background img
banner
banner

Σε εκκρεμότητα τα αντιπλημμυρικά…

ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ… ΜΠΑΖΕΙ ΝΕΡΑ – «ΤΡΕΞΤΕ» ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Η ΕΡΓΟΣΕ

Διαχωρίζει τη θέση της ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να εκτελεστούν η ΕΡΓΟΣΕ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε σημεία που… εμπλέκονται κι άλλα έργα. Αντιθέτως, θα προχωρήσει στην διευθέτηση ρεμάτων αποκλειστικά και μόνον στην τοπική κοινότητα Καμαρών έως τον Ψαθόπυργο, ρίχνοντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στον δήμο Αιγιαλείας ώστε να ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών διότι μετά το 2020 το έργο δεν μπορεί να εκτελεστεί…

Λίγο πριν εκπνεύσει το έτος και παρότι οι εργασίες για τα μεγάλα οδικά έργα έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, η Αιγιάλεια σε πολλά σημεία… μπάζει νερά. Ο φόβος των πλημμυρών καιροφυλακτεί και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του δήμου προς το υπουργείο και τις εταιρείες διαχείρισης των οδικών αξόνων, δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα στον βαθμό που θα έπρεπε. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις… υπενθύμισαν την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε ενδεχόμενα πιο έντονα ή πιο παρατεταμένα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν θα πληγούν υποδομές και ιδιοκτησίες.

Το πρόβλημα στα πιο πολλά σημεία έχει να κάνει με την απορροή των όμβριων υδάτων, με τους χείμαρρους να μην δύνανται να… σηκώσουν το βάρος και να παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό καταγράφηκε για άλλη μία φορά πριν λίγες μέρες στα Νικολέικα, την Μυρτιά, την Άβυθο και σε άλλα σημεία, με δρόμους να γίνονται απροσπέλαστοι και ιδιοκτησίες να πλημμυρίζουν.

Για το ρέμα της Αμφιτρίτης

Η προ ημερών επίσκεψη «αστραπή» των υπευθύνων της ΕΡΓΟΣΕ δεν έδωσε πληροφορίες όσο η πρόσφατη απάντηση της εταιρείας σε ιδιώτη που κινείται νομικά καθώς πλήττεται από την έλλειψη καθαρισμού και γενικότερα τη μη διευθέτηση της κοίτης του ρέματος «Αμφιτρίτης» ή «Λαγκάδι» σύμφωνα με την ονοματολογία της Ολυμπίας Οδού.

Η ΕΡΓΟΣΕ ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να παρέμβει στο σημείο καθώς η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή απέχει από την ιδιοκτησία του περίπου ένα χιλιόμετρο, ενώ κατάντη αυτής και προς τη θάλασσα, υπάρχουν η Π.Ε.Ο., η Ολυμπία Οδός, παράπλευρη και δημοτική οδός.

Τονίζει δε πως ΄΄όλα τα οδικά έργα υποδομών έχουν κατασκευάσει έργα διέλευσης άνωθεν του συγκεκριμένου ρέματος με αντίστοιχες υδραυλικές διατομές οι οποίες ορίζουν και την παροχετευτικότητά του΄΄. Υπενθυμίζει ακόμη πως η αρμοδιότητα καθαρισμού και διευθέτησης των υδάτινων αποδεκτών ανήκει στην εκάστοτε Περιφέρεια στην περιοχή της οποίας βρίσκεται το κάθε ρέμα.

Τονίζει μάλιστα πως ΄΄παρόλα αυτά, στο πλαίσιο ευθύνης της και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση, αναζήτησε την επίλυση του προβλήματος ορίζοντας και συμμετέχοντας σε αντίστοιχες συναντήσεις τόσο με τον δήμο Αιγιαλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εν τέλει με την Ολυμπία Οδό και την αρμόδια ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2018. Από τις σχετικές συναντήσεις και ειδικότερα από αυτές με την Ολυμπία Οδό και την αρμόδια ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ, προέκυψε ότι η τελευταία είχε ήδη προχωρήσει σε απαραίτητες ενέργειες για την μελέτη και κατασκευή διευθέτησης του συγκεκριμένου ρέματος στην Άβυθο έως τη θάλασσα΄΄. Ως εκ τούτου καλεί τον δημότη να αποτανθεί στην αρμόδια υπηρεσία.

Έργο μόνο στις Καμάρες κι αυτό μέχρι το 2020  που λήγει η χρηματοδότηση

Κάνει ακόμη γνωστό πως έχει ήδη προβεί στη σύνταξη σχετικών μελετών εφαρμογής και στη σύνταξη περιβαλλοντικών μελετών για άλλες θέσεις ρεμάτων, τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν ώστε να δεχθούν όμβρια ύδατα πλησίον οικισμών και συγκεκριμένα αφορούν την περιοχή και την τοπική κοινότητα Καμαρών έως την περιοχή της τοπικής κοινότητας Ψαθοπύργου και εντός των γεωγραφικών ορίων του εν θέματι έργου.

Οι μελέτες αφορούν θέσεις όπου τα ρέματα αυτά επηρεάζονται από τα έργα της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής. Ήδη, επισημαίνει πως αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη διευθέτηση των εν λόγω ρεμάτων, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν σε σχετικές ενέργειες προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να επισπευστεί η διαδικασία η οποία ήδη διαρκεί περί του ενός έτους και να εκδοθεί άμεσα η σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση (ήτοι έγκριση περιβαλλοντικών όρων με την τροποποίηση των υφιστάμενων του εν θέματι έργου). Σημειώνει μάλιστα ότι για τους συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους έχει από τον Σεπτέμβριο του 2019 εκδοθεί η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας.

Η ΕΡΓΟΣΕ αναφέρει πως το θέμα πλέον έχει καταστεί ιδιαίτερα επείγον διότι η χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε. λήγει το 2020 και ως εκ τούτου οι όποιες εργασίες δύνανται να εκτελεσθούν από την ΕΡΓΟΣΕ, θα πρέπει να γίνουν στους αμέσως επόμενους μήνες…
Πάντως οι προβλεπόμενες δαπάνες έχουν εξασφαλιστεί για το έργο, ωστόσο η ΕΡΓΟΣΕ τονίζει και το επείγον του έργου δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή της χειμερινής περιόδου όπου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις…

Ψυχράμη… καλεί υπουργείο

Μιλώντας στo protionline.gr, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη ανέφερε πως επικοινώνησε με το υπουργείο Περιβάλλοντος και μετά το έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ ενώ θα υπάρξει και νέα επικοινωνία σήμερα, διότι, όπως είπε, ΄΄αφενός σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί το έργο των Καμαρών, άρα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και αφετέρου πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τα υπόλοιπα αντιπλημμυρικά καθώς πολλά σημεία χωλαίνουν΄΄.

Ήδη, η αντιδήμαρχος έχει αποστείλει έγγραφο και προς την Πολιτική Προστασία κατά τις βροχοπτώσεις, ζητώντας παρέμβαση σε συγκεκριμένα σημεία όπως είναι ο χείμαρρος στις Νεραντζιές για τον οποίο υπήρξε άμεση μέριμνα καθαρισμού. ΄΄Η κατάσταση είναι δύσκολη για κάποια σημεία της Αιγιάλειας και δυστυχώς δεν έχουμε ανταπόκριση από το υπουργείο στο αίτημά μας για χρηματοδότηση πρόσθετων αντιπλημμυρικών έργων. Έχουμε στείλει επανειλημμένως έγγραφα, έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις όμως δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα και σε πολλά σημεία υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια απευθυνόμενοι στο υπουργείο΄΄, τόνισε η αντιδήμαρχος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr