσης του χώρου των Παλαιών Σφαγείων Αιγίου στο πλακόστρωτο της Μιχαλοπούλου, καθώς στην προχθεσινή συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε την μελέτη, τον προϋπολογισμό, τον τρόπο εκτέλεσης και τους όρους διακήρυξης του έργου. Τη… σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια τα άλλα παλαιά σφαγεία που βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και θα αξιοποιηθούν από τη ΔΕΥΑΑ.

Το έργο της διαμόρφωσης των παλαιών σφαγείων θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του D 3.4.5 Infrastructural works του έργου Food Art Movement Energy – the Road to Country Experience, με ακρωνύμιο FAME ROAD, του Cooperation Programme Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020». Η μελέτη έχει ήδη εκπονηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και το έργο έχει προϋπολογισμό 269.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.).

Με χρηματοδότηση από τρεις «πηγές»

Το ποσό των 201.798€ είναι ήδη εγκεκριμένο από το Cooperation Programme Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 (MIS 5003628), συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ -ERDF) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15% μέσω ΠΔΕ (ΣΑΕΠ 301/6 με ΚΕ 2019ΕΠ30160001) και το ποσό των 67.202€ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, από τον κωδικό ΚΑ 61-7331.001 του Δημοτικού προϋπολογισμού 2019.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στην εκτέλεση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών ώστε να επιτευχθεί η πλήρης λειτουργικότητα του ακινήτου και η άμεση χρήση του, ενώ σκοπός είναι να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Πληροφόρησης του δήμου, αλλά και πραγματοποίηση του προγράμματος που αποσκοπεί στην τουριστική προβολή της Αιγιάλειας μέσα από τον αγροδιατροφικό τομέα.

‘‘Το έργο αξιοποίησης των παλαιών σφαγείων εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το 2014 και θα συμβάλει στην περαιτέρω προβολή του δήμου. Μετά το τέλος του προγράμματος ο χώρος αναβαθμισμένος πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών”, σημείωσε στο protionline.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Βασίλης Γ. Χριστόπουλος, που επί αντιδημαρχίας του εντάχθηκε η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων χώρων.

Μετά τους υδατόπυργους τα σφαγεία για τη ΔΕΥΑΑ

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΥΑΑ ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το έργο της διαμόρφωσης των παλαιών σφαγείων εντός του χώρου του βιολογικού καθαρισμού, τα οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Για το σκοπό αυτό υπάρχει εγκεκριμένη επιχορήγηση από τον ΤΑΣ καθώς το κτίριο είχε κριθεί ότι χρήζει παρεμβάσεων από το σεισμό του 2008 με την χρηματοδότηση να φτάνει τα 180.000 ευρώ.

Μάλιστα είχε χαρακτηριστεί σεισμόπληκτο μαζί με τέσσερις υδατόπυργους του δήμου με επιχορήγηση 200.000 ευρώ, η αποκατάσταση των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για τους υδατόπυργους σε Τέμενη Μεσσηνέζη, Βαλιμίτικα και Διγελιώτικα που ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε κόστος 900.000 ευρώ, δόθηκε ωστόσο έκπτωση κατά τη δημοπράτηση 72% και όλο το κόστος καλύφθηκε από την χρηματοδότηση του ΤΑΣ.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr