background img
banner
banner

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: «Η εορτή των Χριστουγέννων ευκαιρία πνευματικής αναγέννησης και σωτηρίας»

Με προσκεκλημένο τον Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Ιωακειμίδη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Διακοπτού, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η εορτή των Χριστουγέννων ευκαιρία πνευματικής αναγέννησης», συνεχίστηκαν την Κυριακή στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», οι εσπερινές ομιλίες που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια η Ιερά Μητρόπολη.

Ο π. Γερβάσιος ξεκίνησε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την εορτή των Χριστουγέννων ως την Μητρόπολη των εορτών, καθώς αυτή είναι που γεννά και τις άλλες δεσποτικές εορτές της Εκκλησίας μας που ακολουθούν, προσθέτοντας ότι η γέννηση του Ιησού Χριστού είναι το μεγάλο και ανερμήνευτο θαύμα της οικονομίας του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. «Σε λίγες ημέρες μάς καλεί η Αγία μας Εκκλησία: ΄΄Ελάτε να δούμε τη θεία συγκατάβαση, να ευφρανθούμε από τη θεία επίσκεψη, να βιώσουμε της οικονομίας το μυστήριο, να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα΄΄. Με ποιον τρόπο όμως θα εορτάσουμε τα Χριστούγεννα; Θα τα εορτάσουμε ως πραγματικοί χριστιανοί, που έπειτα από τη σωστή προετοιμασία (νηστεία, εξομολόγηση, μετάνοια, συχώρεση) θα ενωθούμε όλοι μας στο κοινό ποτήριο της Θείας Ευχαριστίας ή θα παρασυρθούμε από τη νέα μόδα στην οποία η εορτή των Χριστουγέννων έχει να κάνει με όλα εκτός από τον Χριστό;», αναρωτήθηκε ο ομιλητής.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι στολίδια και ρεβεγιόν…

Για να συμπληρώσει ότι ο χριστιανικός κόσμος έχει πλέον παραδοθεί σε μια μοντέρνα εκκοσμικευμένη εκδοχή των Χριστουγέννων, τα οποία ουσιαστικά είναι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο βωμό του politically correct (πολιτικά ορθό) δεν πρέπει να λέμε ΄΄καλά Χριστούγεννα΄΄ αλλά ΄΄καλές γιορτές΄΄ ή ΄΄χειμωνιάτικες διακοπές΄΄. Είναι το κύμα που έρχεται να μας παρασύρει με ρεβεγιόν, τραπέζια, πολύχρωμα λαμπάκια, στολισμένες βιτρίνες, ψώνια και άλλα πολλά μάταια πράγματα, που σκοπό έχουν να τραβήξουν τον άνθρωπο μακριά από τη σωτηρία του.

Τα πάντα μετατρέπονται σε αριθμούς, σε έξοδα, σε χρήματα και από το πνεύμα των Χριστουγέννων απουσιάζει ο εορτάζων, δηλαδή ο Χριστός. Τα χρήματα όμως και η ξέφρενη διασκέδαση, η καταναλωτική μανία των ημερών δεν γεμίζει τις καρδιές των ανθρώπων που, όταν τελειώσουν όλα αυτά, νιώθουν όπως ο άσωτος που έτρωγε τα ξυλοκέρατα, κενοί δηλαδή χωρίς μόνιμη χαρά», ανέφερε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Διακοπτού.

Ο Χριστιανισμός ως κήρυγμα γεγονότων

Μάλιστα, στο ερώτημα ΄΄εάν τα Χριστούγεννα είναι για εμάς ευκαιρία πνευματικής αναγέννησης και σωτηρίας ή απλά μια κοσμική εορτή, ένα κοινωνικό γεγονός για να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα΄΄, απήντησε ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι σύστημα ιδεών, αλλά κήρυγμα γεγονότων, τα οποία δεν είναι μόνο ιστορικά συμβάντα αλλά και πράξεις και βιώματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Και ο προχθεσινός προσκεκλημένος ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή τα φετινά Χριστούγεννα να αποτελέσουν την αφορμή ώστε να αναγεννηθούμε πνευματικά, προσφέροντας την καρδιά μας στον Χριστό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr