background img
banner
banner

Μην… πατάτε το «Πράσινο»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ… – ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Με… νύχια και με δόντια προσπαθούν να διαφυλάξουν το πράσινο στην περιοχή αλλά και να εκτελέσουν τις τακτικές εργασίες συντήρησης, οι εργαζόμενοι στο αρμόδιο Τμήμα του δήμου Αιγιαλείας. Οι επιθέσεις και οι βανδαλισμοί σε δέντρα, φυτά, γκαζόν κ.ο.κ. σε πάρκα, νησίδες και άλλους κοινόχρηστους χώρους, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, με την υπηρεσία να… παλεύει υπό αντίξοες συνθήκες, δεδομένης και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει.

Αυτή τη στιγμή στο Αυτοτελές Τμήμα Πρασίνου εργάζονται έντεκα μόλις άτομα καλούμενα να διαχειριστούν μία τεράστια περιοχή γεωγραφικά όπως είναι ο δήμος Αιγιαλείας με 100.000 καταμετρημένα δέντρα, με εκατοντάδες στρέμματα γκαζόν που χρειάζονται περιποίηση και εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που πρέπει να γίνεται κοπή περιοδικά. Έντεκα μόλις άτομα την στιγμή που επί… δήμου Αιγίου ήταν μόνο για το Αίγιο τουλάχιστον 15… Σε έναν εξ αυτών πέφτει το… βάρος για το Πράσινο σε Δ.Ε. Αιγείρας, Ακράτας ενώ στην Δ.Ε. Διακοπτού στηρίζεται και από το προσωπικό του Αιγίου. Επιπλέον, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση το γεγονός ότι οι έντεκα αυτοί εργαζόμενοι είναι εργάτες πρασίνου και δεν υπάρχει ούτε ένας τεχνίτης κηπουρός, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να κλαδέψει… Παρόλα αυτά, το υπάρχον προσωπικό, παρότι δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα προχωρά και στο κλάδεμα και με μικρότερες οικονομικές απολαβές.

Μεγάλη η Αιγιάλεια, λίγο το προσωπικό

Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να τονιστεί ότι από αυτούς τους έντεκα εργαζόμενους, οι δύο είναι άτομα με αναπηρία, οπότε δεν μπορούν να κάνουν πρακτικές εργασίες και αντιμετωπίζουν κινδύνους σε εργασίες υπαίθριου.

Επίσης, από τους εναπομείναντες μόνο οι δύο είναι άντρες και οι υπόλοιπες γυναίκες, άρα δεν μπορούν να χειριστούν βαριά μηχανήματα… ΄΄Δυστυχώς, το Τμήμα μας αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, καλείται να διαχειριστεί μία τεράστια γεωγραφικά περιοχή και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν δημότες που όχι μόνο αδιαφορούν αλλά καταστρέφουν όσα κάνουμε΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο προϊστάμενος του Τμήματος Χαράλαμπος Στεφανίδης.

Αναφορικά με το εάν έχουν καταγραφεί οι ελλείψεις σε προσωπικό, σημείωσε πως έχει γίνει προγραμματισμός, ωστόσο οι προσλήψεις γίνονται πλέον σε κεντρικό επίπεδο και είναι δύσκολη η πλήρωση των θέσεων.

Σε αυτή τη φάση, εκτιμά πως για να μπορεί το Τμήμα να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις του θα πρέπει να έχει διαθέσιμα τέσσερα συνεργεία που να δουλεύουν ταυτόχρονα και να απαρτίζονται από τέσσερα άτομα έκαστο.

Φυτεύονται δέντρα και λουλούδια και εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες…

Εκείνο ωστόσο που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι πως δεν φτάνει που το προσωπικό δεν επαρκεί για να γίνεται η συντήρηση είτε για λόγους ασφαλείας, είτε για την προστασία του περιβάλλοντος, είτε για τον καλλωπισμό του δήμου, αλλά τα περιστατικά καταστροφής του πράσινου, αυθαίρετης κοπής δέντρων και κλοπής, είναι καθημερινό φαινόμενο!

΄΄Σε ετήσια βάση γίνονται φυτεύσεις δέντρων, φυτών και καλλωπιστικών λουλουδιών και δαπανούνται χρήματα από τον δήμο. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις πραγματοποιούμε φυτεύσεις τη μέρα και την επομένη κυριολεκτικά εξαφανίζονται! Ανοίγουμε τρύπες, τα φυτεύουμε και την επομένη μένουν μόνο οι τρύπες!΄΄, σημειώνει ο κ. Στεφανίδης, φέρνοντας ως παράδειγμα σπάνιο δέντρο που είχε φυτευτεί σε νησίδα στο κάτω μέρος της οδού Ρήγα Φεραίου, το οποίο είχε κοστίσει 500 ευρώ και εκλάπη το ίδιο βράδυ!

Πολλές φορές φυτεύουν τριαντάφυλλα στο Πάρκο των Υψηλών Αλωνίων που εξαφανίζονται εν μία νυκτί, ενώ γενικότερα οι εγκαταστάσεις στο Πάρκο υφίστανται βανδαλισμούς…
Για παράδειγμα, σπάζουν τα μπεκ και καταστρέφουν το αυτόματο πότισμα όμως η αντικατάσταση θέλει και κόστος και είναι ολόκληρη διαδικασία.

΄΄Το λιγοστό προσωπικό που διαθέτουμε, αντί να ασχολείται με την αποκατάσταση των φθορών θα έπρεπε να ασχολείται με την συντήρηση των υπαρχόντων, ωστόσο πολλοί δημότες δεν σέβονται αυτό που τους προσφέρεται. Και όχι μόνο δεν καταγγέλλουν αυτόν που το κάνει αλλά δεν στηρίζουν και την προσπάθεια που γίνεται΄΄, τόνισε ακόμη ο προϊστάμενος του Τμήματος.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως υπάρχουν νέες παραγγελίες σε δέντρα ώστε να αντικατασταθούν κάποια που έχουν ξεραθεί αλλά και κάποια που κόπηκαν παράνομα.
Επίσης, ανέφερε πως θα ξανατοποθετηθούν οι γλάστρες που κοσμούσαν την οδό Ανδρέου Λόντου, στις οποίες είχαν φυτευτεί λουλούδια που οι περισσότεροι καταστηματάρχες ποτέ δεν πότισαν, με αποτέλεσμα να ξεραθούν…

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Στεφανίδη, ΄΄έχουν παραγγελθεί πιο ανθεκτικά φυτά ώστε να ομορφύνει και πάλι η οδός, ελπίζουμε να μας αφήσουν να τα διατηρήσουμε. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η περιποίηση και η καθαριότητα του δήμου μας πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας.
Όλοι ξέρουμε να διαμαρτυρόμαστε, αλλά όταν πάει να γίνει κάτι δεν το στηρίζουμε΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr