background img
banner
banner

ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, γέννας, ορεινών περιοχών: Αυτές είναι οι αλλαγές από το νέο έτος

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου και να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους.  Ειδικότερα στο επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ το όριο εισοδήματος θα είναι 60.000 ευρώ ετησίως, ενώ στα νέα κριτήρια θα προβλέπεται για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά, διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 χρόνια στα 10 σε όλα τα επιδόματα, ενώ ειδικά για τους δικαιούχους του ΚΕΑ θα συνδέεται με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να διαπιστώνεται εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.

Επίσης για το επίδομα στέγασης θα πρέπει για να καταβληθεί εκτός από το ηλεκτρονικό συμβόλαιο και η αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα οι αιτούντες/υπόχρεοι των επιδομάτων θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία και όχι 5ετία που είναι σήμερα.

Ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου και των εξαρτώμενων τέκνων του γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 10ετίας των ιδίων ή των συζύγων ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης.

ΚΕΑ: Συγκεκριμένα για το ΚΕΑ που θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) και θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Παράλληλα, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.

Επίδομα γέννας: Το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ ξεκινά η καταβολή του από τις αρχές του 2020 με εξαίρεση εκείνα τα ζευγάρια που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο εισοδήματος θα είναι στις 60.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και θα προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ειδικότερα θα δοθεί από την 1.1.2020 σε δύο δόσεις η α΄ δόση στον πρώτο μήνα και η β΄ στον έκτο μήνα.

Επίδομα ορεινών περιοχών: Θα κατατεθεί διάταξη για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών προκειμένου να οριστεί το ακατάσχετο του επιδόματος. Ειδικότερα αφού περάσει από την βουλή το σχέδιο νόμου και η σχετική ρύθμιση θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 5.400 δικαιούχους που περιμένουν εδώ και ένα χρόνο να τους καταβληθεί το επίδομα του 2018.

Παράλληλα θα ξεκινήσει και η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ για να λάβουν το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2019.

Το Επίδομα αυτό δίνεται άπαξ μια φορά το χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ. Ειδικότερα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται:

– σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 ευρώ ετησίως

-σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000,00 ευρώ και του ποσού των 4.700,00 ευρώ.

Το επίδομα δίνεται στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή.

Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.

https://www.dikaiologitika.gr/


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr