background img
banner
banner

Δόθηκε το «πράσινο φως» για την Χαρτοποιία

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. ΕΚΡΙΝΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ένα σημαντικό… εμπόδιο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να εκτελεστεί το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της επανάχρησης των βασικών κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, ξεπέρασε ο δήμος Αιγιαλείας. Προχθές Τρίτη συνεδρίασε το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αντιρρήσεων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και έλαβε απόφαση για απαλλαγή από την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, πράγμα που σημαίνει πως το έργο εισέρχεται στην τελική ευθεία της δημοπράτησης.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τόσο η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη όσο και ο υπεύθυνος προγραμμάτων του δήμου, πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Χριστόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος μιλώντας στo protionline.gr ανέφερε πως ΄΄από τη στιγμή που δόθηκε απαλλαγή από την διενέργεια διαγωνισμού και την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης, ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χριστόπουλου, έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο για προέγκριση η προκήρυξη που αναμένεται να βγει το επόμενο διάστημα. Σε περίπτωση δε που κρινόταν επιβεβλημένος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τότε ίσως χρειάζονταν και δύο χρόνια γεγονός που θα σήμαινε απώλεια της χρηματοδότησης…

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ και το αντικείμενό του αφορά στην αποκατάσταση, ανάδειξη και επαναλειτουργία µέρους των κτιρίων του πρώην εργοστασίου, µε χρήσεις υπηρεσιών του δήµου, πολιτισµού και αναψυχής, ενώ η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί από πέρυσι τον Οκτώβριο και ανέρχεται σε 2,5 εκ. ευρώ και 1,5 εκ ευρώ θα πρέπει να καταβάλει ο δήμος.

Βεβαίως, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το δημοτικό ταμείο θα είναι λιγότερο αφού αναμένονται σημαντικές εκπτώσεις από τους εργολάβους που θα συμμετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό.

Τι περιλαμβάνει η παρέμβαση που αλλάζει την πρώην βιομηχανία

Τι προβλέπεται όμως να πραγματοποιηθεί στις πρώην εγκαταστάσεις της Χαρτοποιίας και πώς θα αξιοποιηθούν τα κτίρια; Προβλέπεται η αποκατάσταση – ανάδειξη και επαναλειτουργία µέρους των υφιστάµενων πρώην βιοµηχανικών κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου τους, που αναπτύσσονται επί συνολικής επιφανείας 7.320,99 µ2. Η συνολική επιφάνεια των πρώην βιοµηχανικών κτιρίων, που αποκαθίστανται και επαναλειτουργούν µε νέες χρήσεις, υπολογίζεται σε 4.040,96 µ2. Τα κτίρια αυτά βρίσκονται στον κεντρικό ανατολικό χώρο της πρώην βιοµηχανίας, εξασφαλίζουν άµεση πρόσβαση από την παραλιακή οδό Ψαρρών και µπορούν να αποτελέσουν µια ολοκληρωµένη και λειτουργική ενότητα αλληλοεξαρτώµενων χρήσεων πολιτισµού – υπηρεσιών – αναψυχής, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Αιγίου.

Τα κτίρια που πρόκειται να αποκατασταθούν, βρίσκονται σε επαφή µε τα κτίρια του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας και αναπτύσσονται σε έκταση γηπέδου επιφάνειας Εγηπ.= 7.320,99 µ 2 . Η βόρεια πλευρά του γηπέδου εφάπτεται µε άλλη ιδιοκτησία του ∆. Αιγιαλείας. Από τα κτίρια που βρίσκονται στην έκταση αυτή προβλέπεται η αποκατάσταση των τριών κύριων κτιρίων, συνολικής επιφάνειας Εκτ.συν.=4.040,96 µ 2 και η διαρρύθµισή τους, ώστε να λειτουργήσουν ως µία πολυλειτουργική ενότητα µε χρήσεις πολιτιστικές-ψυχαγωγικές-αθλητικές και διοίκησης που θα παρέχονται από τον ∆ήµο, σε συνδυασµό µε χρήσεις αναψυχής-εστίασης που θα παρέχονται από ιδιώτη. Στην ενότητα εντάσσονται και Υπηρεσίες του ∆ήµου για λόγους ουσιαστικής κάλυψης αναγκών, αλλά και συµβολικούς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr