background img
banner
banner

«Ζεσταίνεται» με… αργούς ρυθμούς η εορταστική αγορά

ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ – «ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Δύο μόλις ημέρες απέμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα και η αγορά του Αιγίου μόλις από χθες άρχισε να… ζεσταίνεται. Η εικόνα της γιορτινή, τα καταστήματα με την λάμψη των εορτών, ωστόσο η κίνηση, ως τώρα, δεν επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως η οικονομική κρίση έχει φύγει.

Η αύξηση στις τιμές των φαγώσιμων επισκιάζει την κατανάλωση αλλά και τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο όσο και… οι ευχές ότι το νέο έτος κάτι θα αλλάξει και για την τοπική οικονομία…

Στελέχη της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι ο τζίρος των εορτών θα κινηθεί οριακά καλύτερα από πέρσι. Η καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό τομέα βοήθησε ώστε να αυξηθεί σταδιακά η κίνηση στα καταστήματα, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη. Χθες τα καταστήματα στο Αίγιο παρέμειναν ανοιχτά ωστόσο η κίνηση ήταν μεν αυξημένη αλλά όχι η προσδωκόμενη. Σύμφωνα με στοιχεία των προηγούμενων ετών άλλωστε, η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκινά δειλά τις αγορές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, συνεχίζει πιο έντονα την περίοδο 16-24 Δεκεμβρίου και μόνο 2 στους 10 κάνουν τις αγορές τους την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα, έως και την 31η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο ημέρες που υπολείπονται ως τα Χριστούγεννα θα είναι ενδεικτικές για το πώς θα κλείσει το έτος.

Κάλεσμα προς τον κόσμο να μπει στα καταστήματα

Ερωτηθείσα από τo protionline.gr η πρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Μαίρη Χρονοπούλου ανέφερε πως τα καταστήματα είναι πανέτοιμα εδώ και πολύ καιρό και ότι η κίνηση είναι αυξημένη. ΄΄Προσκαλούμε τους καταναλωτές να μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, να ρωτούν διότι δεν μπορούν να τα βλέπουν όλα από τις βιτρίνες. Εντός μπορεί να βρουν κάτι που δεν είχαν φανταστεί και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή. Σε γενικές γραμμές στα καταστήματα της περιοχής, οι τιμές είναι χαμηλές αναλογικά με την ποιότητα που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κι αυτό μπορούν να το διαπιστώσουν οι καταναλωτές, συγκρίνοντας τις ποιότητες των δικών μας ειδών με αυτά των πολυκαταστημάτων΄΄. Σε ό,τι αφορά την εκτίμησή της για την εορταστική αγορά, είπε πως ΄΄είναι θετικό το γεγονός ότι ο κόσμος βγαίνει έξω, στηρίζει τις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει ενεργά και ο Σύλλογός μας, ενώ αναμένονται και επισκέπτες, πράγμα που μας γεμίζει αισιοδοξία΄΄.
Σημειώνεται ότι τις ημέρες αυτές, οι καταναλωτές επιλέγουν να ξοδέψουν κυρίως σε ρούχα και παπούτσια, ακολουθούν το φαγητό και το ποτό και η τρίτη κατηγορία, είναι τα παιδικά παιχνίδια.

Το κρέας αυξάνει το κόστος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η άνοδος κατά 11,36% της μέσης τιμής των κρεάτων σε σχέση με πέρσι, συμπαρασύρει σε σημαντικό βαθμό και το συνολικό κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που θα είναι αυξημένο φέτος κατά 3,68%. Μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιάλειας Παναγιώτης Βούλγαρης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κάτι που ωστόσο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή ο κόσμος να αφήνει τα ψώνια του για τις τελευταίες δύο ημέρες. ΄΄Υπάρχει μία αύξηση στην τιμή του κρέατος και δεν ξέρουμε αυτό πώς θα λειτουργήσει. Ούτως ή άλλως, η κατανάλωση έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, στα κρεοπωλεία της περιοχής, το αρνί διατίθεται από 9,00 έως 10,50 ευρώ το κιλό από περίπου 8,00 που είχε πέρυσι και το κατσίκι επίσης αυξημένο από 10,00 έως 11,5 ευρώ.
Η ντόπια γαλοπούλα διατίθεται προς 8 ευρώ το κιλό, ενώ και το χοιρινό έχει αύξηση κατά ένα ευρώ σε σχέση με πέρυσι, το εγχώριο. Οι χοιρινές μπριζόλες πωλούνται από 5,50 έως 6,00 ευρώ το κιλό και το γουρουνόπουλο από 12 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 154,57 ευρώ έναντι 149,09 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα, οι τιμές των γλυκισμάτων εμφανίζουν σταθερότητα ενώ και ορισμένα λαχανικά μείωση αντισταθμίζοντας έως έναν βαθμό τις αυξήσεις των κρεατικών. Τα λαχανικά και φρούτα (+0,70%) όπως επίσης και τα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,08%) καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις. ΄΄Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των εποχικών γλυκισμάτων και αρτοποιημάτων έχουν «παγώσει» καθώς μη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα δεν μας επιτρέπει αυξήσεις. Δεν μπορούμε να τα ανεβάσουμε ούτε ένα ευρώ΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγίου Αρίστος Τηλιγάδης. Σε ό,τι αφορά την κίνηση των ημερών, παρατήρησε ότι δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο επαγγελματίας και ο έμπορος. ΄΄Δυστυχώς, υπάρχει μία δυστοκία. Είναι τόσο πιεσμένος οικονομικά ο κόσμος αυτές τις μέρες, με τέλη, φόρους κ.λπ. που δεν δύναται ή δεν… αφήνεται σε αγορές και περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν…΄΄, σημείωσε ο κ. Τηλιγάδης

Με… φουλ ωράριο

Σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 8.00-2.00 και 5.00-9.00 τα τροφίμων ενώ τα εμπορικά 8.30-2.00 και 5.00-9.00. Την παραμονή Χριστουγέννων θα λειτουργήσουν με συνεχές.

Τα μεν τροφίμων 8.00 το πρωί με 6.00 το απόγευμα τα δε εμπορικά 8.30 το πρωί με 8.00 το βράδυ. Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα παραμείνουν κλειστά όπως και τη δεύτερη μέρα.

Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργήσουν 8.00-2.00 και 5.00-9.00 ενώ τα εμπορικά 8.30-2.00 και 5.00-9.00. Το Σάββατο 28 του μήνα, τα τροφίμων 8.00-2.00 ενώ τα εμπορικά 8.30-3.30 και το απόγευμα κλειστά. Την τελευταία Κυριακή του χρόνου τα καταστήματα τροφίμων θα παραμείνουν κλειστά ενώ τα εμπορικά θα ανοίξουν 11.00 και θα κλείσουν 6.00.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr