background img
banner
banner

Να αποπερατωθεί η 22α Επαρχιακή Οδός μέσω Μαμουσιάς

ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Την αναγκαιότητα η 22α Επαρχιακή Οδός να γίνει η οδός που θα συνδέει με ασφάλεια και συντομία το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα επίσημα, επαναφέρουν κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή της Μαμουσιάς. Τους λόγους για τους οποίους υπερτερεί έναντι της Πούντας – Καλαβρύτων αναλύουν μάλιστα σε επιστολές τους τόσο στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη όσο και στους βουλευτές Αχαΐας.

Ένας εκ των κατοίκων ο κ. Νίκος Αντωνόπουλος στην επιστολή του ενημερώνει τον κ. Φαρμάκη για το ποιος είναι ο δρόμος Σκεπαστού-Πλατανιώτισσας. Όπως τονίζει, το θέμα αναφέρθηκε στην σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Καλαβρύτων με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπονάνο παρουσία του δημάρχου. Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι Σκεπαστού, Κερπινής και Πλατανιώτισσας.

Ο εν λόγω κάτοικος αναφέρει στον Περιφερειάρχη ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης της 22ας Επαρχιακής Οδού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: ΄΄από αιώνες η διαδρομή της Μαμουσιάς ακολουθείτο από χιλιάδες εργάτες και βασιλιάδες. Πού είναι η ανάπτυξη, η γεωργική και τουριστική από το βουνό;΄΄, ζητώντας του να μην… ακούει τους δύο – τρεις που του απέστειλαν έγγραφα, ενημερώνοντάς τον σχετικώς.

Επιστολή προς τους βουλευτές

Λίγες μέρες μετά η «επιτροπή αγώνα» της 22ας Ε.Ο. αποτελούμενη από εκπροσώπους των κατοίκων, απέστειλε έγγραφο στους βουλευτές τονίζοντας: «Η Επιτροπή Αγώνα της 22ας Ε.Ο. σας αναφέρουμε ένα θέμα σοβαρό που αφορά την γεωργική και τουριστική ανάπτυξη στις δύο επαρχίες Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και κατ’επέκταση όλης της Ελλάδας. Σήμερα, τα τουριστικά Καλάβρυτα από και προς την Δυτική Ελλάδα δεν έχουν δρόμο. Με διαδρομή κατάλληλη για την εξυπηρέτηση στην γεωργική και την τουριστική ανάπτυξη διαδρομή σύντομη και χωρίς κινδύνους και με αφάνταστες δαπάνες κατά επισκευή της που θα είναι στην οδό μία σύγχρονη ασφαλτόστρωση και χ< δαπάνες με μηχανήματα τον χειμώνα. Αυτά και άλλα προτερήματα έχει η διερχόμενη διαδρομή Πάτρα-Αίγιο-Καλάβρυτα ανεβαίνοντας την ορεινή διαδρομή στον Ελαιώνα 3 χλμ. Δυτικά του Διακόπτου που ακολουθείται η Ε Ο. μέσω Μαμουσιάς. Το πρώτο σπουδαίο αμέσως μετά το Αίγιο αρχίζει εξυπηρέτηση των διπλοκατοίκων χωριών που έχουν κατέβει από τα χωριά Καλαβρύτων στα παραλιακά, τα πιο κυρίως είναι Ελίκη, Ριζόμυλος, Νικολέικα Ροδιά, Ελαιώνας, Ζαλχωρού και ακόμη και από το Διακοπτό. Τα ημιορεινά είναι το Δερβενάκι, η Μαμουσιά, η Βιλιβίνα, η Δουμενά, Ζαχλωρού, Ρωγοί, Κερπινή, Βραχνή, Σούβάρδο».

Αναφέρουν ακόμη πως ΄΄όλων αυτών των χωριών η μοναδική διαδρομή τους ήτο χαρακτηρισμένη το επίσημο κράτος από τo 1957 ως 22α Επαρχιακή Οδός που ήτο επιλεγμένη από τους πεζοπόρους που την περνούσαν προ χιλιάδες χρόνια. Και όχι ατομικά και προσωπικά συμφέροντα όπως σχεδιάζετε σε αυτή την διαδρομή από το βουνό Σκεπαστού-Πλατανιώτισσας. Τώρα τα Καλάβρυτα με την μεγάλη ιστορία εξελίσσονται τρομερά,, αφού τα επισκέπτονται τουρίστες από όλο κόσμο και λόγω των νέων εξελίξεων δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετούντο τον μοναδικό δρόμο της Πούντας. Και την Αθήνα και την Δυτική Ελλάδα και το μοναστήρι του Μ. Σπηλαίου και τα 16 διπλοκατοικούμενα χωριά. Όλων από της Πούντας με τα προβλήματα από την πτώση των βράχων ιδίως τον χειμώνα΄΄.

Όπως τονίζουν, ΄΄πλήρης θα είναι η εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως αυτοκινήτων από το να ανέβουν και κατέβουν στο μακρινό και γεμάτο χιόνι βουνό του Σκεπαστού με τις στροφές. Και το τρενάκι πι σταμάτησε ένα μήνα από πτώση βράχων στην Ζαχλωρού με μεγάλη οικονομική ζημιά΄΄.

Καταλήγουν επισημαίνοντας τα εξής: ΄΄Θα ήτο θαυμάσια, εξυπηρέτηση Διακόπτου, Προτείνουμε για να σταματήσει ο ανταγωνισμός Πούντας και 22ας Ε.Ο., και αυτή η διερχόμενη οδός από την Μαμουσιά σαν υπερκατάλληλη είναι να γίνει οδός του Διακόπτου και των Καλαβρύτων και για τους προαναφερόμενους λόγους και διότι αυτές οι δύο μικρές πόλεις θα γίνουν προάστιο των Αθηνών από τον Νέο Εθνικό και το τρένο. Όλος ο προαναφερόμενος κόσμος περιμένει να αποπερατωθεί η 22α Ε.Ο. μέσω Μαμουσιάς΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr